Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Pakmara #37899 üzenetére

    A felvetés jogos, vannak, akik azt gondolják, hogy az AMD nem fog árban alámenni az nvidiának, hanem követi a túlárazást. A kérdésre a magukat a kapitalizmus farkastörvényeit értőnek gondoló nvidia-fanok paneleinek puffogtatásával lehet lecsapni: az nvidia kártyái túlárazottak, mert nincs verseny - "Hol vagy AMD?" - annyit kér el, amennyiért megveszik. Ha az nvidia kártyák túlárazottak, akkor egy versenyképes AMD kártya felbukkanása esetén az nvidiának - néhány hónap elteltével - bőven van lehetősége arcvesztés nélkül $50, vagy akár $100 körül árat csökkenteni. Az a fórumban is látható, hogy nagyon sok a kapitalizmus farkastörvényeit értőnek gondoló nvidia-fan csak azért várja a versenyképes AMD termék megjelenését, mert eddig a túlárazottság miatt halogatta a vásárlását és végre hozzájuthat áhított termékéhez a megálmodott áron.
    Ha az AMD jelentősen olcsóbban adja a portékáját, talán átütheti az ingerküszöbét azoknak is, akik úgy állnak a kérdéshez, hogy hát ők ugyan nem nvidia fanok, hanem mindig a legjobbat akarják választani a lehetőségek körül és ezért a biztonság kedvéért mindig nvidia kártyát vettek, vagy arra vártak.

    Látszólag az AMD nem törekedett a gpu piac átvételére, meghódítására az utóbbi időben - pedig tudjuk, milyen fontos a piaci részesedés: gyakori, hogy arra az architektúrára fejlesztenek optimalizálnak, amelyik gyártó fizet, vagy finanszírozás hiányában az adott játék, játékstílus kedvelői között leggyakoribb kártycsaládra.

    Abszolút legjobb termék hiányában legnagyobb sikereit akkor érte el, amikor viszonylag kis lapkákkal megközelítőleg hasonló teljesítményt jobb fogyasztással és jobb áron kínált. Azonos teljesítmény mellett, de magasabb fogyasztással a kicsit alacsonyabb ár nem kompenzál. Az AdoredTV videoban elhangzik, hogy még ilyen árazás mellett is esélyes, hogy (ha jól emlékszem) az nvidia eladásai 5:1-hez fognak arányulni az AMD-éhez.

    Megint csak Nvidia rajongó fórumtársakat idézve ha az 1080 (vega64+15%) teljesítményt nem $250, hanem mondjuk $350 esetleg $400, vagy ahogy te mondod, $450-ért kínálná, akkor annak semmi értelme nem lenne, hiszen ezt a teljesítményt ezzel a fogyasztással ennyiért már meg lehetett venni. Ne felejtük el, hogy 1070-ek mentek $320-ért és vega56-ok mentek $349-ért (vagy font volt?)
    És nyilván ha ez a leghangosabb fórum influencerek álláspontja, akkor a kicsit olcsóbb termék az nvidia ajánlásból őket ne fogja kimozdítani.

    Az AMD lépése abból a szempontból is ravasz, hogy ha tényleg tudja ennyiért kínálni, akkor elképzelhető, hogy a következő 3-4 hónapban sokan halasztják el a vásárlásaikat - akár aMD kártyára várva, akár nvidia árcsökkentést remélve. És hát tudjuk, hogy az nvidiánál mekkora raktárkészlet van beragadva (GP104), amit most épp 1060-ként való kiszórásra készítenek fel. Ha ezt a raktárkészletet az AMD rá tudja rohasztani az nvidiára, azzal egy taktikai csapást mérhet az nvidia következő negyedéves számaira.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák