Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fateless

    veterán

    válasz brownus #38853 üzenetére

    Ha lesz kapacitásom, megpróbálom megnézni őket (most egy kellemes kis tüdő/hörghurut Gyulával birkózom, így tegnap mikor délben hazaértem, végig pihentem és aludtam, majd délután filmet is tudtam nézni. Még ma délelőtt itthon maradok, de 11-től már megyek tovább enyhén begyógyszerezve, így a héten már nincs időm további filmeket megnézni)

    Noé

    Spoiler elemeket tartalmaz!
    Végül magyarul néztük meg, mert aznap épp nem játszották angolul, mikor mi tudtunk elmenni. A 3D-nek sok értelmét nem láttam a film esetén, ez sztem tök felesleges volt.
    Sok olyan momentum volt a filmben, ami tetszett, de sok olyan része is volt, ami nem lelkesített, illetve más elemeket érdekesnek találtam. Megpróbálom összeszedni ezeket.
    Ami tetszett:
    A látványvilág egyes elemei. Ilyen volt például a forrás, ami aztán kiszélesedett és ennek mentén új élet serkent, amerre folyt. Gondolom ezt az Ézsaiás 47-ből vették. Nagyon jól sikerült mindezt megjeleníteni.
    Szerintem profin sikerült megjeleníteniük az emberi gonoszságot is, leginkább Noé éjszakai látogatása során csúcsosodott mindez ki.
    A bárkát is nagyon jól sikerült viszaadniuk, illetve kifejezetten tetszett az állatok kezelése a vízen, ötletes volt.
    Isten kijelentése Noé felé - ezt amiatt i élveztem, mert az emberek többnyire azt jelzik vissza, hogy Istennek úgy "kell" szólnia hozzánk, hogy megjelenik egy nagy kéz, rámutat valamire és azt mondja: csináld ezt, tedd azt. A Bibliát olvasva ez egy elég téves koncepció, ezért tetszett, hogy a filmben sem ez volt.
    Tetszett az is, ahogy Noé őrlődését bemutatták az özönvíz után, ahogy a Bibliában is jelen van.
    Hám távozása is jól - bár kicsit kurtán - történt megjelenítésre, bár az okát félremagyarázták (a nézők azt hihetik, hogy azért, mert nem vihette a feleségét a bárkára, miközben a Bibliában ott volt a felesége mellette, de Noé nem túl kedves átka a részegség után okozta az ő távozását)

    Ami nem nyerte el túlzottan a tetszésemet:
    Igazán megnézhették volna az életkorokat a Bibliában, pl hogy Lámek ne halljon meg olyan korán.
    Nem értettem, miért kellett Noénak ez a Vegán beállítottság, főleg, hogy Isten mondja Noénak, hogy minden élőlényt eledelül ad nekik (persze a szaporodás után, de a tiszta állatokból amúgy is 7 párat kellett bevinni)
    Ha már Noénál tartunk, az nekem túlzás volt, hogy Noé aztán a családja ellen fordult Isten rendelése ellenére. Ezt azért nem kellett volna... (nem is indokolta semmi)
    A feleségeket lehagyták (Hám és Jáfet feleségét) - hogy miért, nem értem.
    Nekem nem tetszett sem Russel Crowe sem pedig Emma Watson színészi játéka, viszont Jennifer Connelly, Ray Winstone (először azt hittem, Mickey Rourke játszik helyette) és leginkább Logan Lerman nagyon tetszett.

    Ami érdekes volt:
    Metúselah (katolikusoknak Matuzsálem) belekeverését a sztoriba kicsit soknak tartottam, bár mindenképpen jól színezte a sztorit. Azt viszont sajnáltam, hogy egy habókos öregembert csináltak belőle, akinek azért vannak tiszta pillanatai is. Ha összeszámoljuk, hogy Metúselah 969 évig élt és 369 éves volt, amikor az unokája megszületett, valamint hogy Noé 600 éves volt, amikor az özönvíz történt, akkor nem rossz Metúselah behozása a sztoriba.
    Az óriásokat érdekesnek találtam. Megint csak nem volt épp bibliahű az eredetük sem, illetve az, hogy a bukott angyalok az emberek érdekeit szolgálnák számomra nagyon erős csavar volt, túlságosan is sok volt (ez nem érdekes, mint inkább negatív volt számomra). A bibliai óriások jól beleillettek volna ebbe a szerepbe, a filmbeliek nem.
    A környező emberek küzdelme Noéval gondolom egy kötelező elem volt, nem lehetett elkerülni, hogy legalább egy grandiózus harci jelenet ne legyen a filmben, de persze ehhez hozzá kell szokni...

    Ha a film kb 20 perccel rövidebb lett volna, jobban tetszett volna az összhatás, egyes ponton én több vágást eszközöltem volna. Összességében filmnek nem volt rossz, de remélem, senki nem néz erre a filmre úgy, mint a Biblia ezen részének megfilmesített változatára, mert nagyon nem szöveghű - de nem is ez volt a célja. Részemről 6 pontot kap a 10-ből.

    Várom az Isten Fia filmet, talán szombaton meg tudom nézni, ha sikerül beszuszakolni a napba. A sztori nagyon tetszik :D

    Ijk
    Én 60 perc után gondolkodtam el azon, hogy tovább nézzem-e, de feleségem fél óra után felállt és nekiállt inkább mindenféle dolgot csinálni a konyhában, mert annyira elege lett a filmből.

    "A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

Új hozzászólás Aktív témák