Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Šolaire

    veterán

    válasz krizmo_ #3217 üzenetére

    Blundel tészta nem könnyű műfaj. Ha megy a hajtogatás akkor már nem vészes.

    “Praise The Sun” \[T]/

  • kmarci25

    veterán

    válasz krizmo_ #3217 üzenetére

    Zabkásás kovászos
    (A recept részben lopva fullproofbaking egy posztjából)
    Mi csak gyerekkenyérnek hívjuk, mert nagyon puha (a héja is), nagyon jó ízű kenyér, ideális szendvicsnek.

    300 g fehér kenyérlisztet, 200 g vizet, és 90 g aktív kovászt (50% hidratáltságú) összekeverünk jó alaposan, és félretesszük pihenni.
    Készítünk egy kochstücköt: 10 g teljes kiőrlésű lisztet 20 g forrásban lévő vízzel leforrázunk, összekeverjük, félretesszük hűlni.
    Elkészítjük a zabkását: 40 g zabpelyhet (az apróbb szemű jobb), 15 g vajon picit megpirítunk, majd 75 g vizet és 75 g tejet összekeverünk, picit megmelegítünk, ráöntjük a pirított zabpehelyre, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik egy kicsit (pár perc). Félretesszük kihűlni.
    A tésztához adunk 8 g sót, és 15-20 g mézet (ahogy jön, nehéz pontosan kimérni :DDD ), összekeverjük, majd a kihűlt kochstücköt és a szintén kihűlt zabkását is hozzákeverjük, és a tésztát kidagasztjuk. Egy eléggé lágy, kissé ragadós, szétfolyós tésztát kapunk. Áttesszük egy tiszta tálba és 4 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. 45 percenként, összesen 3-szor meghajtogatjuk.
    Megformázzuk, és olajozott sütőformába tesszük, és még 3 óráig kelesztjük szobahőn (vagy 7-8 órát 8-10 fokos hűtőben).
    Sütéskor két módszer van vagy lekenem tojással a tetejét és beteszem sülni 230 fokra, majd 15-20 perc múlva lejjebb veszem 200-210 fokra és sütöm még 20-25 percig (ilyenkor általában a vége felé le kell takarnom a tetejét alufóliával, hogy ne égjen meg). Ebben az esetben nem kell gőzösíteni.
    A másik módszer a "normál": gőzös sütőben (vagy lefedve) 15-20 perc 230 fokon, gőz nélkül (vagy fedő nélkül) még 20-25 perc.
    Ha az ember bátor és ügyes és forrón ki tudja venni a kenyeret a formából, akkor az utolsó 5-10 percre így vissza lehet tenni, de ha nem az sem baj. Ha kész, kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
    Egy fotó a tojással lekentről, és még egy az a nélküliről. (A második színes sötétebb, abban vannak "extrák", amik ezt eredményezték. ;) )

    "There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

Új hozzászólás Aktív témák