- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
Na jó, ez alapján én sem érteném, szóval:
Ubuntu rsync SSH-n keresztül -> LibreELEC: nem megy, mert nem található az rsync
LibreELEC rsync SSH-n keresztül -> Ubuntu: megy ahogy kellA cél az lenne, hogy az első irány is menjen. Vagy nincs rajta kliens, vagy az elérési út (hiánya) a gondja. Sajnos csak pluginként lehet telepíteni LibreELEC-en, tehát nincs nagy mozgástér.
Köszi!
-
Dave™
nagyúr
válasz bambano #27602 üzenetére
Látszólag mégsem, csak kérdés hogy ez azért van-e, mert LibreELEC alatt nincs kliens, csak szerver, ezért csak küldeni tud, vagy pedig azért, mert ha onnan indítod tudja éretelmezni lokálisan az rsync parancsot, viszont ha kívülről érkezik kérés nem találja a fogadó felet. A Libre nagyon le van csupaszítva, viszont praktikussági okokból ezt kell használnom, ha nem oldható meg máshogy akkor pull lesz LE irányból, de reméltem hogy megoldható.
szerk: amikor kívülről megy LE irányba, egyértelműen az a hibaüzenet hogy nem található az rsync (fogadó oldalon), ellenkező irányba meg szimplán megy minden.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz bambano #27604 üzenetére
wiki: "Once connected, it will invoke the remote host's rsync and then the two programs will determine what parts of the local file need to be transferred so that the remote file matches the local one."
Na szerintem pont ez az invoke ami nem megy, ha kívülről jössz, mert valamiért teljes elérési úttal kell hivatkozni rá pl. scriptek esetén LE alatt.
Vagyis jön a küldő, hogy helló rsync vagyok, a másik oldalon meg néma csend, viszont ha onnan indítod, akkor persze megy gond nélkül. Nem tudom a hátterét, de gondolom nem véletlen emelték ki azt a LE twitterén.
szerk: abban biztosan igazad van, hogy két normál rendszer esetén nem kellene hogy ez gondot okozzon, de a LE eléggé speciális eset.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
-
-
Dave™
nagyúr
Ja ezt már néztem, sajnos nem található a kodi.service, tehát mégsem megoldott a dolog egyelőre. A Kodi wikijén is hosszas leírások vannak, és a lényege mindnek vagy wm, vagy de megléte.
sonar: nem az SSH a gond, az megy ahogy kell. Az rsync-et nem találja, és ahogyan írtam, ha nem egy belső SSH session alatt adod ki, akkor teljes elérési úttal kellene rá hivatkozni, és valószínűleg ez hiányzik amikor fogadnia kellene. Pl. két Ubuntu szerver között nincs ilyen gond, de a LE speciális állatfajta.
-
fura, az biztos. És ha nem adod meg, hogy ssh-n hanem így paraméterezed:
rsync -av user@host:/telejes_eleresi_ut /local_target
Mondjuk végső esetben egy rsync daemont-t is be lehet izzitani.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
sh4d0w
félisten
https://wiki.debian.org/systemd#Shared_bind_mounts
Asszem ideje lenne egy nagy verésnek...
https://www.coreinfinity.tech
-
-
Megint előjött, ami a múltkor is. Ezt beírtam, innentől kezdve nincs internet a szerveren. Miért? A külső, netes hálókártya ugyanúgy dhcp-n kap mindent, mint eddig.
sudo nano /etc/netplan/50-cloud-init.yamlnetwork:
version: 2
renderer: networkd
ethernets:
enp0s3:
dhcp4: true
enp0s8:
dhcp4: false
addresses:
- 192.168.100.30/24
gateway4: 192.168.100.1
nameservers:
addresses: [8.8.8.8,8.8.4.4]
sudo netplan applyEladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
-
ok, köszönöm, így már működik! Olvasom a tutorialokat, meg a leírásokat a netplan.io-n. Tehát a leírások szerint nem is lenne muszáj egy fájlba tenni a két kártyát, mert a yaml fájlokat számozásuk szerint olvassa be a netplan.
Még egy kérdés: a version 2 az mire jó és az addresses: [] minek, ha elhagyható? Ezeket nem találtam még meg.[ Szerkesztve ]
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #27599 üzenetére
Na ma lefordítottam ugyanazt a forrást így: make deb-pkg, aztán felraktam az elkészült deb fájlokat. Láss csodát, hiba nélkül bootol. Ráadásul még a forrás módosításom is működik, végre érdembe dolgozhatok a hang probléma megoldásán.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz Victoryus #27622 üzenetére
Ez a netplan még nekem is új. Eddig még csak 1x játszottam vele.
version:2 - https://netplan.io/design
Network Config format
This is called “version 2”, as current MAAS/curtin already use a different YAML format that is called “version 1”.addresses: [] minek, ha elhagyható? - ízlés dolga. Ugyanúgy van aki szereti a klasszik subneteket kiírni van aki a CIDR-es jelölést preferálja.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
ontheground
tag
Openelec-en a /storage/.config mappába bepakolt autostart.sh tartalma a grafikus felület indulása után, de még a Kodi indulása előtt fut le. Szerintem a Libreelec-en is van ilyen. Itt kéne valahogy démonizálni az rsync-et minden egyes boot-kor, hogy tudjon hallgatni a szerver kéréseire, de ez csak ötletelgetés részemről, nem tudom, hogy megvalósítható-e.
-
ontheground
tag
válasz ontheground #27626 üzenetére
Ugyanez a .config mappa egyébként a /etc mappa írható verziójaként is működik Openelec/Libreelec-en, szerintem ide be tudod pakolni a szükséges konfig fájlokat, én tennék ezzel egy kört.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz ontheground #27626 üzenetére
Megoldottam rsync pullal, az fixen működik, sőt, talán jobb is mintha én küldeném ki az eszközöknek, de köszi
-
ontheground
tag
Nincs mit, mivel fogalmam sincs, hogy egyáltalán működhet-e, de ugye már lényegtelen is. Másik megoldás lehet még kibontani a rendszer image-et Linux-os asztali gépen, aztán módosítani a szükséges dolgokat, majd visszacsomagolni, fogalmam sincs mennyire lehetne ez sikeres, viszont elmegy vele az idő, az biztos. Ezek a media center OS-ek a bolondbiztos zártságuk miatt rendes fejtörést tudnak okozni az embernek.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz ontheground #27629 üzenetére
Igen, de szerencsére azt pont tudja amit kell (lejátszás, rsync, ssh), és mellette kellően biztonságos is meg könnyen sokszorosítható. Kiváló céleszköz, nem csak otthoni multimédiára
-
Megint kérnék egy kis segítséget. A cél: a belső hálón található gépeknek is legyen internete a szerveren keresztül.
E szerint a leírás alapján csináltam. Ha jól értem ezt a tutorialt akkor ezzel lennie kéne nem?
Odáig ok, hogy a szerveren van net, dhcp működik, kliensekkel megy a ping oda-vissza, a tűzfal szabályokat is beírtam a leírás szerint. A kliens kap ip címet, átjáró címet, dns címet, de nem lát ki a netre. 2x végigmentem rajta, (vbox pilanatkép-frissen telepített Ubuntu szerverre vissza) de ugyanaz a helyzet.Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
-
válasz Victoryus #27632 üzenetére
Illetve rc.local sem engedélyezett alapból.
sudo systemctl enable rc-local
És nézd meg, hogy a filenak legyen futtatási jogasudo chmod +x /etc/rc.local
@Jim Tonic - Vagy pfsense
[ Szerkesztve ]
-
#8zabi: /etc/sysctl.conf-ban a komment ki van szedve a net.ipv4.ip_forward=1 elől? Igen
sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1 ez viszont hiányzott, és a tutorialban sincs benne
Köszönöm szépen!#sonar: Igen a sudo chmod 755 /etc/rc.local megvolt, az rendben van
sudo systemctl enable rc-local ez viszont hibaüzenetet dob: The unit files have no installaton config.Majdnem tökéletes, ip címet már tudnak pingelni a kliensek, de dns-t nem.
sudo systemctl status rc-local azt írja aktív[ Szerkesztve ]
-
válasz Victoryus #27638 üzenetére
sudo systemctl enable rc-local ez viszont hibaüzenetet dob: The unit files have no installaton config... Ezt elvileg sikerült megoldani ezzel a leírással
Továbbra sem tud pingelni csak ip címet a kliens, ami per pillanat egy Win7, minden tűzfalat kikapcsoltam már rajta. Most teszek fel mellé még egy Ubuntut, háta megint a Windows szivat.Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
-
Itthon végigcsináltam újra az egészet, de odaáig se jutottam, mint a munkahelyen tegnap. Se a win7 kliens, se az asztali Ubuntu kliens nem tud kifelé pingelni. A szerverrel meg egymással tudnak.
A szerveren az ufw aktív, a dhcp aktív.
Ha az Ubuntu kliensen beírom acat /etc/resolv.conf
parancsot akkor azt írja:nameserver 127.0.0.53
search gyakorlat.linux
Szerveren:nameserver 127.0.0.53
search lan
Win7-ben ha megnézem a hálókártya beállításait, akkor azt írja:
ip címe: 192.168.1.10, alhálózat 255.255.255.0
átjáró és dhcp kiszolgáló: 192.168.1.1
dns: 8.8.8.8, 8.8.4.4
Win7-en totál ki van kapcsolva a tűzfal.[ Szerkesztve ]
-
válasz Victoryus #27641 üzenetére
Sztornó! Itthon működik a ping!!!
Annyi volt a baja, hogy kimaradt a - jel itt: -j MASQUERADE... És most visszanézve tényleg írt is valami megjegyzést, hogy mi az a j betűt, de attól még aktívnak jelezte.
Munkahelyen szerintem a proxy szerver kavar be, de annak a megszüntetése nem rajtam múlik sajnos.Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
Nézegettem az Ubuntu szerver dokumentációját. A netplan leírásában van bridge lehetőség. Azzal egyszerűbben megoldható lenne az eredeti feladat: nat-belső hálózat internet megosztás? Vagy mindenképpen kell hozzá iptables leírás valahová? Még mindig nem látom át mi mire jó.
Windows szervernél ugye erre van az útválasztó szolgáltatás, de ott gyakorlatilag 3 kattintás volt az egész.
Ha a netplan felel a hálózatért, akkor minek az iptable? Azt ott pont nem írja.Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
Fecogame
veterán
Ki lehet valahogy printelni egy tar.gz fáljból egyetlen állományt?
A zcat parancsot néztem, de az csak akkor műödik jól, ha csak egy log fájl van betömörítve.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Windows 10, és Centos 7 -et szeretnék dual boot-ként használni egy laptopon.
Mindkettőt feltelepítettem, (Win 10 majd Centos), a grub nem látja a win-t.
Mit kell csinálnom, hogy tudjam mindkettőt használni ? -
Vladi
nagyúr
válasz RaPiDsHaRe #27648 üzenetére
Fel kell telepítened az ntfs csomagokat. ntfs-3g a csomag, amit az epel tárolóban találsz. Először a tárolót vedd feldd!
Utána viszont a grubnak a config managerét kell futtatnod, hogy megtalálja! én a grub-costumisert szoktam használni.
Annyi a háttere a történetnek, hogy telepítskor nem ismerte az ntfs-t, így nem is látta a wint.
il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest