Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zoarden

    tag

    SM SN0129-G - A színes szürke 5 ár-nyalata avagy a sós karamella

    Elnézést attól akit nem érdekel, lapoza át! Magam számára is meglepően hosszú lett!

    További képek

    Csomagolás: Az óra jól fóliázva karc nélkül érkezett a szokásos SM körítéssel (műbőr hengerdoboz) , két szerszámmal, a szíj leszedéséhez illetve állításához, ami csavaros.
    Ezeket használtam, bár van saját – talán jobb is erre, de kíváncsi voltam hogy mennyire jók: a célnak megfeleltek.
    A csat minden elemén még a vékony, hajlított síkon is volt pici fólia, amit megfelelő odafigyelésnek érzek.
    A tok hozza a képeken, videókon mutatott minőséget, finomságot.
    A 17-18-as csuklómra teljesen jó a méret, 20cm-es csuklókerülettel rendelkezők számára a mostani korban leledző általános ízlés szerint kicsinek predesztinálnák.
    Felfekvése jó a fémszíjjal együtt, kényelmes viselet. Nekem sajnos specialitásom hogy normál szíjbeállításnál (ahol befér az ujjam a szíj mögé) az órák egy része elcsúszik a csuklócsontomhoz és kellemetlen érzést kelt. Ilyenkor valójában nem laza a szíj hanem a merevsége, a tok-tokfül lehajlás együtt valahogy nekem szuboptimális felfekvést hoz ki sajnos. Ha meg szorosabbra állítom, akkor amiatt lesz kényelmetlen.
    Ezért pl. az SKX-emet is paratrooperrel (gumírozott rugalmas anyag) szeretem hordani ha hosszabban rajtam van. Ez valószínűleg egyedi antropológiám okozta jelenség, de azért megemlítem.
    A hátlap teljesen sivár, általában az SM-ok sajátsága hogy ide sem feliratokat, sem logót nem terveznek. Némi hiányérzetem van, de ez a leghangsúlytalanabb része.
    Ha számlapon vagy itt hátul valami olyan kis semmiségről való ömlengés lenne, az jobban zavarna (lásd kocsik hátulján lévő marketing-jelzések, amik hivatottak kiemelni a típust/altípust a többi közül hogy a tulaj büszke lehessen néhány szeleppel többre ).
    Szóval itt egy kicsit spórolnak.
    Maga a szíj jó, minőségi. Tömör, nem csörög nem nyaklik - természetesen, de hát ezt vártam. Őszintén szólva nem tudom melyik brand ad tömör szíjat ilyen minőségben hasonló árfekvés mellett.
    / Megj. Ebben a leírásban én mindig a 266 dolláros, akciós árat veszem figyelembe… /
    A microadjust jól működik, 3/4 szemnyi a hossz min-max, ez nagy jóság és egy pillanat alatt állítható. Érzésre nem fog hamar tönkremenni.
    A középső szem fullpolír -persze szépen van megcsinálva az is - de nekem elég lenne a kevesebb is, más szemgeometriával két kis csík polirral a szélén, vagy ha jubilee lenne. Az új színes számlapos változatnál már változtattak rajta, esetleg veszek majd hozzá olyat.
    A tok és a szíj elég jól gyűjti az ujjlenyomatokat. A szíjközép fullpolíron biztosan hamar látszani fognak a mikrokarcok.
    Erről a szíjról majd más (leendő) tulajdonosok talán többet tudnak mondani még.
    A korona megfelelő méretű (csavarható) használati szempontból, vagyis nem túl pici és a körényúló tok sem akadályoz a használatában.
    Véleményem szerint a koronavédő toknyúlványok elégségesek lettek volna a korona vétlen kihúzása ellen, a koronazár ugyan megnyugtatóbb, de a-nem-állandóan-hordott, időnként csuklóidőt kapó helyzetben kényelmesebb lenne anélkül. Nekem szubjektíve még azon az áron is, hogy a százméteres vízállóság mondjuk csak 50m lenne, de tudom hogy trendszerű elvárás hogy 100m alatt ne legyen má’ egy igényesebb óra se’.
    Őszintén szólva (nem versenyszerű) vitorlázáshoz nekem 5ATM is elég lenne, ha keményebb menet van vagy vízbe szállok egy tóban vagy a tengeren, akkor úgysem ebben teszem. Arra van más.
    A számlap napfényben szürke, melegebb lámpafényben pedig a fotókon sokszor látható enyhe sárgás(?) karamelles (?) árnyalattal kilép a szürke színgradiensből és egy szokatlan – akár disszonanciaként értelmezhető érzést kelt(het). Ez persze olyan mint a sós karamella fagyi vagy az édes-savanyú szószok. Kinek-kinek izlése és pofonja szerint értékelhető: Akit a csoki, vanília ízvilága köt le -amivel nyilván nincs baj – annak lehet ez nem jön be! Nem mindegy hogy ez fémsó 😊 álgyógyászati adagolásban vagy sós-édes fagyi. Utóbbi se biztos hogy ízleni fog….
    Tulajdonképpen emiatt ódzkodtam a legtovább a beszerzésén- látva fotókat és videókat, de kellemes csalódás volt. Tartottam tőle hogy ez a vélt vagy valós „disszonancia” inkább elrontja majd az ízek harmonikus (?) élvezését és csak sznobizmus kikényszerítése mondatná velem hogy finom. Úgy voltam vele, mint amikor még nem kóstoltam meg egy jó kézműves sós-karamella gombócot. Lehet hogy hányingert kelt…Nem így történt , különben már eladósorba került volna.
    A számlapon felfedezhető némi függőleges irányú (12-6 óra) „szálazás”, de ez épphogy érezhető.
    Általában szeretem színes számlapos órákat, citromsárga és türkiz (tiffááány:-) kivételével vannak is elég sokfélék, de ez a szürkeségével nem a semmilyenség, jellegtelenség irányába, hanem inkább a „finoman jelzem hogy vagyok de emelett mégsem a tömegbe olvadok a furcsaságommal”.
    A rakott indexek nagyon szépek, a chapter ring fémessége jó átmenet a nem-fogatható 24 órás lünetta felé. A jelzések és számok a lünettán szerintem el vannak találva arányaiban és megvalósításban. Persze én szeretem azt, ahogy itt is- szálhúzott fémbe vannak marva és nem hiányzik ide valami szín kitöltés.
    A mutatók igényesen kidolgozottak, alak-designt tekintve talán többet is ki lehetett volna hozni, de nem tudom megmondani merrefele kellett volna még dolgozgatni rajta. Valójában nincs baj velük, az indexekkel egy formanyelvet képviselnek ha nem önmagukban nézem (utóbbihoz persze nem árt kuszaszemű mopsznak lenni!)
    A másodperc mutató végén lévő piros szín a valóságban épp hogy érzékelhető, lehet valakinek jobban bejönne egy markánsabban kivitelezett változat-tán nekem is, színesítené, de ez az óra sejtésem szerint valahogy a szürke(ség) árnyalatainak szépségéről - egy youtuber szerint meg az indusztrialitásról szól.
    A GMT mutató a 24 órás skálát tekintve kb 20 perces közökkel állítható koronáról. Ez az első GMT-m meg NH34-esem, szóval nem volt tapasztalatom hogy mi a helyes vagy mit várjak.
    A dátumablak és a számok megfelelek a számlap designhoz, nekem nagyjából olvashatósága közömbös, mert egyrészt sajnos már nem könnyű leolvasnom, másrészt több mechanikus órát hordok felváltva és emiatt nem foglalkozom a dátum beállításával szinte sosem, óraforgatót pedig nem hiszem hogy valaha be fogok szerezni.
    Még a számlapnál maradva: A rakott SM logó meglepően kicsinek hat, kb. más kezén azonosíthatatlan, csak azok ismerik fel akik több San Martint láttak már. A hat óránál lévő feliratok visszafogottságának örülök: nem akar több lenni, de annyira azért nem észrevétlen hogy ürességnek, kitöltetlennek érezzük.
    A leolvashatóság jó, még kevés fénynél is úgy csillannak meg a mutatók és indexek hogy leolvasható marad. Látszik hogy erre is fordítottak figyelmet. Az AR réteg nem visz bele sehol sem „hamis színt”, van ezen egyáltalán 😊)) ?
    A lume-ot pontosan mérve nem teszteltem hogy meddig működik, de érzésre a gyengébb kategóriába tartozik, színe kékesfehér. Azt a javára lehet viszont írni hogy ezt is igényesen, pontosan csinálták meg, méltó az indexek és a mutatók többi részének kidolgozottságához.
    A SII NH34 szerkezet pontosságáról sem tudok még nyilatkozni, bár ha értelmes határokon belül maradt, ez engem sohasem érdekelt.

    Összegzés
    Nyilván nehéz elvonatkoztatni a homage forrástól ( Grand Seiko SBGE285 ) az egyes elemeknél, de úgy érzem a San Martin alkotott, hozzáadott annyit hogy talán saját lábán megálló - nem hamisítvány - designak is lehet venni ezt az órát (most tekintsünk el attól hogy nullából valószínűleg nem tudta volna megalkotni és sok-pro kontra dolgot lehet a másolás vs. ihletés mellett és ellen mondani).
    Egy feltűnésmentes, messziről egy felszínes órakedvelőnek unalmas órának tűnik. Közelebbről azért kijön hogy a részletek több értéket takarnak.
    A kidolgozottsága szerintem akciós ára felett van jóval. Most én megkockáztatom 😊 így hogy már látom a 300 körüli árat is bőven megéri. De nyilván ez szubjektív.
    Összhatásában az egyes részletek és belbecs összeadódásából egy jóval drágább órára utalnak.
    Azoknak ajánlható, aki számára megunhatatlan öröm a részletek nézegetése és nem érdekli őket a korábbi tapasztalatokon alapuló előítélet általában a kínai órák felé. Amelyet valójában brandtől, típustól függő disztingválással kéne feloldani.
    Azoknak ajánlható akik a visszafogottság-unalmasság határán egyensúlyoznak, de akik kidolgozottság harsogása nélkül sem ingerszegény órák kedvelői. Ebbe némileg bezavar a szíjközép fullpolírja, de fentebb tárgyaltam ennek megoldhatóságát.
    Nagyon érdekes hogy sokaknak egy GS élőben „sok”! Ennél a szíj + lünetta + számlap összhatás miatt talán ez is kelthet hasonló érzést, vicces hogy ezt akár véletlenül akár tudatosan valamennyire átmentették. Haha!

    Van egy limited számlapkiadásos red arctic G-01 Geckotám, így a rumos meggyes parfé mellé megérkezett tehát ez a fura sós karamella szerzet - némileg ellenpontként, szerintem jól megférnek majd egymás mellett.
    Remélem hogy akit ez az óra érdekelt annak segítettem. Vagy még több kétes kérdést vetett fel ez a szubjektív írás - attól függően hogy óra-gasztronómiailag egy finom újházi tyúkhúsleves vagy római köménnyel, chilivel fűszerezett (esetleg csipetnyi wasabival bolondított) sütőtökleves ízvilága áll közelebb hozzátok :))

    [ Szerkesztve ]

    I want to be what I used to be when I used to want to be what I am now!

Új hozzászólás Aktív témák