Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz jacint78 #44697 üzenetére

    Azért írtam, hogy önmagában. De igazából a félvezetőre magára értendő, nem mind tokozott alkatrész, főleg nem, mint szerelt. Általában egyébként előbb adja fel a harcot a PCB vagy a tok, mint maga a félvezető, főleg ha BGA tokozásról van szó.

    Ipari PC, mint ipari PC. A szerver nem az, az egy harmadik kategória. Ipari PC, amit az iparban használnak mindenféle rendszerek irányítására. Többnyire nem a brute force teljesítmény a lényeg, hanem a nagy GPIO teljesítmény, mivel soksok IO portot kell kezelniük. A hűtésük többnyire a vicc kategória, egy kisebb-nagyobb aluborda, és nagyon maximum egy 60mm-es ventilátor, de vannak amelyeknél maga a ház van bordaként kialakítva. Pl egy edzőkemence vezérléséhez használt PC majdhogynem 365 nap 7/24-ben megy, mert ugye egy ilyen kemencét gyakorlatilag csak akkor állítanak le ha időszekos karbantartás következik, vagy komoly meghibásodás lépett fel. És egy ilyen kemence közelében kb soha sincs 50-60°C alatt a környezeti hőmérséklet. A PC belseje ennek következtében folyamatosan 80°C feletti hőmérsékleten van. De ilyen körülmények között is megbízhatónak kell lennie, és hosszú élettartamúnak. Mondjuk egy kemence árában a PC a legkisebb tétel, de nem is az a leggyakrabban meghibásodó részegység. (Nálunk az egyik kemencén a mai napig az a PC van, amelyiket a gyárban ráraktak kilenc éve.)

    A szerverekben nem a félvezetők, hanem a vinyók miatt érdemes alacsonyan tartani a hőmérsékletet. Persze azzal sem érdemes nagyon lemenni. A Google statisztikái szerint a szervereikben azok a vinyók bírják a legtovább, amelyek 40°C körüli hőmérsékleten üzemelnek. Azok is hamarabb halnak meg, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten működnek. Szóval ők be is lőtték a szervereiket úgy, hogy a vinyók körül nagyjából stabil 40°C legyen. Ami azt jelenti, hogy a félvezetők 50°C felett üzemelnek folyamatosan.

    De itt van egy embedded Celeron adatlapja. Tjunction 100°C. És ez még nem is a maximum.

    Sokkal többet árt a hősokk, mint a folyamatos magas hőmérséklet. PC-k hűtésében pedig pont az agresszív hűtés miatt a hősokk a legnagyobb probléma. Ha nem hűtené minden rendszer a lehető leggyorsabban vissza a CPU-t / GPU-t, akkor azok sokkal tovább bírnák. A chipseten tipikusan passzív hűtés van, szóval az értelmesebb karakterisztikával rendelkezik.

Új hozzászólás Aktív témák