Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dozó
tag
válasz fragola.6035 #15296 üzenetére
Köszönöm az infót, lehet, hogy megnézem, méretei alapján nem egy kis darab, a vízmennyiség 1-2 espressohoz alítható?
-
mutyi
senior tag
Kicsit beszéljünk már erről a klasszikus és új hullámos dolgokról, hogy pontosan mi ez,mert erről még fogalmam sincs.
-
vendingo
veterán
válasz Toobee #15293 üzenetére
Grat. Leljed örömed a pörkölésben, szerintem innentől nem nagyon fogsz pörkölt kávét venni.
Mondanám, hogy ajánlok frankó nyerseket, de én csak csokival foglalkozok.
Egy gyümis van ami nagyon ízlett az a guatemala bourbon antigua, ezt bátran ajánlom.
Csokisból a jelenlegi favorit a nicaragua coco, vetekszik a brazil friasal.Ugyan én Gene-vel operálok, de ha tudok szívesen segítek, ha kérdésed lenne.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Toobee
veterán
válasz vendingo #15303 üzenetére
Koszi! AF-et vettem en is. Lehet rosszul fogalmaztam. Inkabb ugy mondanam, hogy megjotten mar ezekbol a csak csoki es semmi masbol. Egy kave legyen komplex, izgalmas. Ezt meg nyilvan nem tudja megadni egy 2-3 ezerbe kerulo peldany. Mondjuk ma pont jol esett a Freso automacabol. Gondolom azert, mert Omnia-t ittam elotte
-
mozaik11
csendes tag
válasz -HajTömeg- #15264 üzenetére
Veronesi Alta Caffetteria-t kóstoltad már? Nekem még mindig a kedvencem. Bármikor szívesen átveszek belőle fél kilót.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Reneka szűrő, dupla csapolás 18,00 gramm - egy nem éppen túl friss 5-6 hónapos, 1 hete bontott kávéval :
La Genovese Mozzachilo Blue (500gr)A kávé ízre nagyon rendben volt, a crema is gyönyörű cirmozódást produkált, LM szimplából kevésbé mintázódik.
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
senior tag
A következő folyamatot vettem észre az elmúlt bő egy hónapban.
Bármelyik kávéból készítek shotot, az utóbbi hetekben folyamatosan vettem kisebbre a cm800 finomságát.
3 hónapja mikor megvettem kb. a főzőmet és a darálót,akkor úgy 9-es körüli álláson daráltam, ami az utóbbi hetekben hónapban szépen-szépen már 4-5-ös környékén mozog és minden kávéval.
Tegnapelőtt takarítottam ki a darálót is és a főzőt is szoktam minden nap visszaöblíteni, hetente tersonetezni, a felső szűrőt még nem szedtem le,mert nem tudtam kicsavarozni,de azt veszem észre, hogy egyre kevésbé tudok olyan szép egérfarok meg csepegős lefolyást produkálni,mint az első 1-2 hónapban.Nem nagyon jövök rá az okára,mennyiséget nem csökkentettem, szimplánál 11g, duplánál meg 18g-ból szoktam, ami eddig teljesen jó volt.
A fő gond, hogy gyorsabban folyik le szinte mindig a kávé mint kellene és semmit sem csinálok másképp,mint előtte.
-
ronin s8
senior tag
válasz vendingo #15308 üzenetére
Ezt Keszthelyről kaptam. Mindössze 1390,-Ft. Tavaly ezerkettő volt még. PRC országban gyártották, jelentsen ez bármit is, de Kínát jelöli.
Ízre teljesen jó kávét főzött a mini dobozos Illy-ből, olyasmit, mint a Brikka, csak hab nélkül.
Elfér a tenyeremben! Cuki kis főző.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
nem tudom, hogy mennyit érnek ezek a "tesztek" (most csak a szűrőre gondolok). annyi tényezője van egy-egy shotnak és annyira nem tudja az ember tényleg reprodukálni a körülményeket, hogy nagyjából kimutathatatlan bármi. talán, talán egy-egy év használat után az ember mondhat olyanokat, hogy "gyakrabban volt ilyen vagy olyan az egyik szűrővel". vagy annyit sem.
inkább a tudatot nyugtatja egy vst
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
A Reneka szűrőnek van 2 olyan tulajdonsága, amiben jelentősebben eltér a többi szűrőtől. Az egyik, hogy a finom háló, ami itt a szűrést végzi, az őrlemény legfinomabb púder összetevőit is a szűrőben tartja. A darálóm elég vegyes szemcseméretet produkál, ezért még a vst szűrőknél is került nagyon pici zaccszerűség a pohárba, a Renekánál semmi. A másik, hogy nagyságrenddel kisebb a vízárammal szembeni ellenállása a többi szűrőhöz képest. Vagyis ha vízcsap alá tartom, jóval erősebb vízfolyásnál kezd megtöltődni, mint mondjuk egy mikroperforált szűrő.
-
bl4ze
veterán
Ahogy írtam annyit vettem észre, hogy a legtöbb kávé szebb lesz kinézetre, jobban "cirmosodik".
ízre nem tudom összehasonlítást végezni, mert nem tudom pontosan u.a. a hőfokot produkálni, sajnos a szűkítőzés-PID egyelőre álom marad, a szaki nem csinálja meg (még).Én biztosan nem adnék érte 10K-t, de még 5K-t sem.
Nagyon minőségi, profi a fogása, kialakítása, de nem érzem, hogy bármiben olyan drasztikus ugrást-haladást produkálna, hogy megérné ennyit kiadni egy dupla szűrőre.Ez saját vélemény csak. Másnak lehet megéri, bejön vagy bele tud hallucinálni bármit.
.:. bl4ze .:.
-
salapp
addikt
válasz ronin s8 #15311 üzenetére
Én ilyet használok már közel egy hónapja. Én is ennyiért vettem Auchanban. G.A.T. Pepita egyszemélyes.
Friss őrlés, nem túl finomra, nem túl "menő" de minimum Crema e Gusto, kávéból, rádobom a kemping főzőmre, és elég intenzív lángon két percen belül lefő. Nincs semmi égett íz, semmi savasság, amit pl. szüleim rozsdamentes 4-6 személyes kotyogóinál utálok.És tényleg cuki, tenyérnyi holmi.
Nem hiszem, hogy bármiben is rosszabb lenne ezzel a végeredmény, mint egy Brikka sima egyszemélyes alu kotyesszel.
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
paljoc
tag
válasz salapp #15320 üzenetére
Brikkából nem 2/4 személyes van csak? :-)
A Bialetti Mokkanal van 1-9 szemelyesig, amit en ennel a kis egyszemelyesnek eszrevettem, hogy nem forr a kave a tetejeben mikor lejön, sőt még ha kicsit ugyhagyom akkor sem. A sulyszelepes Szarvasiban vigan buzog a kesz kofi a tetejeben, mar mialatt jön le akkor is. A masik ami szembetunik, hogy minimum a duplaja sulyra az olasz, mint a pillekonnyu kinai tarsai, ettol fuggetlen lehet hogy ugyanolyat foz, nem tudom kiprobalni mert nincs itthon olyan. Az biztos hogy a kint vett teglabol tokeletes mokkat csinal!:-)[ Szerkesztve ]
-
Hoek
tag
Nálam is ez van. Kevés kávét rakok bele, egyrészt hogy ne legyen levegőn, másrészt amikor elfogy akkor kipucolom az őrlőt is. Megvan gyorsan, elég a felső kést kikapni és az aljáról leütögetni a rátapadt kávét. Általában ki is szoktam ütögetni belőle a bent maradt őrleményt is. Egy idő után automatikusan tekerek egyet a finomabb őrlés felé, még egyet nem kell, addigra elfogy a tartályból a kávé.
Ez nem megoldás, de a hiba okára nem jöttem rá. Takarítani kell ezt is nem csak a kávégépet.''A világ legszebb dolga a fogaskerék,még a tengely-csapágy van ami még szép.'' D.A.
-
adpeter
tag
válasz paljoc #15322 üzenetére
Hehe! De a tiédben frissebb olasz levegő van!
Akárhogy is...azt a tegnapi ajánlatomat..tudod,hogy dolgozz nekem beszerzőként?!
FELEJTSD EL!Az előbb dumcsiztunk Ronin mesterrel........első dolgom lesz szabiról visszatérve egy
minikotyesz beszerzése."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
And06
aktív tag
reggel sikerült egy olyat húznom a HBből, hogy nem tünt el az első korty után a crema, és a szine is jobb volt mint eddig, pedig már 2 napja ugyanúgy húzom, rejtély.
Hazahoztam az irodából a PODos gépem kipucolni. átmostam citromsavval, meg a kifolyót beáztattam tersonetbe. Aztán ki akartam próbálni a gőzt, de nem jött belőle semmi, és egy idő után a pumpa is szenved. Bent egyáltalán nem gőzölök, mivel az íróasztalomon van a gép. A gőt kb akkor próbáltam ki amikor vettem, azóta nem volt használva. Lehúztam a gőzcsövet, azt is beáztattam tersonetbe, utána szépen folyik át rajta a viz ha a csap alá tartom. A csonkon amire a csövet húzom rá, 2 lyuk van, egy az elején a másik az oldalán. Jelen állapotban az oldalán levő lyukon dől a gőz, előrefele a cső felé nem. Úgy sejtem ez igy nem túl frankó
2 kérdés: minek van oldalra is lyuk a gőz csonkon, és szétszerelés nélkül ki tudom-e takaritani valahogy a csonkot? köszi![ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #15318 üzenetére
ezek valóban elég fontos különbségek, kérdés, hogy a végeredményre pontosan milyen hatással vannak. a finom szemcsék nem jók, de nem vagy nem csak azért, mert a pohárban köthetnek ki, hanem mert az ízre nincsenek jótékony hatással, oldódni meg a renekában is oldódik.
a jóval kisebb ellenállás jó kérdés, egy következő életemben majd tesztelem egy évig egy vst-vel szemben, nagyon kihegyezett kávékkal, hátha jutok valamire.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz hifis50 #15318 üzenetére
Értem főnök.
De azt mégsem írtad, hogy kerekebbek, teltek az ízek vele, vagy ilyesmi. Félre ne értsd,nem szidom, mert titkon én is szeretnék egyet, nem vagyok meggyőződve a jó ár-érték arányáról.
Azért nem veszek 10 ezerért egy ilyet, hogy gyorsabban menjen át a csap alatt a víz rajta.
Ha lefőznének két kávét, egy ilyen és egy sima szűrővel a GS3-on és nem tudnád melyik melyik, akkor meg tudnád mondani, hogy melyik a Reneka? -
hifis50
csendes tag
Amit írtam, a mérhető, dokumentálható különbségek más szűrőkhöz képest. Minden más már szubjektum, az is, ami ezekből az eltérésekből következik (vagy nem). Ezekről tényleg csak hosszabb távon és örökös összehasonlítgatásokkal lehetne nyilatkozni, de ez nálam nem játszik. Egyébként jól működik, nincs vele bajom, a zaccmentesség pedig előny.
A maszek darálóm egyik nekem előnyös tulajdonsága, hogy tizedgramm kávé sem marad benne, tehát a feltapadó por is könnyen kihajtható belőle, és azt is belesöpröm a szűrőbe. Ízre nem tudom jó-e ez vagy sem, itt sem hasonlítgattam eddig a régi darálómmal. Ez a felállás jobban tetszik, mint hogy bizonytalan mennyiség mindig ott pang a darálóban. A tervezésnek ez egy fontos szempontja volt, ezért forgatom a külső késgyűrűt, hogy alul - fölül nyitott legyen a szerkezet. (Itt ha fölülről belenézek, a hézag is látszik a kések között.) -
-
lagoon79
tag
-
mutyi
senior tag
Én a darálót is most takarítottam ki, tehát tök tiszta volt minden, elvileg ezért nem értem a folyamatot,hogy pár hónap alatt miért is megyek egyre finomabb őrlemény felé ugyanazon eljárások mellett és még így sem hozza a kívánt szintet.
Én már csak tényleg a felső szűrőre tudok gondolni, de az istenért nem jön le.
A nagyobb fejű csillagcsavarhúzó túl hosszú, a kisebb meg túl vékony és kicsi a feje is.
Semmivel nem tudok akkora erőt ráterhelni,hogy meginduljon.Jolti: A cm800-nál szerintem nincs alátét, az csak a Cm80-nál volt vagy rosszul tudom?
-
paljoc
tag
válasz salapp #15333 üzenetére
Igen, nekem ugyan 4-es Brikkam van de hallottam en is ezt a 2-es inkabb egyszemelyes, a 4-es meg ketszemelyes dolgot. Ha egyszemelyes kotyeszt vennel akkor viszont ez a Bialetti Moka Express felebe sem kerul a 2-es Brikkanak.
Azt megnéznéd ha megkérlek, hogyha csinalsz egy kofit a Tieddel es mikor mar lejött picit otthagyod a gázon akkor forr-e a kave a tetejében? -
RBJ
addikt
Csak én vagyok olyan hülye helyzetben, hogy csak szabadnapokon tudok időt szánni a kávé élvezetének?
Két hétig nem ittam itthoni kávét, nem is sikerült olyat csinálni mint eddig, vagy én vagy a gép felejtett
vagy a kávé makacsolta meg magát a darálóban.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Hardcore café
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest