Hirdetés
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Heraldry
tag
Köszönöm a válaszokat.
Tehát az egylyukú szűrő helyett kell vennem egy soklyukút. Ebből egy fajta elég?
Ha látni is akarom az említett hibákat, akkor a szűrőkart is ki kell cserélnem feneketlenre.
Ha jól értem, akkor a megfelelő őrleményfinomság és tömörítés eredményeképpen alul szépen összefolyva távozik a nedű a csészébe. Ha ez ok, akkor hozhatjuk ki a pörkölt kávéból a maximumot, innen már "csak" a kávé típusa a meghatározó.
Mi az a vakszűrő és mire jó?Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."
-
igi
aktív tag
válasz -HajTömeg- #16080 üzenetére
Kuka.
Egyben kell cserélni az egész patront. A leírás szerint kéthavonta...
Azért is kérdeztem rá, mert kb. 3.500-4.000 Ft az ára. Ha nem muszáj, nem költenék évi 20.000 Ft-ot csak vízszűrőre. Inkább vízkőtelenítek gyakrabban.this is the beginning of a beautiful friendship
-
WiZARD
addikt
válasz hanolfe #16100 üzenetére
a kisebb gyári babtartály sincs annyira arany áron.
messziről, kicsi
itthonról, közepesviszont ezek a rácsok eléggé elriasztanak az átalakítástól, ha nincs rács, akkor feltapad, ha van rács, akkor tisztítani nem lehet
de van jópénzért design rács is
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
addikt
Ezeket mar kiprobaltam, ma lefoztem jo par adag kavet, varialva a dolgokat s ennek a tapasztalatait irtam le.
Na jo, orles finomsagot nem, mert most csak egy fajta van itthon, de azon kivul a tobbit igen.
Szoval a hofok, vizmennyiseg, tuzhely mennyire legyen meleg, ilyenek szerintem megvannak, 2-3 perc alatt lejon, az idealis.
Az mondjuk erdekes, hogy te nem rakod tele s megse jelentkezik az emlitett problema, nem vagom akkor nalam miert. -
5381
aktív tag
válasz Heraldry #16104 üzenetére
Vannak egycsészés és kétcsészés szűrők(talán van 3 csészés is, amit csak a nyitott szűrőtartóhoz használnak), ezekből is akad drágább, olcsóbb. az expolygonnál párszázas tételek az olcsóbbak. Szerintem kezdd ilyen olcsóbbakkal, aztán, ha nagyon igényled, veszel drágábbat.
A vakszűrő egy furatok nélküli "szűrő", karbantartó eszköz. Itt olvashatsz róla a karbantartásnál.(#16107) birno : A négyszemélyesbe baromi sok kávé fér, olyan 3/4 részig volt kávéval a szűrő, megkocogtatás után, de ezt én daráltam és elég finomra. A vizet is a jel alatt töltöttem kicsit. Kávéktól is függött a lefolyás, az is, hogy mennyi kávét enged ki a szelep nyitása előtt.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
Alias: Júzer error
-
And06
aktív tag
lazán tele kell tölteni a szürőt kávéval, aztán eloszlatni egyenletesre, sosem tömtem meg. viz elég 60ml is.
a te videódon semmi kivetnivalót nem látok. 2 személyes brikkával egy duplát tudsz késziteni, szimplát nem, ez ilyen. ha megfigyeled a második videót, amint kirobbant a kávé, már önti is! nem kell megvárni mig az utolsó cseppet is kiköhögi! a brikka viszonylag erős (koffein terén) kávét főz, ilyen. Próbálkozhatsz kis koffeintartalmú kávéval. -
And06
aktív tag
csapra vertem a Kapucziner féle Etiop Yrga-t (francia pörkölés). Ezzel elsőre sikerült jó lefolyást produkálnom.
Kicsit sötétebbre van pörkölve, mint amik eddig nálam jártak, de a sötét pörköléstől nagyon messze van még igy is. Izre finom, inkább a csokisabb vonal felé kacsintgat a kávé, gyümölcsös jegyek alig-alig vehetők ki. Most pont jól esik a sok gyümibomba után. Aki az olasz kávék után kipróbálna valami újhullámosabbat, de fél a citromlevektől, ne habozzon. -
HÁZIGAZDA
citromsav, egy evőkanál a 2/3-ig töltött tartályba, amit a gaggián átnyomatsz, majd rögtön cseréled sima vízre, majd azt is átnyomatod (csapolsz is, vakszűrőzöl is, gőzcsapon is engedsz ki). ne hagyd állni benne, mert megtámadja a bojlert.
egyébként meg "tagged, you're it", azaz a következő usernek, aki a citromsavazást kérdezi, majd te írod meg ugyanezen infókat
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
Nekem a borkősav nem jött be. A vízforraló fűtőszáláról semmit nem hozott le.
A citromsavból egy jó púpos evőkanálnyit teszek egy tartályni vízbe. Előtte jól összekavarom, aztán öntöm bele.
A pidet leveszem 45 fokra és három részletben 2-3 perc pihenőkkel átengedem a főzőn. A gőzcsövön is és a fejen is.
A fejet érdemes előtte tersonetezni ( én hidegzsíroldózom ), mert, ha véletlenül a fejen maradna belőle cucc, akkor ezzel lemosod.
Aztán tiszta vízzel megismétled ezt a folyamatot, hogy savanyát kimosda a gépből.Szerk.:
Parci megelőzött...[ Szerkesztve ]
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
addikt
Igen, az ok hogy onti, a kulonbseg a "kirobbanas" intenzitasaban keresendo, ha megfigyeled a ket videot egesz mas, az enyemnel tenyleg kirobban, a masiknal meg szepen kifolyik, a szelep is epp csak megemelkedik az elejen, nem "robban".
S feltetelezem nalam ez a "robbanas" miatt jelentkezik az, hogy jobban felnyomja a zaccot. -
Toobee
veterán
Gazdabolt, kilós kiszerelés, vagy Lidl Lucullus, vagy mi a bánat, 50 grammosba, de az sokkal drágábbra jön ki. Egy kis melegedés nem árthat neki, de rögtön bekapcsolás után is engedj át 1,5 dl vizet, hogy az oldat kerüljön a rendszerbe. Aztán 2-3 perces turnusokba engeded ki a genyós vizet. Arra figyelj, hogy órákat ne álljon benne, mert megmarja az alut.
-
-
adriankoooo
senior tag
Srácok olvasgatok visszafelé, már vagy 1000 hsz megvolt.
Ha vásárolnék egy Gaggia Classicot használtan, de PID nélkül -akkor is lehetséges jó főzetet készíteni? Ha jól olvastam, akkor a PID a pontosabb hőszabályzáshoz kell, mert a Gaggia alapból kicsit túlfűt (ezért kell hűtőcsapolást végezni az elején?)?
Még néhol olvastam az OVP-ről is, ez valami nyomásszabályzó?
Szerintem a kezdetben egy Hario őrkővel használnám, hacsak nem kapok valahol jó áron egy szettet. Költségvetésem olyan 60e, ha láttatok szép GC-t, ne tartsátok magatokban.
-
And06
aktív tag
válasz adriankoooo #16130 üzenetére
dicséretes!
PID nélkül is használható, csak körülményesebb. a PIDdel fokra pontosan be tudod állitani a hőmérsékletet, PID nélkül a termosztát meg ugye felfüt 107fokra(a kávéra nem 107 fokos viz érkezik, a bojlerben ennyi csak), és a körül ingadozik a hőmérséklet. nem látod, hogy mennyi, de pl egy stopperórával mérhető az idő, és akkor tudod, hogy felfütés után pl 3 perccel megfelelő a hőfok egy adott kávénak. vagy lexarod, felhúzod a kart és iszod. kevésbé háklis kávéknál müködhet is
hütőcsapolni gaggian nem túl jó ötlet (a temérdek youtube videó ellenére sem), mivel az felboritja a gép egyensúlyát, utána kiszámithatatlan lesz.
az OPV arra van, hogy 10barra (vagy amire be van állitva) maximalizálja a nyomást, ha nincs, akkor annyi a nyomás amit a pumpa tud. az OPV visszavezeti a felesleges nyomást a viztartályba.
nekem volt Hariom, én pontosan igy kezdtem, szükségmegoldásnak jó, de erős kompromisszumot kell kötni. 20-25k-ért lehet elektromos őrlőt kapni, az sokkal jobb. (még ha egy graef/iberital sem a végállomás sokunknak).[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Mennyiért lehetne eladni egy dobozos, garis, 9-10 hónapos ascaso minit? Napok kérdése és feleslegessé válik.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
adpeter
tag
válasz tariattila #16133 üzenetére
Na! Annnyié viszont biztos elmegy.....és q....gyorsan.
Nincs egy QM-ed 3 ezeré? Garis.[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
-HajTömeg-
őstag
-
igi
aktív tag
Most a zsíroldással kapcsolatban lenne kérdésem:
A Saeco Minuto használati utasítása szerint a zsírtalanító tablettát az előre őrölt kávét tartalmazó rekeszbe kell dobni, és aztán végigcsinálni a megfelelő lépéseket.
Ha Tersonet port veszek, akkor azt is a darált kávés rekeszbe szórjam? Az nem tapadhat a rekesz falára, később belekeveredve a kávéba? Esetleg a port másképp használjam?
Vagy vegyek inkább tablettát?
(Mondjuk az terelt a por felé, hogy a kvzzz.hu-n csak por kapható).this is the beginning of a beautiful friendship
-
ronin s8
senior tag
Hosszú idő után benéztem a bajuszkapcsolós topikba és ez megragadta a figyelmemet (meg az, hogy évek óta állóháború van bizonyos tagok között bizonyos témákban ):
Krizsi_l (152021):
"Szerintem tökéletesen. Kb 15 perc melegedés míg beáll a főzőfej hőmérséklete. Ezután még az őrlő indítása előtt kb egy másodpercre beindítom a szivattyút, a főzőfej feltelik vízzel (egy fokot esik a hőfok), míg őrlök, a mikróban megmelegszik a csésze, a szűrőbe kerül az őrlemény, ismét beáll a beállított hőmérséklet. A szűrő felhelyezését követően megy a két csésze (az esetek 90%-ban két eszpresszó készül) a kifolyó alá. A gőzgombbal ráfűtök 12 másodpercet, várok még 3-at és indítom a szivattyút. Így a két kávé készítése közben a hőmérséklet 2-3 fokot esik ( ha tökéletesen sikerül az időzítés egyet! ).
A 12 mp kézi ráfűtése és az azt követő háromban, 15 mp !!, egyetlen fokot sem változik a főzőfej hőmérséklete. Ha nem fűtök rá a kávék készítése közben a hűlés 6-8 fok.
Azt csak kiemelném, hogy a beáramló víz azonnal hűti a fejet, míg a fűtés mintegy 15 mp után ér oda. A PID ezzel nem sok mindent tud kezdeni. Persze ha a hőérzékelőt a termosztát eredeti helyére tesszük akkor egy jól beállított PID megnyugtató eredményt mutat. Csak ez nem a főzőfej hőmérséklete.Aki kételkedik a főzőfej és a fűtő betét "hőtávolságában" az végezze el az alábbi egyszerű kísérletet: a csapolás végén az ismét beállt 90 fok körüli hőmérséklet mellett vegye le a szűrőtartót, vegye ki belőle a szűrőt. Ha ezt meg tudja tenni akkor annak hőmérséklete nem igazán haladja meg a 70 fokot ! Már a 60 fok is hamar kiesik a kézből.
Hogy is mondja Murphy ? : mérd mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával "
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
jolti
senior tag
válasz ronin s8 #16138 üzenetére
Ezen az egészen én is jót nevettem.
Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy nekem most pl 94 fokon van a pid. Ha csapolás előtt rányomok 12 mp-re a gőzre és várok 3 mp-t, akkor tuti, hogy 100 fok fölül indul a csapolás....
Ha rányomok, akkor is max. 3-4 mp-re. Ezzel is emelkedik egyet fel, közben a csapolás megállítja és aztán egyet le. -
ronin s8
senior tag
A dolog lényege (ahogy én kivettem még pár hsz-ből), hogy nem egyszerűen hideg vízzel töltődik a bojler, hanem először a fej kapja a hideget. Ezért van a trükközés.
A PID pedig nem a fej/bojler/víz hőmérsékletét mutatja, hanem csak egy negyedik viszonyszám, ami pl. csöndesen kussol, miközben 6-8-10 fokot is esik a fej hőmérséklete. Szerintem a srác mért is valamiket. Nekem meggyőző amit ír, bár még nem próbáltam ki...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #16144 üzenetére
Ennek a hosszú hozzászólásnak az is előzménye volt, hogy a PID érzékelőjét a bojlerre, vagy a fejre érdemes felszerelni. Krizsi szerint a fejre. Mások szerint a bojlerre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Hardcore café
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- SSD kibeszélő
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest