Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    Stage Beauty (Nőies játékok)
    Ned Kynaston a londoni színjátszás dívájaként fürdik a népszerűségben, amíg II. Károly király egyszer csak hoz egy rendeletet, ti. hogy nőt színdarabban ezentúl csakis nő játszhat. A színésznek újra kell értelmeznie önmagát, hogy újra színpadra állhasson, s ebben volt öltöztetője, jelenlegi vetélytársa segíti.
    Kedvelem azokat a filmeket, amelyekben a színészek azt játsszák, hogy színészként megpróbálnak helyt állni a kamera előtt vagy a színpadon. Egyfajta darab a darabban érzést kelt, ami ad egy plusz élményt. Ez esetben is kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé, ráadásul még a 17. századi London forgatagában is elveszhetünk. A film látványos: a díszletek és a jelmezek szemrevalóak, egész sok statiszta sürög-forog mindenfelé, és a környezet általában véve nem steril, hanem életszerű. Egészen tempós (nagyjából hasonlóan az 1996-os Rómeó és Júlia feldolgozáshoz), amit visszafogott, de azért felismerhetően modern zene támogat: alapvetően illik a korszakhoz, és nagyszerűen adja meg a ritmust, segíti a jeleneteket. A dialógusok nagyszerűek, korhűnek hatnak, továbbá a színészek remekelnek. Billy Crudup (Kynaston szerepében) jól alakítja sajátos karakterét, ahogy Claire Danest és Tom Wilkinsont is öröm nézni. Crudupot a Sodródva című filmben fedeztem fel anno, hihetetlenül szimpatikus mindkét szerepben. Wilkinson rengeteg filmben látható, őt - úgy érzem -, kicsit alulértékelik, pedig nagyon jó színész. Claire Danes pedig az én látóteremen kívül tanyázott, amíg jelen alkotás, valamint a Temple Grandin alapján elkönyvelhettem, hogy kiváló aktor.
    A darab könnyed, minőségi szórakozást ígér, minek során a két főszereplő („szakmájának első és utolsó példánya”) bejárja útját, megtalálva igazi helyüket. Eközben röpke rálátást nyerhetünk az udvar kivételezett világára és a „pórnép” szórakozására is.

    Amit még hozzáfűznék: ma sajnos roppant mód divatos lett a pc, a másság, a feminizmus beleszuszakolása mindenbe, amik sokszor tragikus filmeket eredményeznek. Nos, jó példaként szolgáljon ez a film arra, hogy bármely fenti témát hogyan lehet a történetbe szervesen, hitelesen ágyazni és nem tolakodóan tálalni azt. Itt a sztoriból fakad egyik vagy másik tematika, de sosem válik propagandává, hanem az egyedi karakterek érdekeinek színtereként mélyítik a figurák jellemét, s adják meg motivációikat. Bátran ajánlom tehát a filmet.

    Rudderless (Sodródva)
    William H. Macy az a színész, akit biztosan mindenki ismer, legfeljebb senki sem tud erről. Rengeteg filmben mellékszerepelget, jó pár filmben fő(bb)szerepet játszik, és írt is több mindent. Ajánlom az Edmond című filmjét is :D. Ezt a filmet is írta-rendezte, továbbá még szerepel is benne – mellékszerepben.
    Egy igen érzékeny-érzelmes darabról van szó, amelyről legjobb semmit sem tudni; elég pusztán a hangulat, mely egy mély, néhol mégis vidám drámáért kiált. Ja igen, zenés mű, igen jó dalok csendülnek fel benne, a szövegekre pedig érdemes figyelni.
    A történetről tehát csak annyit, hogy Billy Crudup a főszereplő, aki átlagosan menő üzletember mindaddig, míg élete jelentős fordulathoz nem ér, mely ekkor teljesen más irányt vesz – egy belső útra lépve kutatja a válaszait.
    Mellette olyan nevek tűnnek fel - parádés alakítást nyújtva kisebb-nagyobb szerepeikben -, mint Laurence Fishburne vagy Anton Yelchin (RIP). Szépen felépített film, kiváló - keserédes - hangulattal.
    A történet olyan témával foglalkozik, amit ebből a megközelítésből még nem láttam filmre vinni, pláne jó minőségben. Másrészt Crudupot és Yelchint is itt kedveltem meg. Szívből ajánlom megtekintésre, gazdagító alkotás.

    The Beat Beneath My Feet (Talpalatnyi Zene)
    Kedves, jó zenékkel – szövegek is jók – tarkított brit ifi-film egy öntudatos, de nem túl életképes legényről, akinek a szomszédságába költöző egykori rock-legenda fog némi lökést adni a tinikor szokásos nagy kihívásainak leküzdésében.
    A húzónév Luke Perry, szóval nem túl ismert gárdával forgatták, de senkire nem lehet panasz. Szeretnivaló karakterek, reális történet, igen kreatív zenei betétek. Tanulságos feel-good mozi. Ugorjatok rá bátran. :K

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák