Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • paprobert

    senior tag

    válasz Abu85 #57934 üzenetére

    "Ettől függetlenül lehet arról beszélni, hogy x architektúra y-nál jobb lesz öt év múlva, de állandó kérdés, hogy megéri-e erre várni."

    Ez nagyon nagy igazság, örülök hogy a te szádból is elhangzik.
    Ez a szokásos, futureproofing kérdésköre. Azonban mindig fel kell tenni a kérdést, hogy az a termék, amely feltehetően gyorsabb lesz a jövőben, a jelenben elég jól működik?

    FX CPU és többszálúsítás:
    a várva-várt váltás megtörtént, úgy 7 évvel a Bulldozer megjelenése után, de az a CPU már a megjelenéskor is lassú volt, a 7 év alatt egyre több problémája lett, és mire ideért a 6-8 szálig skálázódó motorok időszaka, az FX a legjobb esetben is a használhatósági küszöbön egyensúlyozott.

    APU-OpenCL áttörés:
    A szemmel látható GFLOP-TFLOP-nyi számítási kapacitás nagyon jól mutatott a specifikációkban (gyors tensor feldolgozót, valaki? :D). CPU-val korábban megoldhatatlan feladatokat tudott volna abszolválni. Ellenben megjelenéskor az FX variánsok adták az alapját, tehát lassú volt a hagyományos feladatokban. Ezen felül a programozók nem ugrottak az AMD ötletére.

    Wait for Vega - buta Pascal:
    Elmondtátok néhány kommenttel ezelőtt, hogy hogyan játszódott le ez az összecsapás.
    A lényeg, hogy az AMD az elméleti számítási kapacitást nem tudta sebességre fordítani a megjelenéskor a Vega-val, csak az évek során, driverről driverre, illetve konzol-derivált címekkel. Az évek alatt pedig végigkísérte a perf/w hátrány, és az abszolút teljesítmény hiánya.

    NV DLSS és tensor forradalom - raszter RDNA:
    Eddig az RDNA-hoz képest érzékelhető sebességet nem áldozott fel a funkciókért az Nvidia, elöl volt a versenyben. Tehát megjelenéskor önmagában gyors volt a Turing és az Ampere is.
    Az NV-nak nem kellett mentegetőznie a "lassú, de fejlett" érvvel(GCN), sokkal inkább a "gyors és fejlett" volt igaz rá az elmúlt 2 generációban.

    Ez a nagy különbség a jelenlegi helyzetben.

    Még nem láttuk egyik új generációs kártyát sem a gyakorlatban, emiatt nehéz véleményt alkotni. Ha ténylegesen az általad sugallt előnyre tesz szert az AMD az RDNA3-mal, akkor valóban eljöhet egy Vega - Pascal felállás, fordított szerepekkel.
    Túl korai ítéletet mondani egyelőre.

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

Új hozzászólás Aktív témák