- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Feltelepítettem magamnak egy OpenVPN szervert ezen install script-el, a server.conf-ba pedig bekerült a következő:push "route 192.168.1.0 255.255.255.0"
push "dhcp-option DNS 192.168.1.105"(teljes tartalom)
Ezután legeneráltam a szükséges .ovpn fájlokat. A gond annyi csak, hogy a helyi hálózatot elérem, de a külső internetet már nem. Ezt hogy tudnám elérni?4 8 15 16 23 42
-
vadger
tag
Sziasztok! Nagyon kezdő kérdés, még sokat kell tanulnom erről a rendszerről.
Syslog-ng a témakör, hálózati eszközök syslog üzeneteit logolom egy ubuntu szerveren. A syslog-ng minden nap csinál egy új mappát, benne minden hálózati eszközhöz egy adott fájl tartozik.
Tehát így néz ki a mappa: /var/log/syslog-ng/2018/10/20 és ebben meg a firewall1.log mondjuk.
A problémám, hogy minden nap amikor egy új mappa jön létre, abba a mappába nincs joga belépni a sima usernek, csak a rootnak.User neve: netops
A következő részlet a syslog-ng.conf-ból ami releváns lehet:
destination d_nordc-5k-01 { file("/var/log/syslog-ng/$YEAR/$MONTH/$DAY/nordc-5k-01.log" create_dirs(yes) dir_owner(netops) dir_group(netops) dir_perm(0666) owner(netops) group(netops) perm(0666)); };root@N-P-SYSLOG-01:/var/log/syslog-ng/2018/10# ls -l
total 20
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 18 05:17 16
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 18 04:55 17
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 19 03:09 18
drwx------ 2 netops netops 4096 Oct 20 03:09 19
drw-rw-rw- 2 netops netops 4096 Oct 20 04:34 20A 20as mappába nem tud belenézni a netops user. Mit rontottam el a configban?
Köszi szépen!CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
Freel
tag
Üdvözletem a szakértőknek.
A következő lenne a gondom: adott egy SSD, rajta egy Xubuntu 18.04. És adott 2x1TB WDEZEX10 mdadm-el RAID0-ba. A RAID tömb a /home2. Szeretnék föltenni az SSD-re még egy Manjaro-t a Xubuntu mellé úgy, hogy lássa a RAID tömböt és a rajta lévő adatokat! Ezt hogyan kell megoldani?
-
Lenry
félisten
-
Hello,
Xen-t használ valaki?
Va ey Ubuntum, amin felhúztam egy Xen környezetet, szépen megy, de arra nem találok megoldást, hogy kintről elérjem a guest gépeket. Látják a hálót, kifele megy minden róluk, de befelé nem. IP-t a routerem oszt nekik, amúgy meg sima bridge konfiguráció van, egy xenbr0-al, meg engedélyeztem az ipv4 forwardot a systemd konfigjában. A virtuálgépeken a xenbr0 van beállítva hálónak.
Ha jól értem, akkor itt a virtuálgépek kb. azonos hálón vannak a hosttal, de ha a bridge a kb. drót, miért nem érhetőek el kintről a guestek...?Minden ötletet köszi
Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
használ.
"Látják a hálót, kifele megy minden róluk, de befelé nem.": ezt nem teljesen értem, ahhoz, hogy kifelé lássa a hálózatot a gép, mindkét irányba mennie kell a csomagoknak.
"A virtuálgépeken a xenbr0 van beállítva hálónak.": a guesteken hagyományosan eth0-t kell állítani.
tehát azt kellene megírnod először, hogy a guestekről lehet-e netezni, pl. egy apt-get update lefut-e.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz bambano #27259 üzenetére
Ja, ez nem volt egyértelmű Igen, tehát a kifele lát minden, de a guestek kintről nem láthatóak. Pedig IP-t DHCP-vel kapnak a routeremről, és az működik.
A xnebr0 pedig igen, az lenne a híd, illetve mellé van még egy virbr0, amit gondolom a libvirt csinál.
De hogy lehet a kintről befele érkező kéréseket is beengedni?
Fél napja Google, de még normális útmutatást erre nem láttam.[ Szerkesztve ]
-
válasz bambano #27261 üzenetére
Kintről - értsd, pl. a saját gépemről, ugyanabból a hálóból. (A hoston kívülről.)
Tehát a fut a guest ő látja a hálómat, de a hálóról ő már nem érhető el. Valamit a bridge-n kéne csinállni, de mit? A dom0-n a forwarding engedve van, de az mondjuk sokat nem jelent.
Trace meg csak no reply-okat dob, ha a gépemről indítok egy lekérdezést a guest felé.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
de nekeverjük már az l3 forwardingot az l2 forwardinggal. ha bridge módra kapcsoltad a xen-t, akkor az ip forwardingnak semmi köze ehhez.
írj be egy
brctl show xenbr0
-t meg egyifconfig -a
-t a hoston.[ Szerkesztve ]
-
válasz bambano #27263 üzenetére
Hát másra már nem tudtam gondolni; ott a bridge, ami kb. egy buta switch, mi a francért nem látják egymást; olyan, volt, mintha valami routing lenne, NAT-olás, akármi, holott a háló bridge.
A francot.
A guesten volt rossz a beállítás (elsőnek egy wint telepítettem, mert az az elsődleges, hogy ne a saját gépemen zabálja a virtuál win az erőforrást, ha éppen kell; na most ezen bekattintottam a távoli asztalt, de valamiért nem lehetett elérni - másodszorra beállítva megy, pingelni meg gondolom a saját tűzfala miatt nem lehet).
Sry + köszi help(S azért RDP, mert a konzol nem mindig kényelmes, ahogy most észrevettem, gyakran leszakad a lassú háló miatt.)
[ Szerkesztve ]
-
Hozzátenném : a Xen kernel fagyásaiért a Marvell hálókártyával valószínűleg még mindig ez felelős
-
-
MasterMark
titán
Üdv, két kérdésem lenne, első, hogy ez mi:
[1778140.144387] ACPI Error: SMBus/IPMI/GenericSerialBus write requires Buffer of length 66, found length 32 (20180531/exfield-393)
[1778140.144398] ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._PMM, AE_AML_BUFFER_LIMIT (20180531/psparse-516)
[1778140.144413] ACPI Error: AE_AML_BUFFER_LIMIT, Evaluating _PMM (20180531/power_meter-338)Illetve hogy linuxból hogy tudom használni a soros portot úgy, mint Win-en a putty-val? Tehát terminálként máshoz csatlakozni vele.
Kicsit tartok tőle, hogy az előző hibaüzenetnek van valami köze ehhez.
Előre is köszi.
Switch Tax
-
bambano
titán
válasz MasterMark #27268 üzenetére
"Illetve hogy linuxból hogy tudom használni a soros portot": minicom
-
válasz MasterMark #27268 üzenetére
SMbus az nem a soros port, annak mennie kéne ettől függetlenül is. Amúgy tesztnek : cat-eled a /dev/ttyXXX eszközt, vagy tail -f, vagy ilyesmi (nekem read < /dev/ttyXXXX volt) , akkor olvasnod kell tudni aról a portról. Echo-val meg kiküldeni karaktereket. (echo "izé" > /dev/TTY....)
-
MasterMark
titán
Tudom mi az SMBus,
de a GenericSerialBus az nem a sima soros port?[link] Valószínű nekem is csak ez van, ugyanúgy HP szerver.Valami interaktív terminál kellene, illetve lehet állítani kell a sebességet, meg a biteket hozzá.
bambano: Köszi, megnézem.
UnRAID oprendszer alá kellene valami, lehet csak VM vagy dokkerből tudom megoldani.
szerk.: Hogy tudom listázni, hogy látja-e a soros portot?
dmesg | grep tty
Amit próbáltam, de üres. A dmesg meg tele van a fenti hibával.[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #27271 üzenetére
root@RELATIVITY:~# setserial -g /dev/ttyS[0123]
/dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4Itt látni, akkor valamennyire jó lehet. A catolást kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Lenry
félisten
válasz MasterMark #27271 üzenetére
Valószínű nekem is csak ez van, ugyanúgy HP szerver.
nekem is tele vannak a HP szerverek ezzel, amíg nem okoz problémát, ignorálom
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
MasterMark
titán
Áh, sikerült:
screen /dev/ttyS0 115200
Ha kéne valakinek UnRAID NerdPack-ból telepíthető ez a screen.
Köszi a segítséget mindenkinek.
Lenry: Csak azért zavar kicsit, mert spamolja a logokat, meg ugye most a serialt onnan jó lett volna kinézni, de már szerintem elpörgette.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
válasz MasterMark #27274 üzenetére
Screen máshol is használatos, Unixon is használják a kollegák, nekünk is volt hasznos már a Linux szervereken.
-
Lenry
félisten
az egyik leghasznosabb program az
mc
utánnálam legalább 10 különböző screen fut, mert vannak egyszerűbb programok, amiket nem lehet "démonizálni", de valahogy muszáj megoldani, hogy mindig fussanak
(#27274) MasterMark nálad akkor valami használni is próbálja, mert bár nálam is előfordul nem egyszer, de azért spammelésnek nem mondanám, hogy néhány naponta megjelenik...
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
-
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #27274 üzenetére
Valami nem teljesen oké, mert most eléggé szétesett kimenetet mutat. Reggel még jó volt, meg most is jó néha.
Valami ötlet?
Próbálkozom most ilyesmivel:
screen /dev/ttyS0 115200,cs8,-parenb,-cstopb,-hupcl
De nem tűnik jónak egyelőre. Ami kellene:
Baud rate: 115200
Data bits: 8
Parity: NONE
Stop bits: 1
Flow control: NONELenry: Kb. öt másodpercenként bekerül a log-ba.
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #27281 üzenetére
Ok, ez is megvan, én vagyok a béna úgy hagytam a session-öket. Azt hittem ctrl+a, ctrl+d-re teljesen bezárja, de volt vagy 25 detached screen ami futott.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Lenry
félisten
válasz MasterMark #27282 üzenetére
Ctrl-A Ctrl-K (mint Kill) zárja be, vagy Ctrl-D (minz Disconnect)
-
félisten
IBM megvette a Red Hat-et. Szomoru napja ez a szamitastechnikanak, szerintem. Az egyetlen multimilliard dollaros ceg volt, aki 100%-osan open source fokuszu.
while (!sleep) sheep++;
-
felora:)
tag
Sziasztok!
Olyan problemam lenne: mini itx lap, 2 mini pci e foglalattal. Ezt riser kabellel, mivel a lap aljan van kivezettem es 2 mini pcie wifi kartyat rakotottem. Egy ath9580 (2.4ghz, 300mbit max) es egy ath9880 ast (5ghz, wifi ac 1300mbit max). A ket kartyat hostapd-vel ap modba hasznalom. Tokeletes megy minden, kapcsolodnak a gepek, stb. Viszont a masolassal az a gondom, hogy a serverrol laptopra barmelyik wifi halon masolok 2-3 mb/s az atvitel, viszont a laptoprol serverre masolas hozza az elvart sebesseget.....
Ifire rendszert hasznalok, most a 2.21 es legujabb kiadast, a regebbi 2.19 es kiadasuval meg jol mukodott oda vissza minden. A 2.21 esbe kernel csere volt, ujabbat kapot. 4.14.72 est.
A hostapd.conf fajlok tartalmat mindjart kuldom, ha erdekes, bar nem azzal lesz a gond....
-
felora:)
tag
válasz felora:) #27288 üzenetére
2.4ghz conf:
driver=nl80211
######################### basic hostapd configuration ##########################
#
interface=blue1
country_code=00
ieee80211d=1
ieee80211h=1
channel=9
hw_mode=g
ieee80211n=1
wmm_enabled=1
ht_capab=[HT40-][SHORT-GI-40][DSSS_CCK-40][TX-STBC][RX-STBC1][64-QAM]
logger_syslog=-1
logger_syslog_level=0
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=4
dump_file=/tmp/hostapd.dump
auth_algs=1
ctrl_interface=/var/run/hostapd
ctrl_interface_group=0
ssid=ap2ghz
ignore_broadcast_ssid=0
######################### wpa hostapd configuration ############################
#
wpa=2
wpa_passphrase=xxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMP5ghz conf:
driver=nl80211
######################### basic hostapd configuration ##########################
#
interface=orange0
country_code=00
ieee80211d=1
ieee80211h=1
channel=0
hw_mode=a
ieee80211n=1
ht_capab=[HT40+][SHORT-GI-20][SHORT-GI-40][TX-STBC][RX-STBC1][DSSS_CCK-40]
ieee80211ac=1
vht_capab=[MAX-MPDU-11454][MAX-A-MPDU-LEN-EXP3][SHORT-GI-80][TX-STBC-2BY1][RX-STBC-1][RX-ANTENNA-PATTERN][TX-ANTENNA-PATTERN]
vht_oper_chwidth=1
logger_syslog=-1
logger_syslog_level=0
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=4
dump_file=/tmp/hostapd5ghz.dump
auth_algs=1
ctrl_interface=/var/run/hostapd5ghz
ctrl_interface_group=0
ssid=ap5ghz
ignore_broadcast_ssid=0
wmm_enabled=1
######################### wpa hostapd configuration ############################
#
wpa=2
wpa_passphrase=xxx
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
rsn_pairwise=CCMPÖtlet, hogyan tudnám megoldani a sebességet? ....
[ Szerkesztve ]
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Sajnos egy elgépelt parancs (
chown -R root:root ./*
helyett ez sikerültchown -R root:root /*
) miatt kezd meghalni a rendszerem (Kubuntu 14.04.5).
Mikor észre vettem a hibát, már késő volt, jó pár fájl, könyvtár áldozatául esett. A home könyvtárat helyre hoztam, de a rendszer is sérült ez által, pár program, szolgáltatás nem, vagy csak root-ként indul.Esetleg van rá mód, hogy vissza állítsam az eredeti állapotot újratelepítés nélkül?
Android alatt ez nem lenne probléma, ott a teljes rendszer vissza állítható egy fájlból (tulajdonos, csoport, jogok, linkek).
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
válasz sh4d0w #27291 üzenetére
Köszönöm a választ!
Ha lenne backup, nem kérdeztem volna. Olyanra gondoltam, hogy a csomagkezelő helyre teszi az eredeti jogosultságokat (ha jól emlékszem, Arch alatt volt ilyen ha egy csomagban változott a fájl(ok) jogosultsága, akkor szólt, hogy nem jó), de eddig még nem akadtam rá a megoldásra.
-
-
ztsoft
őstag
Köszönöm!
Adok egy esélyt a csomagkezelőnek, mert több év összelapátolása van a rendszerben, nem beszélve az egyéni megoldásokról. Majd kiderül, hogy hatásos lesz-e.
Igen, a leckét sikerült megtanulni. Pedig már nem vagyok kezdő.
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Fedora 28 rendszeren szeretném a telefonomat modemként használni. Net előfizu van rajta és a net beállítások is jók rajta. USB-n csatlakozik a gépre "PC adatátvitel" módban.
A NetworkManager-rel viszont nem tudok hozzá kiválasztható kapcsolatot létrehozni mert nem látja mint hálózati eszközt.Anno XP-n egy SE T230 telefont be tudtam fogni modemként, de ez kifog most rajtam.
Kérlek segítsetek, mert ezzel elakadtam.Üdv,
J -
kezdosql
tag
Milyen modon lehet megtudni, hogy milyen forgalom zajlik tenylegesen az internetkapcsolatomon, amire a tuzfalam azt irja, hogy semmi se tortenik?
Ahogy csatlakozok a webre, azonnal 400 MiB adatforgalom tortenik, es meg el se inditottam a bongeszot.
Ubuntu Mate kliensrol van szo, ha fontos.
-
-
-
ztsoft
őstag
válasz ztsoft #27294 üzenetére
Sikerült megoldani a hibát!
A csomagkezelő nem segített, de szerencsére még a régi tesztelős partíción meg volt a Xubuntu 14.04-es, így az eltéréseket sikerült kijavítani.
Van viszont egy valami, amit nem értek. A chown miért módosítja az Setuid-et (pl. a ping csak root-ként volt futtatható a javítás előtt)?Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Politika
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- iPhone topik
- Windows 7
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest