- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
F_Zolee
veterán
Az mitől lehet, hogy ha biosba engedélyezem a C2 energiagazdálkodási beállítást akkor a win nem tölt be?
-
rup1u5
nagyúr
válasz DigitXT #15650 üzenetére
"Ha a proci végét akarod megnézni, akkor oszd vissza a francba
a RAM-okat, mert simán bekavarhatnak a tesztelésbe."
Én is épp ezt akartam javasolni.
Amíg az ember a procit akarja stabilizálni addig jobb vagy visszaosztani vagy szinkronban hajtani a ramokat. Nálam pl 471-es fsb mellett 942mhz-en mennek az ezres gskilljeim. A másik meg az hogy nem is látom értelmét 1000mhz fölött hajtani a ramokat, mert egyrész szintetikus teszteken kívűl sehol nem fogja soha érezni az ember, hogy most 900-on vagy 1200-on mennek a ramok, másrészt túl nagy terhet ró az NB-re és megnehezíti a tuningot. Pláne ha 4 magot akar az ember 4ghz-en stabilizálni.[ Szerkesztve ]
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
h.adam.92
őstag
üdv
az miért lehet, hogy ha állítok akármit a BIOS-ban akkor leokézom és resi után sipol a gép mint az állat? lekapcsolom a tápot, majd vissza, elindul és akkor jó. btw ez azóta (tegnap óta) van mióta vettem még +2x1GB ramot a gépbe, szal most 4x1GB van. amíg 2x1GB volt nem tapasztaltam ilyesmit egyszersem. letoltam egy prime blendet is és ott nem hibázott a proci. ~fél órán keresztül ment a blend.
mch-t feltettem 1.32V-ra és a ramok 2.2V-ot kapnak. esetleg vmi tipp?
a poén, hogy ha mindent alapra állítok és leokézom akkor is visít a lap és csak táp lekapcsolás után indul el...
[ Szerkesztve ]
-
h.adam.92
őstag
válasz h.adam.92 #15653 üzenetére
most meg mikor teljesen alaprol állítottam be a tuningot 3.9-re most meg nem sipolt a lap....
teljesen el vok tájolva h mi a gránátért sipol ez össze vissza...btw ezt (G) MCH Frequency Latch-ot mire állítsam, mert csak ezt hagytam a BIOS-ban Auto-ra, mert nemtom mit állítsak be neki.
-
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #15650 üzenetére
a bő hét alatt annyi mincent csináltam, hogy nem számoltam be mindenről.
a proci végét remészetesen minimumra levett ramokkal is próbáltam megkeresni...és ráadásul úgy jött ki a lépés, hogy a legtöbb 3800-3850-es teszt idején alacsonyabban mentek a ramok, mint most, 3600-on.
nem akarom agyoncsámcsogni, de biztos, hogy nem a ramok az ok.
és szeretnélek újból emlékeztetni, hogy nemrég még 7*600-on teszteltem linx-szel mindennel, E8500@4200-al, 1:1 fsb:ram ramsebesség mellett, azaz effektív 1200-on....
és 7.5*500-on a qx9650 is ment hiba nélkül linx, ram 5:6 1200mhz....
jóval kisebb sebességen nem lehetne hibaok.de köszi, több ötletet nem várok, részemről befejezett a téma....
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #15655 üzenetére
mielőtt megkérdenéd te is, hogy akkor mi a francért cseréltem le a qx-et.
3 fő ok.
- 3600 fölött megnőtt a feszigény, és így csak művi körülmények közt volt 100% load hűthető.
- az újtól alapból többet vártam... (habár kis átfedéssel együtt itt volt mindkettő, de a 9550 mellett döntöttem)
- és így most 3600-on kb. 15 fokkal hűvösebben tudja ugyanazt, olcsóbban....[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
DigitXT
nagyúr
válasz szab.tam #15655 üzenetére
de köszi, több ötletet nem várok, részemről befejezett a téma
Oké, másnak még hasznosak lehetnek az ötletek. (Amit nem
írtál, azt nem tudhatjuk, hogy csináltad. Mindenesetre kicsit
paranormális, hogy egy 4250-et elvileg simán tudó proci, olyan
lapban, ami simán viszi az 500as FSB-t, olyan ramokkal, amik
simán elvannak 1200-on nem képes, csak 3600-ra... 7x500-on
amúgy nézted? De hagyjuk, biztos nézted: akkor ennyit tud.) -
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #15657 üzenetére
persze hogy néztem 500-on... (6*500-on is)
de 470-től a bios is csak biztonsági módon jön be. nem eszi meg.
lett egy fsb fal, aminek nem kéne lennie.
és kérem, ez valóban paranemnormális dolog ezmiez.....ha érteném az egészet, lenne logika, akkor nem írkáltam volna ide össze-vissza ennyit.
a hajdani qx-em eladója mondta még azt az okosat, hgoy hátha koszos volt a proci alja. hgoy megpucoltam-e berakás előtt? mert mi van, ha az egyik láb nem kap rendesen naftát?
de mivel a hűtő most nagyon jól fel van rakva szerintem, (látható a hőfokokból is), inkább nem bolygatom a dolgot, mert a végén még rosszabb lesz...[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
válasz szab.tam #15658 üzenetére
Elöző quad-al ment stabilan az 500-as fsb?
Én meg próbálgattam most ramnak több feszt adni, aztán VTT-nek de egyik sem használt. A 4. mag következetesen hibázik. Vágül inkább visszavettem 3950Mhz-re. Úgy néz ki most jó de még egy hosszabb tesztet futtatnom kell.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
szab.tam
nagyúr
válasz rup1u5 #15659 üzenetére
elvileg igen. csak 500-as fsbvel is már hűtési gondjaim voltak, így inkább csak 450-en használtam. de teszteltem 475-ön is. de ez a tetű 475-tel el sem indul....
a qx-szel asszem rövid teszt elejéig 515-ig jutottam. és azért az annyira nem rossz, mert york-kal a giga p45 extreme.k is asszem kb. 530-ig szoktak egészséges üzemben eljutni. habár emlékeim szerint láttam akoska tuninglistáján érdekes fsb-ket is....
de ami stabil volt és normál módon hűthető, az a 8*450 volt.habár most 8.5*424-en vagyok, azért a 8*450-et lehet, hogy még körbejárom. hátha kicsebb szorzóval a 450 még elmegy.
(apakezdődik....)
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz szab.tam #15660 üzenetére
tüzetesebbeb megnéztem. fsb 450-nél, 8*-val ugyanaz, mint a 8.5*-val.
itt valami fsb fal van.
az lenne az érdekes, ha vésővel le lehetne verni a lakatot a szorzózárról. lehet, hogy akkor tudna akárhányszor 424-et...fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szab.tam
nagyúr
mivel sikerült jó megfáznom, így lett kis tuningolni való némi szabadidőm még....
mivel a 424 fsb-n már stabil, és 447- tájékán már majdnem az, próbálok a kető közt találni valamit, mert ott lehet az igazság..
végignéztem a dokumentált beállítás táblázataimat.
a 8.5*440 beállítokat összevetve lehet, hogy lesz valami működő képes.de van egy bios beállítási pont, aminél nem tudom, mit kell állítani.
ezt már a lapom topicjában és itt is többször feltettem, de hátha tudja valaki.a p45 lapokban több fajta reference beállítás van. nálam csak 1:
cpu gtl reference: auto, 0.61x, 0.63x, 0.65x
azt tudom, hogy ez egy valamiből %-osan származtatott feszérték, de gőzöm sincs, mire kéne állítanom. próbáltam mindenen. arra rájöttem, mintha a 65-öt nem szeretné.
de jobban szeretném kicsit tudatotsabban piszkálni...majd 4 hónapja van meg a lapom, de idág senki nem tudott felhomályosítani. (sehol sem...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #15663 üzenetére
köszi, de ezt még magyarul sem egészen érteném, nemhogy egy angol szakszövegként....
de kicsit rágugilzgatok, hátha kidob végre valamit.
3740-en megvolt a 300 kör linx-em.....
-
jumbo71
tag
sziasztok
a kérdésem a következő.Q9550-es procinál,milyen szorzon érdemes probálgatni a tuningot? -
DigitXT
nagyúr
válasz szab.tam #15664 üzenetére
3740-en megvolt a 300 kör linx-em
Miután kiderült, hogy FSB wall-od lett, és nem a proci a szűk
keresztmetszet, ez annyira nem meglepő...! Az a fura amúgy,
hogy írtad, hogy próbáltad 6x500-on, de azt nem írtad, hogy a
300 kör LinX lement-e ezen a beállításon. Azért nem mindegy,
hogy a prociban, memókban, vagy lapban kell keresni a hibát.Mindegy, a lényeg az, hogy a GTL refekkel lehetséges segíteni
a tuning stabilitáson, de látom, már az i5 felé kacsintgatsz: sok
sikert hozzá, lehet, hogy azon is megy úgy a GTR2, mint i7-en!A továbbiakban itt fejtegetett off topik részt áttettem a túloldalra.
-
DigitXT
nagyúr
válasz jumbo71 #15665 üzenetére
Attól függ, mit akarsz tesztelni... Ha tudod a lap végét, és a proci végét keresed, akkor természetesen a legnagyobbon (8,5x), de ha a lap végét keresed, akkor minél kisebben (6x), hogy a proci tuningja ne szólhasson bele. Ugyanekkor érdemes a RAM-okat is visszaosztani, hogy azok se zavarjanak... Ha ilyen felállásban kideríted, hogy mondjuk a lapod wallos 470-nél, akkor tudhatod, hogy a procid semmiképpen nem fog benne többet menni 4GHz-nél.
Viszont ha pl. tudod, hogy amúgy is csak 3600-at tud a proci, akkor lehet választani, hogy 424x8,5, vagy 450x8 beállítást használsz: ha a lapnak mindegy, akkor magasabb memó órajelet lehet elérni az utóbbival, valamint a magasabb FSB miatt kicsit jobban fog teljesíteni a rendszer mindenben (nem feltétlen érződik nagyon, de ártani legalább nem árt). Lehet még 480x7,5 is ugyanez, stb. Csak ahhoz a lapnak bírnia kell, és azért 500-as FSB környékén már olyan hűdenagyon nem szoktak virgonckodni quaddal. Valószínűleg az alacsonyabb FSB + nagyobb szorzó párost könnyebb belőni (kisebb terhelés a lapnak), de ha találsz egy olyan beállítást, ami mondjuk egy felessel kisebb prociszorzó mellett jó/optimális, akkor nyugodtan használhatod úgy is.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz jumbo71 #15668 üzenetére
a lap végét célszerű elöbb megkeresni,és utánna a prociét
Így van, hiszen, ha nem tudod egyiket sem, akkor egy esetleges
hibát a tesztben nem tudod melyiknek a számlájára írni...
(Tehát gyakorlatilag ha nem vagy tök biztos benne, hogy a lapod
meddig partnere a tuningnak, nem tudod a proci végét keresni...) -
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #15666 üzenetére
próbáltam 6*500-on is. igen.
csak a probléma az,amit többször is fejtegettem, hogy 470 fölött be sem boot-ol. mindegy, milyen szorzóval. ezért írtam, hogy 6*-val is próbáltam, ahol a proci órajele 3 gigára jönne ki.
tehát mindenből az következik, a (a memória és a lap történelmét is belevéve, meg az előző yorkot ugyi), hogy a proci felől van az fsb fal. tehát pont lehet a proci a szűk keresztmetszet.vagy pont a procicserével egyidőben gyengült valami. ez eetben főként a lapomra gondolnék.
"A továbbiakban itt fejtegetett off topik részt áttettem a túloldalra."
mármint, hogy hova is?[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz szab.tam #15670 üzenetére
470 fölött be sem boot-ol
Akkor viszont hiába írod, hogy ment ez a lap korábban
500-as FSB-t, amikor most nem megy, és éppen ezért
teljesen esélytelen a 4,25GHz: hiába tud annyit a proci.a proci felől van az fsb fal
Mondjuk ebben az az érdekes, hogy az előző tulajnál
meg "szárnyalt" a cucc... Lehet, hogy tényleg nagyon
szerencsétlen a lap és a konkrét proci viszonya...mármint, hogy hova is?
Akartam rá linkelni, csak már lejárt a szerkesztési időm.
Mondjuk nem nagyon meglepő helyre került, szerintem... -
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #15671 üzenetére
igen. pont ezek miatt értetlenkedek lassan 2 hete.
500-as fsb-t york-kal tudott, wolf-fal 600-at....
ráadásul a proci állítólag nem 4250-et, hanem 4.5-öt tud linxstabilan. nemsokára arról is kapok screent... idáig csak 4250-es tesztet láttam...fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Daralo:)
tag
Üdv
Van egy q9400 as procim alaphűtéssel!
és szeretném érni a 3 ghz et vele de már 2.83 ghz en is a core 1 eléri a 65 fokot 2100 körüli RPM mellet na annyi lenne hogy nem forró alap járaton ez a 34-38 ig terjedö fok maga a cpu a magok 40 fok körül mennek a régebbi c2duom hűvösebb volt valamivel a hőtermelésnek ugye nincs köze hogy menyi feszt kap a proci?
szeretnék egy Ójan hűtőt a lehető legolcsóbbat de normális legyen! ne noname és tartson is ebben kérem segítségeteket!
Köszöntem! -
fagy53
nagyúr
válasz Daralo:) #15673 üzenetére
Sokkal több köze van a fesznek a hőtermeléshez, mint az órajel emelésnek.Lehet, hogy auto-n van a Vcore és túlfeszeli alapból a lap a procit. Ha VID értéket adja az sem mindig jó, mert nálam a VID 1.275V és az alapórajelet 0.95V-on már tudja. Jó kétszer annyit fogyaszt és hőt termel VID feszen, mint a 0.95V-on.
-
tag
válasz fagy53 #15674 üzenetére
rendben ötlet?
alaplapom EP45-UD3LR
van egy olyan opció is hogy valami Intel spec. vagy másik ez a a proci feszes dolgoknál van felette na de valami ötlet mit s hogyan alítsam be hogy nem melegedjen mert pl most alapjáraton!
a cpu 40 a magok 45 van amikor 50[ Szerkesztve ]
-
fagy53
nagyúr
válasz Daralo:) #15675 üzenetére
Nem olyan lapom van, az Asus-nak más a menű rendszere és a bios-a. Egy biztos, hogy a CPU fesznek konkrét értéket kell adni, 1-1.1V között simán tudni kell a 3.0GHz-et.
Már látom, a Vcore: 1.05V legyen, alapórajelen nézd meg a melegedést, ha ezt az egy paramétert megváltoztattad.[ Szerkesztve ]
-
NOD
senior tag
Sziasztok. Egy E0-ás q9650nél (1.3 VID) Milyen feszultségig érdemes bekaplcsolni az LLC-t. Ha valaki tudja akkor irja oda hogy biosban beállitott vagy full load-ban mért feszröl beszél.
-
NOD
senior tag
Ja és kb meddig lehet tolni 24/7re a feszt? Sokat azt mondják hogy VID+10%, Ez esetben is igaz ez szal tolhatok neki egy 1.44V?
[ Szerkesztve ]
-
fagy53
nagyúr
1.3V felett nem tanácsos bekapcsolni, mert kialakulhatnak a terhelésváltásnál olyan feszültség tüskék, melyek elérik és meghaladhatják az 1.45V-ot, így utat engednek a lassú degredációnak.
Nem a VID-hez kell viszonyítani ezt sem, 1.36V-ot ne haladja meg a tartós, 24/7 használat.
Ezek nem a bios-ban beállított értékek, hanem a CPU-Z által mutatott feszültségek, ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor ezek a terhelés nélküli esetek.
Amennyiben kicsi a lapod droppja, akkor lehetnek a load értékek is. -
NOD
senior tag
válasz fagy53 #15680 üzenetére
Köszi.
A lapom droppja baromi sok (egy jó 0.07V). Egyelöre 1.336on vagyok full IBT load. (szal primeba vagy játékba is kevesebb. 1.344en stabil 4ghz-n.Végre tudtam szerezni egy olyan procit ami nagyobb VID-es igy letdom simán huteni. Elözö q9550em (1.1375 vid) 1.31en 4ghz-n 73+ fok volt ez meg 59-60.
[ Szerkesztve ]
-
NOD
senior tag
válasz fagy53 #15680 üzenetére
Az a baj hogy LLC nélkul kb 1.44en kell beállitanom ahogy nézem, hogy terhelés közben a stabil feszt kapja (1.34et). De ha ezt állitom be akkor tehelés nélkul 1.39-1.40et kap. Ez rossz vagy még mindig jobb mint mondjuk LLC-vel az 1.3375 biosban ami kb ugyanennyi terhelve és 1.31-1.32 terhelés nélkul?
-
tag
válasz fagy53 #15686 üzenetére
na 3.00 ghz en eléri a 70 fokot ott le is állitotam szal nem megy a hüfok a vcore fesz változtatásával se változot számott tevően akkor ugye a kérdésem az hogy hűtöt lehetöleg olcsón q9400 ra normálisat!
ja amugy a 8x os szorzo alat van egy 0.5 ös pcio pl 2.66 rol megelemi 2.83 ra
na ez mi? és nem a 333 as álást álitgatom[ Szerkesztve ]
-
fagy53
nagyúr
válasz Daralo:) #15688 üzenetére
Ott valami nem stimmel a hűtőnél, magas a 70°C! A gyári hűtő jobban hűt ennél.
Tudsz 8.5-del szorozni, 333x8,5=2.83GHz. ennél magasabbra az FSB állításával mehetsz, de itt a RAM órajele is megy feljebb, a PCI-E frekvenciát 100MHz-en fixálni kell, azaz 100-ra kell állítani, mert ez is mászik fel az FSB emeléssel arányosan. -
-
CS_D
senior tag
Sziasztok!
Én is beszereztem végre egy Q9550 procit.
Az lenne a kérdésem, hogy az normális állapot, hogy a Core0 és Core1 kb 2-4 fokkal melegebb, mint a Core2 és Core3, IDLE állapotban?
Az tudom, hogy 2db 2magos proci van egybetokozva. Lehet, hogy ez ennek az oka?
Igazából semmi probléma nincs a hűtéssel, mert teljes terhelés mellett is épp, hogy 60 fokosak a magok. De itt is megvan a kb 4 fokos differencia. Ha Core0 60 fokos, akkor Core3 még legfeljebb csak 56.
Q9550, 3.4 GHz-en, 1.1250 V-on használom. (VID: 1.21500, közel 0.1V-al alulfeszelve)
Előre is köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
baluka26
nagyúr
Sziasztok!
Az normális, hogy a Core2Quad Q8300-am alapórajelen, alapfeszen, alap hűtővel IBT alatt 76 fok? Ráadásul eléggé keményen elkezd akadozni a Windows.
Miért van ez?They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
CS_D
senior tag
válasz baluka26 #15693 üzenetére
Szia!
Szerintem nézd meg, hogy biztosan jól van-e fent a processzorhűtő.
Már jártam én is így, hogy mozgattam a gépet, és utána iszonyatos hőmérsékleteket mértem. Akkor nagyon megijedtem, olvasgattam utána, stb. De a legegyszerűbbre csak később gondoltam, hogy bele kellene nézni a gépbe.Ha minden igaz a Q8300-nak olyan gyári hűtője van, ami ilyen pattintós, és nem kell felcsavarozni az alaplapra. Ez egy kis mozgatás után ki tud pattanni, akkor nem fekszik fel a procira, és máris semmit sem ér. Nekem is leppattant, és nem hűtött semmit.
Szóval javaslom első körben azt, hogy ellenőrizd le a hűtőt, hogy fent van-e rendesen, vagy hogy a ventillátor dolgozik-e.
-
Razermazer
őstag
Látom tombolnak az agyak itten rendesen .Meg élesek a kések helyett a billentyűzetek .
Rendszer összeállítva, holnap tuning napot tartok, kiderül mit is tud ez a proci. Most lett időm rá. Eredmények fotók jönnek.[ Szerkesztve ]
Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"
-
csucsbicep
nagyúr
Hali!
Használ itt vki Q8xxx + P43 kombinációt? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy meddig lehet vele eljutni kb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Autós topik
- Vírusirtó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest