Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz davenport #90012 üzenetére

    Igen, a Kanada stimmel. CETA is csak velük van, ha jól tudom :) de az meg vám amúgy is, ami elenyésző tétel a 27% ÁFA-hoz képest (egyébként a CETA-ban én nem találtam kivételt arra vonatkozóan, hogy magánszemélyekre nem vonatkozik, de ettől még lehet).

    "A logika az lenne, hogy az egyik esetben a termék eljuttatásának a díját fizeted meg a szállítmányozónak,"

    Ez igaz lenne akkor, ha itt két cég állna a vevő és az eladó oldalán. Csakhogy én magánszemélyként, saját magamnak vásárolom ezt az eszközt, ebben az esetben én nem tudok visszaigényelni semmit (nem is akarok), így a szállítás díja bruttó összeg (nem is kevés). Arról nem beszélve, hogy az eladó önként engedett még 100$-t a termék árából, mivel csak 250$-t számolt szállításra, pedig neki 380$-ba került (ez a termék vételárán felüli összeg természetesen). A poén kedvéért felhívtam a Fedex-et és megkérdeztem a nyilvánvalót, hogy az igénybevett szállítási szolgáltatás tartalmaz-e ÁFA-t. Az ügyfélszolgálatos viccesen visszakérdezett, hogy ha bemegyek a postára, tudok-e bélyeget venni ÁFA nélkül? Megértettem a poént. Tehát a szolgáltatás díja ÁFA-val terhelt, amit Kanadában megfizettek.

    A probléma az, hogy ez a megoldás konkrétan csalónak néz mindenkit, és aként is kezel, hiszen nem csak hogy feltételezi a csalást, hanem konkrétan azzal, hogy beveszi az ÁFA alapba a szállítás költségét, így is jár el. Mivel rohadtul kéne nekik a pénz, de erőforrást már nem hajlandó abba ölni, hogy az adott eljárás alá vont tételnél valós összeget tüntették-e fel, vagy okosság van mögötte. Ezzel pedig leginkább az őszinte hülyét szivatja meg. Persze nem ment el az eszem, nincs olyan isten, hogy a 250$-t bevalljam, és kétszer adózzak, de rámutat arra mekkora trógerség a magyar adórendszer. Sosem szerettem, amikor a magyar kisvállakozó ezzel magyarázza az adócsalást, de most kicsit kezdem átérezni a nyomorukat (magánemberként)...

    "Valamint a termék árának ez is része, hiszen amikor te ezt a terméket eladod, valszeg beleszámolod az eladásba ezt is"

    Ez a példa ott sántít, hogy megint kétszer akar beszedni valami ugyanazért: ha én továbbértékesítésre (értsd: kereskedőként) hoznám be a cuccot, akkor sem csinálhatja azt, hogy ráveri az ÁFA-t importnál, és ráveri az ÁFA-t eladáskor. Ebben az esetben az import ÁFA visszajár, amit vissza is lehet igényelni pontosan azért, hogy ne legyen kettős ÁFA fizetés.

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák