Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    válasz Hasaggymeg #162471 üzenetére

    A szokás az nagy úr. :) Ha szeretsz egy rendszert, miközben motoszkál a fejedben valami új, akkor némi nyitottsággal érdemes nekikezdeni és nem 1:1 megfeleltetést keresni funkcionalitásban és tudásban. A 3x10 és 1x12 váltásnál azt az alapvetést érdemes szem előtt tartani, hogy egyszerűen más és máshogyan is használod. Eleinte az 1x12 rendszerben szinte elvesztem a sok fokozatban, tényleg nagyon soknak tűnt, még akkor is, hogy mások az ejtések. A végső lábaddal érezhető áttétel és annak érzete elég más tud lenni eltérő bringákon, már csak a kerék méret különbség egy más átmérőjű gumi is része a tényleges végáttételnek.

    Korábban szintén 3x10-es rendszert használtam, amivel elég jól éreztem magam, majd ahogy erősödtem terepen az volt a megfigyelésem, hogy valójában elkezdtem 1x10-nek használni, elől középen a 32-esen és hátul a teljes 11-36-ot használtam.
    Ha nem voltam fáradt a 32:36 áttétellel bármit megmásztam és ahol lefelé több kellett a 32:11-nél az annak volt a jele, hogy ideje pihenni. Aszfaltos szakaszokon persze használtam elől a 42-es tányért és amikor hosszú túrát csináltam és tartalékolni kellett az erőt, vagy már fáradt voltam, akkor elől is leraktam a 24-esre. Innen jött, hogy de jó lenne hátul pár plusz fokozat a 11-36-hoz lentre és föntre, akkor elől tényleg mehetne az 1x (a 11-es rendszerek nem győztek meg). Aztán bejelentették az eagle rendszert és csak lestem, hogy már létezik az amiről eddig álmodtam, a kövi bringámon tuti ilyen lesz.... és lett is.

    Az viszont igaz, hogy a 3x10 elég nagy átfogást tesz lehetővé, aminek szintén vannak előnyei. Kérdés a szélsőségekre milyen gyakran és tényleg nélkülözhetetlenül szükség van? A könnyű fokozatok oldalán nincs hiány a 12-es rendszerben, a nehezebbnél meg a 10-es kis fogaskerék -1 foga többet jelent mint a számok alapján tűnik. Aki erős az meg rakhat előre 32-nél nagyobb tányért.

Új hozzászólás Aktív témák