Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

válasz Sanchez638 #8824 üzenetére

Üdvözlet!

Szerver építésre kérnék szaktanácsokat, mit érdemes venni hozzá.
    Az elképzelés egy Linux alapú rendszer lenne, helyi W-Fi-re csatlakozva szórná az áldást. Leggyakrabban localhost, de olykor szükség van Global-ra is. Egyetlen saját fejlesztésű szoftverem (HTML-PHP-SQL) futna rajta, amit a kollégák telefonon böngészőből érnek el és használnak.
    Ehhez keresnék megfelelő hardvert, persze minél költséghatékonyabban.
    Eredeti elképzelésem egy Raspberry modul lenne, amire rákötök egy külső SSD-t, mert kollégák rengeteg képet töltenek fel nap mint nap. Emiatt sem megoldás már egy hagyományos domain, azt kinőttük :)

Köszönöm előre is a jó tanácsokat.

But who is watching the guardians?

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

válasz fonok87 #8828 üzenetére

Akkor részleteztem. Jelenleg rendes domain-en fut a cucc, de kinőttük a tárhelyet fél év alatt, így hosszú távon nem megoldható így, ezért merült fel a saját szerver gondolata.

Wi-Fi rákötés vagy Ethernet az mindegy valójában. A lényeg, hogy elérhető legyen az interneten át, de ha csak a local router-re csatlakoztatott eszközök érik el, az sem feltétlen tragédia. Előbbi eset leginkább az FTP végett fontos.

Hányan használnánk egyszerre és milyen adatmennyiségre? Egyidőben általában 3-4 személy használja. Napi ~90 MB fényképet töltenek fel a munkákról, ez ~ 3-4 alkalomból tevődik össze. A többi alkalommal csak az Adatbázis (SQL) kerül szerkesztésre, ott nem beszélünk komoly adatforgalomról.

Biztonság, adatvédelem? Igen, nem volna hátrány. A szoftverbe külső tag jelenleg sem tud behatolni, de egyértelműen szükség van arra is, hogy a gépbe se jussanak. Éppen ezért is lenne a feladat mindössze egy ‘weboldal’ host-olása, semmint a gép adatainak elérése.

Mit csinálna az eszköz? Futtatná a szoftvert és elérhetővé tenné a felhasználóknak. De mivel a gépen futna a szoftver, így lényegében tekinthetjük úgy, mint adattároló.

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #8831 üzenetére

Oké, a fogalmazásom nem volt pontos. Rendes Webszerveren fut, tárhelyszolgáltatónál.

Otthonra ilyet rakni egyébként necces, mert a sima internet kapcsolatok ip címe szokott változni, és egyébként a szolgáltatási szerződések ezt explicit tiltani szokták.
    Nem kell nekem, hogy legyen előtte domain. Az kell, hogy a hálózaton levő eszközök elérjék, lássák az általa hostolt webfelületet.
    Az adatvédelemről: semmi személyes adat nincs a fényképeken. Elkészült és készülőben levő munkák állapotfényképei. Ezek a most futó szerveren is elérhetőek bárki számára. Csak maga az oldal, illetve annak belső részei, adatbázisa nem.

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

amargo Nem tudom, mit gondolsz olcsó, horgászoldalnak való szolgáltatón, de szerintem az éves 45k nem éppen mondható olcsónak, a DotRoll és pl a MediaCenter pedig nem gagyinak. De te tudod. Ha nem tudod értelmezni sokadjára sem, amit leírok, legalább ne kötekedj! Van egy céges Weboldal, normális, hivatalos, Domain-es, és annak a szerverén fut jelenleg a projekt. Remélem, így már neked is tiszta. Az URL alapján el lehet érni külsőleg, persze. De pl Google keresésben az életben nem találod meg, ráadásul ha meg is találod, a nyitóképernyőn tovább biztosan nem jutsz!

daninet Nem tudtam, hogy a Google Drive képes futtatni PHP-t, annak minden alfájljával egyetemben, ráadásképpen egy SQL adatbázissal úgy, hogy erre bárki, akinek joga van belépni kénye kedve szerint töltögethessen fel adatokat - mindezt natívan, persze -, de ha tudná is (amit Spoiler: Nem tud), akkor sem lenne egy idő után megfelelő a tárhely mérete.

A többieknek köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat, de ahogyan a legelső kommentemben is jeleztem, konfigurációban kérnék segítséget, nem annak a szoftveres mibenlétében. Azt megoldom én. Továbbra is fontos, hogy saját, különálló eszköz legyen. Mostmár beérem annyival is, ha csatlakoztatva van a helyi hálózatra, akkor az adott hálózaton lévő eszközök elérjék a hostolt oldalt. Köszönöm

• Mr. Y

őstag

LOGOUT blog

válasz amargo #8839 üzenetére

Én is elnézést kérek a nyers stílusomért, viszont így már megértettem, mit akartok mondani.
    A webtárhely csomagra visszatérve pedig: mint írtam korábban, fél év alatt sikerült kimeríteni egy 10 GB-s tárhelyet. Mindezt úgy, hogy a szolgáltatónak volt egy költözése, ahol több, mint 250 médiafájlunk elveszett, és hosszas vitatkozás árán voltak csak hajlandóak megkísérelni a helyreállítást. Az sem sikerült tökéletesen, még mindig van egy 94 darabos hiány.
    Tehát nem feltétlen azon van a lényeg, hogy miért nem fizetünk nagyobb tárhelyért, hanem azon, hogy nem akarunk évente váltani nagyobb és nagyobb csomagra, ami szerintem érthető. Egy saját szervernek meg betennék egy 2TB-s SSD-t és boldog vele egy évtizedig, ráadásul nem fenyeget adatvesztés sem (főleg, ha van bent egy klón meghajtó is).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés