Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
Hali.
Ilyen alap fileszervernek egy RPi 4/5 teljesen jó lehet.
Pár kérdés azért felmerül:
1. Hányan használnátok? Az egyidőben történő műveletek száma az érdekes. Sok userre inkább valami asztali config lenne megfelelő, egyszerűen azért mert erősebb a CPU.
2. Milyen adatmennyiséget mozgatnátok, illetve mennyire zavaró ha esetleg (nagyon) lassú? Az ethernet kapcsolat megoldhatatlan vagy csak kényelmi szempont a WiFi?
3. Mennyire fontos a feladat, amit ellát az eszköz? Ha csak tárol, jó az 1db lemez. Ha folyamatosan elérhetőnek kell lennie, 2-3 SSD-ből érdemes egy raidz poolt létrehozni, de arra megint jobb lehet egy asztali PC mert a ZFS RAM-igényes.szerk.: Még egy kérdés, külső elérést hogyan oldanátok meg? Lesz nyitva egy port neki az internet felé, vagy VPN? Előbbi nem jó ötlet szvsz, bár ez attól is függ milyen tűzfal mögött van. VPN pedig igényelhet egész sok CPU teljesítményt a userek számától függően.
[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
amargo
addikt
Onnantól, hogy kirakod netre már sokkal komolyabban kell gondolkozni, főleg egy php-s kapcsán. Inkább VPN-en maradjatok és akkor nincs is túlbonyolítva a dolog.
Nem tudom mit értesz hagyományos domain alatt, mert az én nem látok összefüggés a tárhellyel kapcsolatbanHa inkább képek vannak mozgatva az eszköz által, akkor inkább valami NUC jellegű cuccban gondolkodnék HP T620, stb. Ugyan azaz ár kategória.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
bambano
titán
Mi az, hogy rendes domain? A domainnek semmi köze ehhez.
Otthonra ilyet rakni egyébként necces, mert a sima internet kapcsolatok ip címe szokott változni, és egyébként a szolgáltatási szerződések ezt explicit tiltani szokták.Az adatbiztonság arról szól, hogyha fontos a fotó, amit feltöltöttek, akkor nem egy diszkre rakod, hanem rendes rendszerre és van róla biztonsági mentés is. ellenkező esetben a fotó nem fontosnak minősül.
Az adatvédelem meg arról szól, hogyha hozzá lehet férni kívülről bárkinek, akkor nem mindegy, hogy mi van a fotókon. Ha személyes adat is van, akkor csúnyán megbüntetnek érte.
Fért volna még információ az eredeti hsz-edbe...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
amargo
addikt
Tehát pontosítsuk ezt a domain részt, mert még mindig érzek itt problémát, ezek az olcsó tárhelyszolgáltatókat bevallom én nem szoktam számításba venni, egy horgászoldalnak elmegy. Ha már valahol cloud-ba hostolod, akkor már is "bármennyi" tárhelyet tudsz hozzá venni.
Tehát nem kell, hogy kintről szabadon láthassa bárki és ezért nem akartok venni egy $4-os domain nevet, ezért (is) javasoltam a VPN-t tailscale, zerotier, wireguard, stb.
Ha kirakod publikusra a PHP-s alkalmazásodat, másodpercenként fogják bombázni és pont a PHP az egyike azoknak, amit leginkább támadnak és itt jön a képbe az említett adatvédelem és adatbiztonság is. Még, ha ez egy kis céges projekt is, amit csak Ti használtok érdemes ezeket átgondolni, nyilván nem kell túltolni csak tudjatok róla.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
fonok87
aktív tag
Én az eddig leírtak alapján úgy gondolom, tényleg elég lesz valami olcsó, kis fogyasztású hardver, pl. Raspberry Pi vagy egy vékonykliens*. Ha a belső hálózaton kívülről el akarjátok érni, részemről +1 a VPN-es megoldásra. Ha nincs statikus IP cím az nem gond, kell egy bármilyen ddns szolgáltatás. Ha CGNAT mögött vagytok, bonyolultabb, de úgy tudom Tailscale-el az sem olyan nagy ügy.
*Van nálam egy feleslegessé vált Fujitsu S920 otthon, ha érdekes lehet keress privátban.
Truss me, I'm an engineer.
-
amargo
addikt
Havi 3750ft szerinted nem olcsó? Az olcsóság alatt nem a web hosting céget értettem (gagyit nem is írtam), hanem a csomagjukat, miért nem váltotok egy nagyobbra és biztos vagyok benne, hogy pénzért adnak több tárhelyet is. Igen, egy horgász oldal pedig elfut ennyi pénzért, de attól elvársz többet? aws, azure egy csomó pénzt ad elsőnek, hogy kipróbáld, lehet a web hostra elég valami free shared hosted megoldás és csak a storage után fizetni.
Itt többen vannak akik komoly rendszereket üzemeltetnek vagy raknak össze, sőt sokan mások, akik láttak már dolgokat, amit daninet is írt az egy tök jó dolog vagy bambano adatbiztonságos kérdése, ha nem fogalmazol megfelelően, akkor azért azt ne várd el, hogy nem lesznek kérdések, de ezek segítő szándékúak részemről is, de tény és való, hogy én sem fogalmazok mindig megfelelően ezért ne haragudj, nem sértésnek gondolom.
google drive-ra visszatérve: elég csak az alkalmazásodnak tudni lekezelni vagy a web hosting cégnek, hogy milyen tárhely van alá csatolva, az lehet S3 bucket, azure storage, gdrive akármi.
-
ViZion
félisten
klón az nem mentés...
De hogy írták, saját vasra egy webszerver, amin fut a progid. Elérésre tailscale, az átmászik mindenen. Megadhatod, h a belső háló routere/DNS szervere kezelje a név feloldást és akkor local IP-vel is eléred.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pelyib
tag
Tobben irtak a Goggle drive megoldast, szerintem is egy jo megoldas lenne. Olcso, konnyu integralni.
Archivalas nem opcio? Az osszes korabbi munkanak azonnal elerhetonek kell lennie? Ha nem akkor idonkent le kell menteni (T-1/3/6 honap) majd torolni a szerverrol.
NAS (QNAP, Synology) ami tud futtattni Docker containert? Ott lenne a storage, csak az appot kell dockerizalni. (Felve irom le, de PHP+MySQL-t meg docker nelkul is szoktak tudni).
A sajat megoldast nem ajanlanam, mivel munkahoz kell. Ha leall akkor valszeg dragabb lesz mint barmelyik masik opcio. Az SSD (amibol ugye nem egy fog kelleni) arabol vigan kijon a 2TB gDrive eves dija. (Ugy irom, h en is imadok ezekkel bibelodni, de ami itthon nem gond, ha nem megy 2 napig, az ceges kornyezetben nem elfogadhato.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest