- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tim82
félisten
válasz zoltanz #88350 üzenetére
Igen, többet is, igaz, notikban és nem adapterrel asztaliban. Mindegyik működik.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
Annyiban pontosítom magam, hogy nekem is az a változat van (több példány is), mint MasterDeeJay fotóján.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
fatpingvin
addikt
válasz MasterDeeJay #88351 üzenetére
mennyibe van egy ilyen?
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Bile Demon
őstag
-
Tim82
félisten
válasz fatpingvin #88354 üzenetére
Ha a kérdés a házra és a benne lévő mSATA-IDE 44pin átalakítóra vonatkozik, Aliexpress-ről én kb. 900-1500 Ft közötti összegekért vettem ilyenből úgy hármat, de akkor még nem volt elszállva az USD-HUF árfolyam úgy, mint most.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
Az megvan, hogy honnan indult a thread? Arról volt szó, hogy a játékoknak normális hangját korlátozta a CPU igény. Ami itt számít a hardver vezérléshez szükséges parancsok száma. Ehhez mi köze annak, hogy miben írták a zenét vagy effekteket? Tök mindegy midi, saját megfelelője vagy akár kotta volt amiben dolgozott a zenét/effektet író ember.
Mivel a scenehez értesz, ezért feltennék egy kérdést ami releváns az eredeti felvetésnél. Kb. nagyságrendileg mekkora erőforrás igénye volt ugyanannak a zenének/effektnek az előállítása egy GUS, Adlib, Covox, speaker esetén? Úgy arányaiban hányszor volt hatékonyabb egy GUS a többihez képest?
https://frescho.hu
-
válasz fatpingvin #88354 üzenetére
-
envagyok
veterán
Most éppen MFM HDD-kkel szivatom magam.
Fene se gondolta volna, hogy ez a XT, AT/286, 386, 486 vonal ennyire nehéz sztori. Rég is volt, elfelejtettem mit hogy, jumperbeállítások néha lehetetlen kategóriába tartoznak. Sok kártyáról azt se tudom mire jó, pl esdi vezérlő nekem ugyanúgy néz ki mint egy st-412
Mindenesetre találtam jó irományt a HDD-kről magyarul, de csak wayback-al jön be, idelinkelem, jó ha itt van.Egy kérdés:
Ha nincs lezáró ellenállás az mfm hdd-n attól még elindulhat?[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz frescho #88357 üzenetére
Ezt csak arra irtam, hogy ettol mindenki midinek hivta az fm reszt.
Gusnal attol fugg, sw vagy hwmix. Hwmixnel minden a gus memoriajabol megy, minden hang parhuzamosan hwes csatornakon (32db) gyk alig terhel vmit. Swmixnel viszont hiaba van dma, vmiert sokkal jobban terhel, mint a blaster pl hasonlo feltetelekkel. Doomal csinalhatsz bencheket, es letesztelheted mennyit terhel midinel, vagy a tobbcsatornas diginel (guson csak swmixben megy).
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
zsid
senior tag
A kanadai MasterDeeJay: Pentium 3 Radeon RX6650XT-vel: [link]
<tRucKdriFteR>
-
frescho
addikt
Ezt csak arra irtam, hogy ettol mindenki midinek hivta az fm reszt.
Csak ennek nem volt köze az eredeti témához. Na meg a midinek a hangot generáló hardverhez igazán semmi köze nem volt. Technikai beszélgetésnen ez ugyanolyan pongyola megnevezés, mint az SMS (SM-et küldünk, nem short message system-et) vagy a kagyló (WC-nek van kagylója, az kézibeszélő)
Programoztam régen GUS-t, OPL-t, SB DA-t és bitbangeltem COVOX-ot is. Ahogy írtad egy 386-nál a GUS terhelése minimális volt, ha már a ram-ban volt a minta. Az OPL terhelése sem volt jelentős, még több sáv lejátszásánál sem, mert gyakorlatilag ütemenként kellett csak a regisztereket írogatni párszor. Az SB-nél sem a DMA volt ami megfogta a gépet, hanem az, hogy a sávokat keverni kellett. Mondjuk egy OPL-hez képest simán 10-20x nagyobb terhelést jelentett, persze ez sok dologtól függött, pl. a sávok számától. A COVOX az SB fölött folyamatos plusz terhelést jelentett, mondjuk 8000/sec port írás, aminél ugye az volt a gond, hogy nem lehetett vele csalni, annak ott kellett lennie időben a puffereletlen porton. A sima PC speaker a COVOX-hoz képest is viccesebb állatfajta, azt csak nézegettem ,hogy más hogyan csinálta, de nem vágtam bele.
Azért érdekelt, hogy mik a tapasztalataid, mert szerettem volna a sajátjaimmal összevetni. Tuti, hogy volt aki sokkal jobban csinálta, mint én aki más programjait nézegettem disassamblerrel. De azt nyugodt szívvel állítom, hogy nem véletlenül az OPl chipekkel lett végre hangja a PC-nek. Érdemes összevetni az Almával ahol eredetileg szintén egy COVOX szintű valami volt, de raktak bele pár száz bájtos buffert amitől sokkal jobban kezelhető volt. Teljesen megértem a programozókat akik egy 8088-nál nem akartak CPU időt áldozni a hangra.
https://frescho.hu
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #88358 üzenetére
ilyen volt az első C64-esem, sajnos hanghibás Viszont dobozos az is
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
válasz frescho #88362 üzenetére
Nem programoztam sose hangkartyakat, csak userkent hasznaltam oket. De a gyakorlati hatasukat par benchcsel megnezheted, mint irtam a swmix terheles sem ugyanaz a guson/blasteren, a gus vmit csinal, ami jobban lehuzza az eroforrasokat.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
Szenvedek most a teszt ssd-mmel is, xp, win7, win10van rajta, win10 bootloaderrel , egyszercsak azt írta ki no boot device, press key to continue, bill. nyomáskor kijött valami szöveges cucc [kép] ott visszaszámolt , majd újra visszaszámolt, aztán betöltött az xp.
Azóta csak így indul, win7, win10 elérhetetlen.
Mit lehet tenni? -
Czo
őstag
válasz envagyok #88365 üzenetére
Nem biztos, hogy van a BIOS-ban konfiguracios program. Az elso idokben, mindent jumperrel konfiguraltal a lapon. 286-tol kotelezo volt az RTC (tehat a PC es az XT nem tartalmazott RTC-t kotelezoen), az RTC pedig jellemzoen tartalmazott valamennyi memoriateruletet (hiszen az ora erteket oda irta a counter), ami megmaradt kikapcsolaskor. Tehat elkezdett megjelenni az a kunfiguracio, amit a gep mar az RTC-hez kapcsolodo memoriaba mentett el. Ehhez kezdetben nem volt a BIOS-ba beepitett konifugraicos szoftver, hanem kulon, floppyrol volt ez elindithato.
A gep/lap manualjabol szokott ez kiderulni.
Valamivel atirtad a bootlaodered, vagy a particiok tipusat/tablat, vagy valami mast csinaltal. Ezt igazabol, csak te tudod . Tobb info? 1 disk volt? tobb disk? Nem valtoztattad meg a lyukakat, ahova dugva voltak? Milyen particiok? Azok kozott hogyan valtottal? Minden particio elerheto volt? Vagy voltak hidden particioid? Nem futtattal pl olyan szoftvert, ami csak 1 darab elsodleges particiot enged, a tobbit elrejti (pl a partition magic csinalt ilyet, de gondolom meg ezer meg egy masik szoftver)? Szoval nezd meg a particioidat, hogy minden ugy van-e ahogyan lennie kell (gondolom tudod, hogy mi hogy volt es minek kell rejtettnek, atkivnak, stb-nek lennie?)
-
Czo
őstag
válasz zoltanz #88367 üzenetére
Szerintem, ha meret problema lenne, akkor hulyesegeket irna ki, vagy lefagyna, raadasul a meret dolog nem hardveres kepesseg, hanem csak es kizarolag szoftver. Szerintem, az adapter lesz hibas.
Mas eszkozt probaltal vele? Amit megneznek, hogy a BIOS kiir-e olyan eszkot rajta, aminek a merete 128 gigabyte alatti. Illetve, azt is, hogy bebootolsz az eredeti eszkozrol egy XP-t, ami SP1 vagy ujabb (ezekben biztos, hogy van LBA 48 support), akkor az sem latja a feldugott nagy meretu eszkozt? Az XP nem hasznal BIOS hivasokat, tehat ha a BIOS nem latja, az XP latni fogja.
-
zoltanz
nagyúr
válasz fatpingvin #88368 üzenetére
160GB -os a legalacsonyabb tárkapacítású Sata asztali HDD-m azzal kompatibilis lehet? Vagy inkább olyan 80 GB alattit keressek?
Czo
Linux van rajta MX-Linux (Debian) sztem azzal is indulnia kéne. Nem talál Os-t.[ Szerkesztve ]
-
-
Czo
őstag
válasz zoltanz #88371 üzenetére
Az OS indulasahoz kell a BIOS. Tehat, be kell bootolnod egy olyan lemezrol, amit lat a BIOS egy olyan operacios rendszert, aminek nem kell a BIOS (ilyen ugye a Windows XP is es a Linux is). Ha bebootoltal egy olyan rendszert, amirol biztosan tudjuk, hogy tamogat 48 bites LBA-t (ilyen az XP SP1 vagy ujabbak, illetve Linuxnal valamikor 2.4.X-nel erkezett ez, de az osszes 2.6-os kernel biztos, hogy jo). Ha igy bebootolva latszik a lemez, akkor az atalakito mukodik. Ha igy bebootolva sem latszik a lemez, akkor szerintem az atalakito hibas.
-
Csak dosra melyik ajánlott hangkari?
Vibra 16xv ct4170
Awe ct4520
Nemtom milyen sb sima? ct4810
Sb live ct4830 windowsos gépeimben ilyenek vannak.
Xwave yamaha xg
Kompatibilítás miatt lenne érdekes.
P1 233 lenne bár túl sok a proci, majd rakok bele lassabbat. Videókari random s3 lesz azokkal nem volt gondom vagy valami mga millenium. Modernebb dos játékok lennének.[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz MasterDeeJay #88381 üzenetére
Az Awe64 Value es az SB16-od kb ugyonaz az DSP resz. Az FM mind a kettoben a Creative sajat CQM-je, viszont az Awe64-en ott van az Emu8k is. Szoval, a jatekokban kivalaszthatod az SB32/Awe32-t mint opciot. Szoval, en az Awe64-et tennem bele.
-
Bile Demon
őstag
válasz MasterDeeJay #88381 üzenetére
Csak DOS-ra: valamelyik ISA buszos. Ha már MMX, akkor az AWE64 még korhű is.
Bruhe
-
Tőlem is +1 az Awe64- re.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Köszi a válaszokat akkor awe64.
-
envagyok
veterán
válasz MasterDeeJay #88386 üzenetére
A yamaha rohadt jó még.
Nagyon sok netes infó van róla.
[link]
Korban is csak 2 évvel fiatalabb mint az awe64 -
envagyok
veterán
Visszatérve a 286-os wyse pc-re.
Azt hallottam, hogy ha nincs bios, akkor setup programon keresztül lehet beállítani, és ha nincs meg az eredeti, akkor létezhet univerzális 3rd party.
Tud ilyet valaki?
Illetve mfm hdd lowlevelformatra is van valami univerzális szoftver, ha nincs bios a vezérlőben.
Mit ajánlotok?Keresek még egy pctools nevű programot is.
Ami egy programcsokor.
Megvan valakinek itt? -
arn
félisten
válasz envagyok #88387 üzenetére
Eddigre mar semmi erteme nem volt a midinek, semmi se hasznalta, ez a kartya csak a retrozasban ertekelodott fel. az aureal meg a live ment.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz MasterDeeJay #88391 üzenetére
Megy DOS alatt is, nagyon jó az initje. A 939 Win98EE#2- ben hajtom DOS alatt. Win alá meg egy Live van benne. Persze még a rendszerösszeomlásom előtt használtam a retro állomást, még nem is néztem hogy indul-e, rendben van-e minden vele.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
FF23
senior tag
DarthSun Jó, hogy itt vagy
Üdv Urak!
Műszaki kérdésem lenne:
- Adva van egy Logitech 2.0 hangkeltő. Az eredeti tápolás 14,4V/2,5A-es. Nincs olyanom, csak egy 12V/2A-es adapterem. Ahogy én használom működik rendesen, adapter kézmeleg...Nincs gond.Szóval: Lehet valami probléma, amire oda kell figyelni, vagy bármi?
RT-AX58U v1
-
-
izee
őstag
Aki keresi a leglassabb PCIEx kártyát, annak van egy Fx5200.
Identicalness is the tendency to propagate to collaborate and to interact only with people who are very very very very very much like you. Epitome of this is the selfie. https://www.youtube.com/watch?v=dmXcjvL9VSc&t=39m45s
-
zoltanz
nagyúr
Esetleg tudtok olyan notit ajánlani Amd Athlon X2 vagy C2D amiben a
Mini PCI-E
foglalat nem USB hubon keresztűl csatlakozik a cipset-hez? (hanem natívMini PCI-E
) Felhasználási terület miatt alacsony késleltetés szempont.
Everest / AIDA64 -el kideríthető
Köszi![ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz zoltanz #88398 üzenetére
na várj itt van némi fogalmi zavar. USB hubon keresztül nem lesz PCIe-d, szóval ez a megkötés már önmagában értelmetlen. a mPCIe slot PCIe linkje nyilván a root komplex felől jön, notikban nem szokott PCIe switch lenni. szóval ez a kritérium nem értelmezhető. a mPCIe slotra viszont szabvány szerint ki van vezetve egy USB 2.0 busz is, ez lehetne egy USB hubon keresztül, de általában ez is a chipset egy natív porthja szokott lenni. ennek viszont semmi köze a PCIe-hez.
mire kell konkrétan?A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Czo
őstag
válasz zoltanz #88398 üzenetére
A notikban a WiFi kartya PCI-E szokott lenni. Sokszor ott van az USB is, ha kombo kartyat raknal bele, amiben WiFi es Bluetooth is van. Ugyonakkor, a 3G-nek fenntartott mPCI-E slotban nem szokott ott lenni a PCI-E (ez is szabvanyos), mert azok a modemek USB kapcsolaton szoktak csatlakozni.
Tehat kb barmilyen notebook jo lesz neked szerintem, aminek a WiFi helyere berakhatod azt, amit szeretnel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest