Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz Technoman #13061 üzenetére

    Ha e-book-ról beszélünk, magától értetődő, amit írsz, ez a lényege...
    (az újratördelés más betűméretet választva)

    Félreértés ott szokott lenni, h sokan idekavarják a PDF-et is - ami azonban nem e-book, főként mert ott éppen fordított szempont él, az újratördelés elkerülése. Grafikus PDF-nél az értelemszerűen nem is mehet, de szövegesnél sem egyszerű, automatikusan nincs is teljesen kielégítő megoldás, csak kézi átszerkesztéssel.
    De ez általában nem szokott gond lenni, mert népszerű könyvek szinte mindig beszerezhetőek e-book formátumban is.

    E-booknál mindössze két fő formátum van: az Adobe féle E-PUB, és az Amazon által használt MOBI/AZW. Semmi problémát nem jelent, ha egy készülék csak az egyiket ismeri (jól - mert gyakran előfordul, h bár éppen megnyitja a másikat is, ilyen-olyan hibákkal), mert egyformán elterjedt formátumokról van szó, a könyvek ugyanolyan eséllyel szerezhetőek be mindkettőben, másrészt az átjárhatóság is teljesen jó, akár automatikusan is, pl. az ingyenes Calibre programot használva a könyvtárad nyilvántartására. Ez a program érzékeli, milyen e-book-olvasó van a gépedre csatlakoztatva, és külön beavatkozás nélkül is, magától annak formátumára alakítva küldi át a könyvet, amikor megnyomod a "készülékre másolás" gombot.

    Ezen fölül gyakori pl. TXT, DOC, HTML file-ok megnyitási képessége is - de ez már rajtad áll, mennyire szükséges, mert hosszú könyvet nem vmi nagy élvezet TXT-ben olvasni (pl. tartalomjegyzék/fejezetek és persze formázás, kiemelések nélkül), ott is érdemes e-book formátumot keresni, amikor csak van rá mód (és többnyire van)

Új hozzászólás Aktív témák