- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Gaming notebook topik
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Még javulhat az Arrow Lake-S platform teljesítménye
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Androidos tablet topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Chiphiány
MLiD Daniel Nannivel (semiwiki) történtlegutóbbi beszélgetése során fejtegették, mikor lehet vége a chiphiánynak.Ekkor (is) említésre került, hogy a cégek gyakran 3-4x annyi termeket rendelnek, mint amennyiré ténylegesen szükségük van. A kontextus, amiben ezt mondták, úgy hangzott, hogy nagyon nagy a kereslet és ha majd telítődik a piac, felnő a kínálat a kereslethez, akkor majd várható egy fordulat tehát hogy a túltermelésnek, de legalábbis a túlkínálatnak.majd lesz egy lejtője is. (Boom & bust.ciklus)
Ezt az igényekhez népesül 3-4x-es többletrendelést nem igazán értettem. Hiszen chiphiány.van, mi szüksége.van egy cégnek 3-4x annyi chipre, ha az 1x mennyiséget se kapja meg?
Az egészet.egyébként a coviddal és az amiatt akadozó ellátási láncokkal indokolták.Talán arról lehet szó, hogy részteljesítések vannak és ha 3-4x annyit rendelsz, akkor megkapod a.szükséges mennyiséget? Tehénlegelő dilemma?
Vagy arról lehet szó, hogy a covid tényleg felborította az addig óramű pontossággal.működő JIT ellátási rendszereket (Aminek a lényege a raktárkészletezés kiiktatásával történő költségcsökkentés) és a 3-4x-es túltendeles oka éppen a pufferként szolgáló raktárkészletek felhalmozása?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
koko52
nagyúr
válasz Petykemano #44051 üzenetére
Olyan ez mint a liszt, cukor, élesztő, wc papír. Halmozzuk fel! Nem kell, meg ránk rohad, molyok zabálják fel, de LEGYEN NÁLAM! Szimpla emberi gondolkodás ipari kivitelben.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Petykemano
veterán
válasz koko52 #44052 üzenetére
"Nem kell, meg ránk rohad, molyok zabálják fel, de LEGYEN NÁLAM!"
Hát én nem erre gondoltam. Nem gondolnám, hogy az ipari tevékenységben a raktározás valamiféle irracionális mohóság lenne. Régen ezt a tevékenységet nagyonis végezték, volt raktár, bevétel, kivétel. Régen ez nyilván természetes volt. Ma már hosszá vagyunk szokva az azonnalisághoz, ezért azt mondjuk, hogy azért volt szükség raktározásra, mert nagy volt a bizonytalansás és rendszertelenség az áruszállításban. Ezt a problémát és az ezzel járó költséget igyekezett megspórolni a JIT - Just in time. Ami egy jóval feszesebb logisztikai rendszer.
Ha minden nap megérkezik a a chipmennyiség a gyártótól az elosztón át, stb, amire aznap szükség van, akkor nekem nem kell raktáraznom.A Covid miatti leállás azt mutatta meg, hogy bár a JIT költséghatékony, de sérülékeny az ilyen eseményekre.
A WC papír esetére lefordítva:
Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy elmegyünk a boltba és ott lesz megvásárolható WC papír (elérhető áron) Ezért otthon nem halmozunk fel WC papír készleteket, mert bármikor elszaladhatunk a boltba, vagy max annyi kell ami a következő heti bevásárlásig elegendő.Szerintem legalábbis kevesen tartottak otthon 3-4 hétre elegendő lisztet, cukrot, élesztőt, WC papírt olyan eshetősére, ha valami miatt nem tudna eljutni a boltba. Mert miért ne tudna?
Ehhez a tevékenységhez nyilván kell egy nagyobb kamra (egy nagyobb hűtő/hűtőláda) és amúgy is csak áll benne a pénz. Sokkal költséghatékonyabb a raktározást rábízni a boltra.A Covid ebbe a levesbe úgy köpött bele, hogy hirtelen sokakban merült föl az a lehetőség, hogy mi van, ha neki 3-4 hétig be kell karanténban kell tartózkodnia és még futárral sem tud/kíván találkozni?
Tehát én úgy értelmezem ezt a 3-4x-es túlrendelést, hogy a cégek arra igyekezhetnek felkészülni, hogy mi van, ha
- megint beszorul egy hajó a szuezi csatornába
- Taiwanban lezárnak az üzemek
- Kínában lezárnak az üzemek
- Kína lezárja Taiwant
És mondjuk 1-2 hónapra megint felborul az ellátási lánc.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
koko52
nagyúr
válasz Petykemano #44053 üzenetére
Erre gondoltam én is, csak rosszul fogalmazva. Lényeg, hogy legyen sok, mert mi lesz ha. Csak így hiányt generálunk ami valójában nem is lenne.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
nagyúr
válasz Petykemano #44051 üzenetére
Attól függ milyen ellátásbeli biztonsági tartalékot akarsz kiépíteni. Most azért rendelnek túl, mert sose tudni mikor lesz újra krach. A covid elején is azzal szívott sok cég, hogy nem volt tartaléka... így most tutira mennek. Az "mindegy" hogy mikorra szállítják, de előbb utól lesz és több lesz, mint a semmi.
Amúgy a high-tech most kvázi elég jó egyensúlyba van a GPU-kat leszámítva... még mindig a körítés az amiből hiány van, a sima egyszerű puritán félvezető alkatrészekből, amiket nem a csúcs tech visz... ilyen 200mm-es waferen termelt "elavult" cuccok. Még az apple is ezzel szív nem az SoC termeléssel. Legalábbis ezt jelentették be, meg erről írnak cikkeket.
Autóiparnak is ezek kellenek, nem a csúcs SoC-k meg CPU-k.[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
Pug
veterán
válasz Petykemano #44053 üzenetére
Egy ilyen esemeny nem csak a JIT-et vagja kukaba, a Consik ugyan ugy bedoltek.
Igyen fluktuaciora nem tudsz "ellenallo" SC topologiat felhuzni, kiveve ha minden full in-house, meg a teljes raw material supply is es pluszban van egy-ket carrier ceged
Es nem, a tulrendeles perpill nem stock build up miatt van, hanem mert:
- raw es semi-finished shortage van (leadframe, plastic, waffer)
- brutalisan megugrott vegvevoi keresletAmikor hand-to-mouth etetsz egy Global customert 4-5 site-on, 5-10 anyagbol, az kerlek nem safety stock-ra
Csak annyira van valos altalanos hiany a semi iparban, hogy az lett az uj jelszo, "nem baj ha mi nem tudunk szallitani, csak ne mi legyunk az elso aki nem tud"
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Devid_81 #44057 üzenetére
ez mondjuk sokat nem mond amig nem ismert, hogy hany szalas workloadnal milyen turbo lesz. erre gondolok:
[link] forrasgyakorlatilag valos korulmenyek kozott tiszta egyszalas turbo nagyon nem lesz, mert menni fog a hatterben jopar program ha nem bench pont vadaszat a cel. 2-3% kulonbseg siman osszejon az eltero turbobol, namost itt kb ennyit latunk.
ami nem erintett, az ahogy jol emlekszem a TR4.
little+bignel lehet jatszani azzal, hogy a benchmark kizarolag a gyors magon/magokon fut es a tobbit kiszervezik a picikre, de az meg az utemezest bonyolitja. meg lennek lepodve, ha az intelnel minden munkafolyamatra osszejonne elsore az optimizacio, mert bonyolult.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
félisten
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Devid_81
félisten
Intel Core i9-12900K scores 825 points in CPU-Z built-in benchmark
Nagyon jonnek a leakek.
...
-
tisztelturam
aktív tag
-
Raymond
félisten
válasz tisztelturam #44061 üzenetére
Annyit lehetett latni hogy csiszolni kell meg a beallitasokon a fejlesztoknek mert a DLSS-nel a kisebb belso felbontas miatt mas beallitas is valtozott ezert peldaul a filterezes a talajon nem olyan jo minosegu, gondolom a LOD level-en kene tekerni egyel feljebb.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Piszmaty76
aktív tag
4K-ban játszom a játékot nap mint nap, de ez a videó legyilkolta a szemem rendesen hiába néztem 4K-ban. Tudom hogy ez csak egy bitrátaszegény videócska, de a játékhoz képest csak egy kis cuki gifecske... Nem is igazán tudtam kivenni, mit is szerettek volna megmutatni...
[ Szerkesztve ]
Thermaltake Overseer RX-1, Seasonic Prime 750W Titanium, ASUS C8H X570 wifi, R9 5900X, Thermalright Peerless Assassin SE, G.SKILL 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB, Sapphire 7900XTX Nitro+, Samsung 960 pro NVME gen3. 256GB/Kingston KC3000 NVME gen4. 2TB, LG QNED863QA 55" (HDMI 2.1)
-
félisten
válasz tisztelturam #44061 üzenetére
Én fent voltam kipróbáltam, 1440P-n . Jól működik a dolog, de nem látom sok előnyét a TAA val szemben DLSS+ DLAA együtt más játékban lesz érdemes kipróbálni. Nem tudom mennyire terheli le extrán a kártyát amúgy.
csak kicsit sok már hogy DLSS+ DLAA + ha kell Sharpening szűrők, szóval már lassan 480P ből akarnak 4 K-t...
Majd ha lesz pár single cím az jobb lesz tesztelni.
A videó sajnos olyan amilyen, nem adja vissza valóban azt amit kellene.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
AsakuraDave
őstag
Ez olyan játék alatt lenne érdekes ami TAA nélkül egy pixelhalmaz hogy azzal mit csinál. Pl NFS Heat, Marvel Avengers ami most épp fennt van ezek TAA ON mellett iszonyat mosottasak míg TAA OFF mellett nagyon szép lenne minden a fények, textúrák stb de olyan szinten recés/pixeles a kép 1440P-n hogy amúgy meg élvezhetetlen...
There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
félisten
válasz AsakuraDave #44065 üzenetére
Egyetértek, én is így gondolom.
-
Televan74
nagyúr
589.90 EUR lista áron a Sapphire Radeon RX 6600 non-XT!
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
félisten
-
tisztelturam
aktív tag
[Medieval Dynasty PC Performance Analysis]
4K-ban ez is csak úgy szakít ezerrel
-
Devid_81
félisten
-
Devid_81
félisten
válasz KillerKollar #44076 üzenetére
Hulye fejjel rossz szineket neztem a 4K-hoz, amugy eleg rossz ez a fajta grafikon, picit szetvalasztanak egymastol parban a szines csikokat is mar konnyebb lenne rajonni, hogy mi merre, foleg ha beferne keresztben a szines csikok ala a VGA tipusa.
[ Szerkesztve ]
...
-
Petykemano
veterán
"AMD will open a new design center in Iași (Romania). The teams there will focus on key design developments for future CPU core architectures and AMD Infinity Fabric."
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
na ez egy elég érdekes hír...
A Steam Deck egy AMDAPU, ráadásul nem tudok róla hogy lennének benne tensor magok. és lőn : [Valve Enables Experimental Nvidia DLSS Support For DirectX 12 in Proton]
-
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #44078 üzenetére
akkor nincs mit tenni, itt az ideje Intelre vátani.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Egon
nagyúr
válasz Petykemano #44078 üzenetére
Hát ez jó...
Eddig se vettem AMD-t, ezek után végképp nem fogok... Remélem a következő hír az lesz, hogy a TMSC nyit egy új gyárat Bulgáriában..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Petykemano
veterán
Érdekes. Micsoda kontraszt.
Persze nagyon sok oka lehet, hogy miért ott nyílt meg. De én azért örülnék, ha Magyarországon nyílna ilyen ,vagy akár egy GCP/amazon/azure adatközpont.
Mindenesetre az első ami nekem eszembe jutott, hogy az annyira nincs messze. Abu oda akár önköltségen el is juthat "tanulmányútra". Akár magyarok is dolgozhatnak ott. Ez lehet akár az első lépés is kelet-európai márkaképviselet irányába. Ugye tudjuk, hogy az nvidia marketing-gépezetének erejében benne van az, hogy mindenhová elérnek.
-
Kolbi_30
őstag
válasz Petykemano #44084 üzenetére
Hidd el oda magyar nem jut ha román dönti el..
You want some birth control, you can smoke a cigarette.
-
Televan74
nagyúr
Renders of Intel Arc Alchemist series
The desktop models supposedly launch in the second quarter of 2022. Még minimum fél év és kiderül mit tud a konkurenciához képest, és a legfontosabb hogy milyen áron.
-
Televan74
nagyúr
The Evolution of CPU Gaming Performance, AMD vs. Intel
Emlékszem még a jó kis 1600 -ra, teljesítménybe még elmaradt, de már 6/12 -es vol. Így utólag belegondolva , inkább a 2000 -es szériának kellett volna elsőnek kijönni. A javított memória kezeléssel és a picit jobb minimum fps -el. 2600 után megnéztem milyen a 8 magos 2700. Majd jött a 3600 ami már nagyon szépen hasított játékok alatt is. Most egy 3700X van a gépembe, amire most azt mondom hogy mindenre elég. Aztán majd meglátom, hogy a next gen konzol portok hogy hasítanak vele, de 2023 -ig már nem nagyon szeretnék CPU -val foglalkozni. A következő váltás már AM5 lesz, reményeim szerint. De akkor az már komplett csere lesz, monitortól a házon át a tápegységig.
-
Yutani
nagyúr
válasz Televan74 #44087 üzenetére
Durva látni, hogy a Ryzen 1 ezekben a tesztekben általában a Haswell szintje alatt van (egyébként 100 MHz deficitje van a többihez képest). Emlékszem, hogy a korai leakekben a Haswell szintjére jelezték előre az IPC-jét.
Vicces látni az FX 8350 procit, hogy a modern játékokban a 60 FPS-t sem tudja (és mindezt 20-25k-ért most a használt piacon). Az viszont meglepett, hogy már a 2600K is kezd kevés lenni 4.2 GHz-en (egy P67/Z68 alaplap egy non-K 2600-ast ezen a sebességen tud hajtani legfeljebb).
#tarcsad
-
PuMbA
titán
-
Devid_81
félisten
NVIDIA rumored to launch RTX 3090 SUPER, RTX 3070 Ti 16GB and RTX 2060 12GB in January
Ez eleg fura refresh, lehet Intel ellen keszulnek valaszkent?
De a 3090 Super az minek?...
-
Petykemano
veterán
válasz Devid_81 #44096 üzenetére
> Lehet AMD alkot valamit a hatterben amirol eddig nagy a csend
Szerintem csak arról van szó, hogy a Samsungnál gyártott lapkák minősége és/vagy hibasűrűsége javult.
Az Nvidia elég régóta úgy gyártja a lapkákat, hogy viszonylag nagy vágásra hajlandó. (vagy kényszerül) Szerintem ennek az az oka, hogy - ellentétben az AMD-vel - spórolnak a tranzisztorokon és kevés redundanciát/hibatűrést építenek az egységekbe. Így az egyes egységek hibatűrése relatív rossz, hiba esetén sokat kell kikapcsolni, de kisebb helyet foglal.Ha javul a lapka minősége, kevesebb a hiba, akkor lehet új SKU-kat létrehozni ugyanarra a lapkára, ami 5-10%-kal gyorsabb és ennek megfelelően 10-15%-kal drágábban lehet eladni, vagy az új SKU lefelé is tolhatja a termékskálát. Hogy mi történik, azt a piaci viszonyok határozzák meg. Ha valami ellen kell készülni, akkor inkább ez utóbbi történhet.
Az AMD elméletileg készül az RDNA2 lapkákat N6-on kiadni. De nem hiszem, hogy ez jelenleg befolyásolna bármit is. A jelenlegi árakat a bányászati teljesítmény határozza meg. A piaci részesedést pedig az, hogy ki mennyi lapkát tud legyártani. Ebből a szempontból az N6 előrelépést jelenthet az AMD-nek, de nem hiszem, hogy jelen körülmények között ez befolyással bírna az Nvidia piaci pozíciójára. Az, hogy a piaci részesedés ennek hatására 2-3%-ot ide-oda mozog, részletkérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest