-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
válasz Galahed #16147 üzenetére
Az kicsit furának/értelmetlennek tűnik, hogy a routerrel akarsz egy másik hálózati meghajtóra torrentezni. (+ hálózati terhelés)
A routeres torrentezésnek akkor van értelme, ha ezen van a háttértár is, így egyszerűsödik a hálózat, és nem kell külön háttértár vagy egésznap mennnie a PC-nek.
Miért nem a hálózati megosztást csináló eszközön torrentezel? -
Galahed
senior tag
Megpróbálom röviden:
Van egy router (AC2100 Xiaomi) amihez kábelen csatlakozik egy NAS (illetve kettő de ez most lényegtelen)
- Ez a NAS tárolja a filmeket, intézi a letöltést és még pár feladatot ellát.
-Van mellette egy Z9s médialejátszó, ami UTP-n csatlakozik, ezzel nincs is gond, játszik szépen a NAS-ról
- Van egy Z10 egy másik helyiségben ahol nincs UTP kábel és nem is lesz. 876Mbps WIFI kapcsolat van az AC2100 router és a mellette lévő NAS között ahonnan a Z10 filmet játszik le (UHD-t is) Ez a lejátszás már nem tökéletes, van , hogy megszakad a kapcsolat, leáll a mozi, mig a Z10 belső HDD -ról ezt nem csinálja.* Az lenne a feladat, hogy a filmeket vagy a Z10 re- kellene közvetlenül letölteni, vagy valami automatikus módszerrel a NAS ról (Rsync) szinkronizálni a letöltött filmeket tartalmazó mappát.
Lehetőség: A Z10 -en van gyárilag ősrégi openwrt , épp ezekben a percekben teszem rá az új openwrt-t.
Probléma, hogy ha a Z10-en használom a transmissiont akkor a Z10-et állandóan be kellene kapcsolni, ez a dolog nem tetszik annyira, hiszen a router vagy a NAS állandóan be van kapcsolva. Tehát 2 dolog lenne, vagy a Router intézi (openwrt-transmission) a letöltést azokban az időszakokban amikor a Z10-en filmet nézünk (addig vár a letöltés a routeren), vagy a NAS-ról szinkronizálom át a mappákat sokkal gyorsabban, mintha letöltés menne a háttérben.
Ez utóbbi már szimpatikusabb, valószinüleg ez lesz. Ehhez kéne a Rsync csomag a Z10 openwrt-hez, de ott sajna a régi verzióhoz nem létezik, ezért teszem most fel az új openwrt-t a Z10-re éspróbálom összelőni a Synology NAS-al.A kézzel való másolás nem tetszik, eddig a rendszer úgy möködött, hogy bedobtam egy torent file-t egy közönséges mappába és kis idő múlva a Z10 Home theatre -ben megjelent a film boritóval, bemutatóval, leirással. (a többit a rendszer a háttérben önnálóan intézte). Ezt szeretném most is.
Köszönöm az érdeklődést lassan de haladok
update: az új openwrt a Z10-en rendben van de az Rsync sajnos nem megy a Synology nas felől. Ugyanaz a DSM verzió kellene a Z10-re is,
[ Szerkesztve ]
-
Galahed
senior tag
Pedig irtam. Amikor filmet nézek a Z10-en, akkor kerülnek rá.
Tehát 2 dolog lenne, vagy a Router intézi (openwrt-transmission) a letöltést azokban az időszakokban amikor a Z10-en filmet nézünk (addig vár a letöltés a routeren), vagy a NAS-ról szinkronizálom át a mappákat sokkal gyorsabban, mintha letöltés menne a háttérben.
Közben úgy néz ki, hogy sikerült a Zidoo-n (Z10) az Openwrt frissitése, az ebben lévő transmission elég pofás (Transmission-web-Control), úgy néz ki működik. Meglátjuk mire jutok vele.
[ Szerkesztve ]
-
Galahed
senior tag
867Mbps a sávszélesség ennyit bir a Z10.
Az, hogy mitol szakad meg néha a hálózatról történő lejátszás, nem tudom. Két router lett beállítva (Asus AC66, -1750Mbps, a Xiaomi Ac2100 - 2100Mbps)
Elvileg este a sávszéllel nem lehet gond UHD esetében sem , vagy a Z10 vagy a NAS görénykedik.A sávszélesség teljesen a letöltésé lenne abban az időben, mivel mint irtam is, ebben az esetben a film amit nézünk már a Z10 belső HDD-ról menne.
-
-
vargalex
Topikgazda
válasz Galahed #16153 üzenetére
DSM biztos nem lesz a Z10-re, de mi a probléma? Különböznek az rsync verziók? Ha nem lehet azonos verziót telepíteni, akkor csinálhatod azt is, hogy mount-olod a Z10-re a Synology kiajánlott könyvtárát (akár NFS, akár SMB) és így elég a lokális rsync 2 könyvtár között...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
Topikgazda
válasz Galahed #16157 üzenetére
Mivel játszod le a filmeket a Z10-en? Nem lehet ott valami bufferelést beállítani?
Egyébként gyanítom, hogy nem eredeti UHD Blu-Ray rippeket nézel, de ha mégis, ott maximum 144 Mbps a bitráta. Szóval, ennél csak kevesebb lehet, ennek pedig a 867 Mbps linken azért illene folyamatosan átférnie...Alex
-
Galahed
senior tag
-
Stonerice
őstag
Sziasztok!
Gargoyle + huawei e5785 modem usb-n kersztüli kapcsolatra valaki? LinkPénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
Toninho13
aktív tag
Sziasztok!
Openwrt-s router alatt szeretnék VPN-en csatlakozni egy Padavan-os routerhez. Mit kell engedélyezni, hogy menjen? Mobil netről simán tudok csatlakozni, de így nem. -
vargalex
Topikgazda
válasz Toninho13 #16168 üzenetére
Ez attól is függ, hogy milyen verziójú OpenWrt van a routeren. Barrier Breaker, vagy régebbi build-en a kmod-ipt-nathelper-extra csomag telepítése szükséges, annál újabb buildek esetén a kmod-nf-nathelper-extra. Illetve ezen kívül azt hiszem, hogy 18.06-tól szükség van még a /etc/sysctl.d/tetszolegesfilenev.conf file-ban a
net.netfilter.nf_conntrack_helper = 1
beállításra. Majd a legegyszerűbb egy router restart.
Alex
-
Headless
őstag
Sziasztok én is vpn kérdés, valahogy mindig fenn akadok ezeken a routolási problémákon...
Openvpn.site to site vpn
felállás:
nem általam kezelt openvpn szerver és subnet
192.168.8.0/24
tunnel subnet
192.168.108.0/24
gw 192.168.108.1Általam kezelt kliens
tunnel végpont:192.168.108.186
gateway (padavan) ezen futna az openvpn is de konzoloban kell beállítanom, mert a gui csak 1 klienst tud kezelni...
ami működik:
openvpn kliensről tudom pingelni a tunnel végpontot, és a remote lan tartoományt is.
kliens tartományból tudom pingelni a tunnel végpontját(192.168.108.186)ami nem megy:
saját subnetből nem tudom pingelni a távoli végpontot (192.168.108.1), se a távoli subnetet 192.168.8.0/24ip route részlet:
192.168.8.0/24 via 192.168.108.1 dev tun0
192.168.108.0/24 dev tun0 proto kernel scope link src 192.168.108.186
ip addr részlet
tun0: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN qlen 100
link/none
inet 192.168.108.186/24 brd 192.168.108.255 scope global tun0
ipv4 forward engedélyezve van a kliensen, gondolom a szerveren is (nincs rálátásom).
jelenleg ennyi az egész ami történik a kliens oldalon
openvpn --config /path/to/config
természetesen a mutatott routeok pusholva vannak a szerverről.PUSH: Received control message: 'PUSH_REPLY,dhcp-option DNS 192.168.108.1,ping 20,ping-restart 60,topology subnet,route-gateway 192.168.108.1,ifconfig 192.168.108.186 255.255.255.0'
mi hiányzik, hogy a subnetemből is elérjék a szerver oldali subnetet, de fordítva nem.
[ Szerkesztve ]
LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/
-
-
Headless
őstag
Szerintem nem itt lesz a bibi.
az a gw a szerver oldali tunnel végpont, ott gondolom a forwardot megcsinálták annak rendje és módja szerint. (mint írtam ezek a szabályok mind push-al jönnek)
ha azt kitörlöm akkor még kliens végpontról sem tudom elérni a remote subnetet.
A felé járok, most hogy valószínű tűzfal probléma, inkább. a vpn kliens router is egyben és így alapvetően forward,input az droppolva van.
-
Headless
őstag
válasz Headless #16172 üzenetére
ahogy gondoltam egy masquerade-al megoldottam, hogy a szerver azt lássa, hogy a router csatlakozik. (mivel a szerverhez nem férek hozzá)
A gyári vpn kliens beállítása segítségemre volt azért ugyanis pont az volt beállítva ami kell, vagyis a remote az nem férhet hozzá az én lanomhoz.Valamint engedélyezni/tiltani azokat a kapcsolatokat, amik kellenek:
iptables -N ovpn1
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i tun0 ! -p icmp -j DROP
iptables -A FORWARD -o br0 -j ovpn1
iptables -A FORWARD -i tun0 -j DROP
iptables -A ovpn1 -i tun0 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A -s 192.168.150.0/24 POSTROUTING -o tun0 -j MASQUERADE
így már elérem a kliens gépekről is.
-
rErEaT
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen hibám:
tudnátok segíteni?
Sun Jan 17 14:53:19 2021 kern.info kernel: [402629.920739] usb 2-1: USB disconnect, device number 8
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.info kernel: [402634.820595] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 9 using xhci-mtk
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.info kernel: [402634.865543] scsi host0: uas
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.err kernel: [402634.872723] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR Transfer event for unknown stream ring slot 1 ep 4
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.err kernel: [402634.889721] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: @000000000ece5070 0ec2d000 00000000 05000000 01058001
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.err kernel: [402634.906164] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR Transfer event for unknown stream ring slot 1 ep 6
Sun Jan 17 14:53:24 2021 kern.err kernel: [402634.923118] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: @000000000ece5080 0ec2d100 00000000 05000000 01078001
Ez a verzió van fent: https://prohardver.hu/tema/asus_router-ek_2/hsz_2972-2972.html
[ Szerkesztve ]
-
rErEaT
senior tag
[Kép]
Másik kérdésem az, hogy szerintetek lehet ezeket frissíteni? -
Tarokk79
aktív tag
Lehet, olyat csinálni, hogy éjszakára kapcsolja le a ledeket? Előre is kösz.
-
válasz Tarokk79 #16178 üzenetére
Routerje vállogatja.
Milyen routerről van szó? És melyik openwrt verzió?Más:
Nem régiben nyugdíjaztam a jó öreg 1043nd-t (v1.x)
És hát akkor játszadoznék vele. Vajon 256Mb-s flash-t le tudná kezelni? Vagy próbáljam meg aztán majd kiderül?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Fecogame
veterán
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
A TP-Link Archer C7 v4 routerem 19.07.5-ös OpenWRT-vel nagyon lassú netet biztosít, mind lan-on, mind Wifin keresztül. Digi1000-es netem van, lan-on 220-230mbit/sec letöltést mérek, wifin pedig csak 120-130mbit/sec-et (5GHz-en). A Huawei ONT-ra csatlakozva 450-480mbit/sec érhető el. Szóval a router a ludas, csak nem tudom miért.
Van valami trükk, ami plusz beállítást igényel OpenWRT alatt?Illetve másutt olvastam, hogy a SW NAT OpenWRT-ben lassú ennél az eszköznél. Esetleg ez lehet a probléma? Gyári FW-t nem szívesen tenném vissza rá, főleg hogy korábban nem is sikerült.
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Zsombe
senior tag
válasz fatal` #16184 üzenetére
Köszönöm! Bekapcsoltam, de 5GHz-es wifin bár nőtt a sebesség, de így is csak 245mbit letöltés és 204mbit letöltés.
A router és a kliens gép (iMac 2017-es moell) ugyanazon a helyiségben vannak, max jelerősség.''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Chea
csendes tag
Sziasztok nagytudásúak!
Újonc OpenWRT felhasználóként rögtön két segítséget is kérnék.
Egy elfáradt TP-Link routert cseréltem örömmel Netgear R7800-ra, de a régi eszközben egyszerűen be lehetett állítani olyan tűzfalszabályt, amivel megadott fix IPv4 címtartományba eső klienseket ki tudtam zárni a WAN oldali forgalomból (a belső hálót elérhették). Na itt az Iptables kifogott rajtam, feladtam. A másik problémám, hogy szeparált, vendég wifit létre tudtam hozni, de nem tudom korlátozni a rá eső bejövő sávszélt.
Ha van szűkös Linux ismeretekkel is megvalósítható megoldásotok, előre is megköszönöm.This ain't no technological breakdown, oh no, this is the road to hell...
-
Zsombe
senior tag
válasz fatal` #16186 üzenetére
Szelessav.net oldalán mérve: letöltés 578mbit/s, feltöltés 317mbit/s.
Speedtest.net oldalán mérve: letöltés 615mbit/s, feltöltés 308mbit/s.Ezek szerint a software offloading segített. Bár még mindig lehetne jobb az eredmény az 1000mbit/sec-től ez még távol áll.
Csak tudnám 5Ghz-en miért ilyen gyenge az eredmény. 149-es csatornán van az eszköz, bitrate-nek 650mbit-et ír.
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
Ha kifelé menő kapcsolatot szeretnél korlátozni akkor az OUTPUT táblába felveszed az IP-ket
iptables -A OUTPUT -d [IPcim] -j DROP
Vagy range-t is megadhatsziptables -A OUTPUT -d 192.168.1.100-192.168.1.200 -j DROP
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Zsombe
senior tag
válasz fatal` #16191 üzenetére
Ez szomorú, köszönöm a választ!
Akkor jobban járok, ha visszarakom a gyári FW-t? Azzal próbálkoztam egyébként már korábban, de a stock firmware feltöltése közben mindig megszakadt a kapcsolat, mert túl nagy volt a fw (pedig vágottat használtam).
-
Chea
csendes tag
válasz vargalex #16190 üzenetére
és @sonar
Hála nektek.
Bár azt továbbra sem értem, hogy miért OUTPUT és miért nem a FORWARD láncra megy a szabály?
LAN > WAN mi ez ha nem forward ???
Mindenesetre nagyon köszi, a hétvégén kipróbálom, mert az időm is szűkös.This ain't no technological breakdown, oh no, this is the road to hell...
-
mr.perfect
tag
sziasztok.. három hét stabil működés után Xiaomi mi AC2100-as routerem openwrt 19.07.5-ös fw-el egyszercsak nem osztott ki DHCP-n IP címeket.. megnéztem a log-ot és azt írja, hogy elfogyott a hely ezért nem tudta írni a dhcp.leases file-t. Namost a hely egyáltalán nem fogyott el. 14% volt foglalt.. csak újraindítás segített most minden O.K. újra.. valaki tapasztalt már hasonlót?
az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...
-
Talán segit megérteni az iptables logikáját ha megnézed a következő ábrát: iptables flowchart
Ha a LAN-felől inditasz csomagot akkor a jobb felső sarokból indul a csomagod (Locally generated Packet)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
vargalex
Topikgazda
válasz mr.perfect #16194 üzenetére
A dhcp lease-okat (és sok minden mást) szerencsére nem a flash-ba (különben elég hamar kinyírná) - aminek a foglaltságát te látod - , hanem RAMDRIVE-ra, a /tmp-be írja a rendszer. Valami teleírta a /tmp-det, ami a RAM fele (vagy a RAM telt be esetleg). Mivel ez egy RAMDRIVE, így újraindítás esetén "tisztán" indul ismét.
Hogy mi ír a /tmp-be (vagy /var) ennyi adatot nálad, azt neked kell tudnod.[ Szerkesztve ]
Alex
-
mr.perfect
tag
válasz vargalex #16196 üzenetére
a \tmp-ben volt még csomó szabad hely
root@AC2100:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 8.5M 8.5M 0 100% /rom
tmpfs 60.4M 8.1M 52.3M 13% /tmp
/dev/ubi0_1 93.0M 5.3M 83.0M 6% /overlay
overlayfs:/overlay 93.0M 5.3M 83.0M 6% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /devújraindítás után pedig:
root@AC2100:/tmp# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 8.5M 8.5M 0 100% /rom
tmpfs 60.4M 1.1M 59.3M 2% /tmp
/dev/ubi0_1 93.0M 5.3M 83.0M 6% /overlay
overlayfs:/overlay 93.0M 5.3M 83.0M 6% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev[ Szerkesztve ]
az élet egy elég szar játék de kurva jó a grafikája...
-
krealon
Topikgazda
válasz mr.perfect #16197 üzenetére
Azert ujrainditas elott megnezhetted volna, hogy mi foglalja el azt a 7 MB-ot...
ls -la /tmp
-
ArthurShelby
addikt
válasz vargalex #16196 üzenetére
Ha már ilyen szakmaibb dolgok vannak, előre is bocsánat az off-ért. Ha én kiosztok fix ip címet a host-on (router-en), akkor ezt hívjuk statikus dhcp-nek?
Ha a dhcp tartományon kívül osztok ki fix ip-t, akkor akkor az még statikus dhcp?Illetve ha én a host-on adok egy fix ip-t a kliensnek, és a kliensben is megadom a fix ip-t, amivel csatlakoznia kell, de a 2 cím különbözik.
Akkor nem fog tudni csatlakozni a kliens, vagy tud csatlakozni és a kliens akarata érvényesül (meg kapja az általa kért ip-t)?[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest