Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.Szilícium

    kezdő

    válasz Chrys_ #75776 üzenetére

    LiFePo akkunál 3,65 V a töltési végfeszültség, illetve az említett adatlapon így szerepel:

    Recommended Standard Charge Method: 2.5A to 3.6V CC CV, 60 min

    XL4015 CC/CV modullal megoldható. Noha az nem kapcsol le 60 perc után, de ezt nem is az időhöz szokták kötni a szabályzók, hanem az áram csökkenéséhez, a töltés végén. Li-ion akkunál ez 10 % általában, vagyis itt 250 mA lenne a kikapcsolási pont.

    Balanszírozási kellemetlenségek elkerülésére, amikor lehetséges (vagyis nem jár túl nagy árammal, a kisebb feszültség miatt), célszerű párhuzamosítani a cellákat és inkább step up konverterrel feltolni a feszültséget.

    Pufferüzemben 3,2 V tartófeszültséget elvisel sokáig szerintem, ha megnézed a kisütési görbét, illetve 3 V alatt kezd elfogyni belőle az energia.

    Egyébként 2-2,3 V-nál kapcsol le egy LiFePo4 akkuhoz való BMS-panel, míg a normál Li-ion védelem 2,5 V-nál tilt. Ezért utóbbi védelem is alkalmazható, ugyanis ezen a szinten már nincs sok energia az akkuban, így szinte mindegy, hogy 2,5 vagy 2 V-ig engedjük merülni, úgyis letörik a feszültség, mert nincs ereje, ahogy kiderül a görbékből is.

    Az igaz, hogy a szokványos Li-ion védőpanel túltöltés esetén 4,25 V felett szakít meg, de ez állítólag nem is olyan vészes:

    https://www.powerstream.com/LLLF.htm

    Vagy van itt 2S LiFePo4 védelem is:

    https://www.aliexpress.com/item/32989756884.html

Új hozzászólás Aktív témák