Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

PROHARDVER!

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27001) sh4d0w válasza jimmy399 (#27000) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Sto?

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#27002) colomb2 válasza sh4d0w (#26999) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Bootot is lehet, grub2 fel tudja oldani.

Vigyázat, csalok!

(#27003) sh4d0w válasza colomb2 (#27002) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Ah, ez új, köszi.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#27004) fpeter84


fpeter84
(senior tag)

Sziasztok!

Kernel modult próbálok forgatni egy DVB-C adapterhez, ami asztali gépen futó ubuntun 4.13.0-as kernellel a következő kernel modulokat használja:

rc_total_media_in_hand_02 16384 0
*si2157 16384 1
*media 40960 1 si2157
*si2168 20480 1
*i2c_mux 16384 1 si2168
dvb_usb_cxusb 81920 1
*dib0070 20480 1 dvb_usb_cxusb
dvb_usb 24576 1 dvb_usb_cxusb
*dvb_core 126976 1 dvb_usb
rc_core 36864 4 rc_total_media_in_hand_02,dvb_usb_cxusb,dvb_usb

A csillaggal jelöltek megvannak, de a másik 4-et sehol nem találom a 4.14.54 make kernel_menuconfig-ban egy friss openwrt snapshot forrásában... Hogyan tudnám kideríteni, hogy a fentiekhez mit kell kiválasztanom még a fordításhoz?

(#27005) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

Arch Linuxon már hetek óta úgy bootol 10-ből 9-szer a noti, hogy le van némítva a hang. Elvileg meg kéne jegyeznie azt a hangerőt, amivel utoljára használtam, valami miatt mégis mute-olva indul. Gnome van fent. Azért nem az Arch topikjában írom, mert gyanítom, hogy egy új verzió bugja lehet, amiben nem csak az Arch érintett.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27006) vargalex válasza Frawly (#27005) üzenetére


vargalex
(PH! félisten)

Nálam nincs ilyen hiba. Szintén gnome.

Alex

(#27007) Dißnäëß válasza bambano (#26991) üzenetére


Dißnäëß
(senior tag)

:R :R Világos.

Egyébként érdekes, hogy Te is az utánad érkező is azt feltételezi, hogy én nem akarok kézzel beírni jelszót. Szó nincs erről.

Csak ha 3 diszkem van raid-ben, nem mind a 3-nak.. :D Mégiscsak kényelmesebb 1 jelszót beütni 3 helyett, nem ? :U (Elég hosszú sajnos). :D Ennyiről szól csak. Kényelmi nyafi volt, mindenképp vállalom a kézi jelszót természetesen, hogyne.

Minden rosszat el tudok képzelni magamról, de hiába.

(#27008) Dißnäëß válasza Frawly (#26993) üzenetére


Dißnäëß
(senior tag)

SSD-t tikosítom, a saját megoldásával, amit Te is írsz.

Egyébként törni nem lehet, de újra lehet firmware-elni az SSD-t, az adathoz természetesen nem férsz hozzá, azonnal buksz mindent, viszont a meghajtót egy üres, pucér SSD-ként lehet használni. De ez meg már mindegy az adatok védelme szempontjából, mert ha a strandon vagy mittoménhol laptopozok és ellopják vagy elhagyom, nem szivárog ki semmi, ez a lényeg. A backup van-e már más kérdés. :)

A legújabb Debil alatt csinálom, 9.5 stable. (Mivel stable, nem tekinthető a legújabbnak) :) :)

[ Szerkesztve ]

Minden rosszat el tudok képzelni magamról, de hiába.

(#27009) Frawly válasza Dißnäëß (#27008) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Nem, nem lehet. Ha elfelejted a jelszót, vagy valami miatt a BIOS nem fogadja el, akkor egyáltalán nem tudod használni a meghajtót, security state: locked + frozen állapotban lesz. Semmi nem tudja használni, a firmware-frissítés sem, lehet kidobni a kukába. Nem viccelek, ezzel vigyázni kell. Jó pár ember megszopta. Szervizekben meg az eBayen, stb. hegyekben állnak a jelszavazott SSD-k, amikhez elfelejtették a jelszót, vagy valami miatt nem működik a feloldás.

Firmware-t csak úgy tudsz frissíteni rajta, ha beírtad a jelszót, BIOS elfogadja. Vagy ha átdugod egy már bebootolt gépbe, amelynek a BIOS-a még nem tartalmazott erre korlátozást, és linuxos hdparm segítségével fel nem oldod a jelszót. Addig csak téglásítva lesz a meghajtó, nem csak az adatokat bukod, hanem a meghajtóból is kizárod magad! Mondom, ez a szigorú intézkedés lopás ellen véd, ha a géppel együtt ellopnák az SSD-t, akkor a tolvaj nem tudja elpasszolni, mivel használhatatlan lesz bárkinek.

Egy remény szokott még lenni, egyes brand gépek (főleg laptopok) BIOS-a a master passwordot a gép gyári számából generálja, ezt lehet reprodukálni, és meg lehet menteni az SSD-t (de az adatokat ilyenkor is buktad, ahhoz user password kell).

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27010) Headless


Headless
(őstag)

Sziasztok!

Előre szeretném leszögezni, hogy itt egy mókolás sorozatban szeretnék kérni segítséget, és minden eszköz már a rendelkezésemre áll, nem tudom cserélni őket.

amivel rendelkezek.
4 db 3 TB (egyforma 5400-as wd red)
2 db 10TB (egyforma 7200-as wd red)

namár most én lvm-el szeretném ezeket egy nagyban látni, méghozzá striped-mirrored formátumban, vagyis itt jön a képbe hogy nem 3 tb-os lemez került vásárlásra utóbbi esetben., mert úgy túl egyszerű lenne... páronként mirror és 3-as stripe..., de miért is ne szivassuk magunkat. szóval hogy próbálnátok az én problémámat megoldani?

esetleg megcsinálni a 3-as stripeot majd a maradékot szimplán hozzácsapni, de így meg ügye nem lesz egységes a elérési,írási, olvasási sebesség a maradék 14 TB-on.

[ Szerkesztve ]

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#27011) Headless válasza Headless (#27010) üzenetére


Headless
(őstag)

Lehet megoldódni látszik a dolog, van egy backup nas is, amiben van egy plusz 3TB-os így most az alakult ki bennem, hogy raid 5-őt csinálok az 5db 3tb-osból 1 10tb-os a backup nasba bekerül. Valamint a szerverbe is backup célból, egyéb dolgokra bekerül a 10 tb-os simán.

Raid 6-on is gondolkoztam, de inkább maradnánk a több terület, gyorsban elérés miatt az 5 melett, esetleg ha van egyéb jobb ötletetek azt is szívesen fogadom. ;) vagy érvetek egyik másik oldalon.

LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/

(#27012) sh4d0w válasza Headless (#27011) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Első körben nagyon el kéne döntened, hogy raid 10-et, 5-öt, vagy 6-ot akarsz, minden további azután. Azon is tűnődj el, miért találták ki a raid 6-ot, mielőtt döntesz.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#27013) muszurkefal


muszurkefal
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Ultra kezdő vagyok Linux téren, most is csak egy másik problémám miatt kellene feltelepítenem, de valami nem sikerül.
A Linux Mint-et néztem ki, mert az tűnt szimpatikusnak elsőre, el is jártam egy magyar közösségi oldal utasításainak megfelelően, de az USB-ről nekem nem a Live töltődik be, hanem ez:

Ezzel mi a fenét kellene csinálnom, hogy telepíteni tudjam az OS-t? :Y
Próbáltam újrabootolni, de ugyanezt adja be.
Van fent Win 10, töröljem le esetleg? Most nincs rá szükségem éppen.

[ Szerkesztve ]

Origin: Laszas

(#27014) muszurkefal válasza muszurkefal (#27013) üzenetére


muszurkefal
(fanatikus tag)

Közben rájöttem, hogy külön van kezdő-haladó fórum, de kifutottam a szerkesztési időből. Sorry.

Origin: Laszas

(#27015) PeachMan


PeachMan
(PH! kedvence)

Az éjjel valami relytélyes okból kikapcsolt az Ubuntu Server-em. Tudnátok segíteni abban, hogy kiderítsem mi lehetett az oka?

Update: Közben log-okból az derült ki, hogy áramszünet lehetett... Lehet kellene egy szünetmentes.

[ Szerkesztve ]

Keresek Toshiba A80 laptopot működőképes állapotban - "Only Amiga Makes It Possible"

(#27016) Ablakos válasza PeachMan (#27015) üzenetére


Ablakos
(őstag)

Szerver szünetmentes nélkül? :Y

(#27017) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

Anno Gyurmafigura ajánlotta nekem a Netflix 1080p plugint, amivel megy a Netflix rendesen 1080p-s felbontásban Linuxon is. A Chormium-változatot használtam, sokáig jó is volt (a Firefox-változat viszont nem működött). Viszont pár hete elkezdett furán működni, mintha darabosak lennének a mozgások a filmekben, pedig a proci bírná (i7-es), CPU terhelés sem magas, és korábban jó volt. Ha Firefox alatt nézem a hivatalosan támogatott 720p-ben (addon nélkül), akkor ott jó ugyanaz a film. Mi lehet ennek az oka?

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27018) Frawly válasza Frawly (#27017) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Mármint úgy értem, hogy a Netflix változtatott valamit a rendszeren, vagy valami linuxos összetevő okozhatja? Használja itt még valaki ezt a plugint, nála működik?

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27019) Buncaman


Buncaman
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Remélem nem off topic.
Segitség kellene, mert nem tudok rájönni hol a hiba. Kali Linuxot akarok feltelepiteni a laptopomra (Windows mellé dual bootként). Minden jól megy, usb érzékelve mind a windowson mind a bootnál, van szabad partició.A probléma az, hogy Maga az installer a nyelvválasztás után nem képes a telepitófájlokat beolvasni az USB-ről. Újrapróbálkozás után azt irja, hogy hibás, de biztos nem (Virtuális gépre sikerült telepiteni, de nem azt akarom... gyenge hozzá a laptop). Azért újraformáztam az USB-t és újra feltoltam rá a telepitót, de ugyanott van az elakadás.

Bármi ötlet? Sajna a DVD nem jöhet szóba, nincs CD/DVD olvasó a laptopban.

Előre is köszi ha valaki tud segiteni!

(#27020) ubyegon2 válasza Buncaman (#27019) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Szia!

Én javasolnám neked a Kezdő topikot, de még azelőtt meg kell kérdeznem, direkt a Kali Linux speciális programjai miatt akarod ezt választani, mert eléggé elüt sok mindenben a normál használatú desktop Linuxoktól. A kérdéseid alapján én valami könnyebben és biztonságosabban használható disztrót javasolnék! (tekintve, hogy a Kali rendszergazda módban fut alapból)

Mire akarod használni a Linuxodat? Milyen géped van? Menyire ismered a Linux disztrókat, használtál-e már? Ezek a Kezdő topikban is fontos infók lehetnek.....

[ Szerkesztve ]

no offense, but....

(#27021) Frawly válasza Buncaman (#27019) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Nézd meg, hogy a letöltött .iso checksumja egyezik-e a letöltési helyen megjelölttel, azaz nem hibásan töltődött-e le. Kivéve, ha torrentről szedted, mert az ellenőrzi ezt. Bár írtad, hogy virtuális gép alatt jó volt, de nem árt biztosra menni.

Másrészt milyen progival írtad ki? Pendrive-nak nincs baja?

Harmadrészt meg amit írtak, hogy a Kali Linux nem desktopra való, hanem hackerkedni, Wi-Fi-t törni, ilyesmikre, de ilyenkor is inkább live módban használják. Persze feltelepíthető a gépre, meg használható másra is, de ha kezdő vagy, akkor nem a legideálisabb első disztró.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27022) Buncaman válasza ubyegon2 (#27020) üzenetére


Buncaman
(lelkes újonc)

Szia!

Sikerült megoldanom. Rufus-t használtam a telepítő USB-re írásához, és más típusra kellett állítani. (Nem DVD/CD formátum hanem valami DD).

Igen, a Kali speciális dolgai miatt szükséges, jövendőbeli szakmához akarok tanulni. :)

Köszönöm a segítséget! :)

(#27023) Frawly válasza Buncaman (#27022) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

De ahhoz felesleges feltelepíteni a gépre, a Kali működik Live módban is, ha egy pendrive-ról bootolod be. Azért nem kell dual bootot hekkelni.

Meg igazából ezekre a hekkelésekre való Kali toolok bármilyen másik disztróra elérhetők, felrakhatók a belső tárolóból. A Kali csak annyiban speciális, hogy abba már ezek alapból bele vannak készítve, minden olyan, amire szükség lehet.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27024) milangfx válasza Frawly (#27023) üzenetére


milangfx
(őstag)

A 'barmilyen masik disztrora' altalaban csak joval regebbi verziok erhetok el ezekbol a toolokbol, ha egyaltalan elerhetok.
En githubrol huzom le, ami kell. Az meg a kalis repoknal is frissebb.

(#27025) Lenry válasza Buncaman (#27022) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

első körben tegyél fel egy bármilyen más Linuxot és használd pár hónapig, hogy legyen némi lövésed a dologról

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#27026) vargalex válasza milangfx (#27024) üzenetére


vargalex
(PH! félisten)

Előbbiben sem vagyok teljesen biztos, de ha írsz pár példát, akkor lehet pontosan összevetni a verziókat. Viszont, ha githubról telepíted ezen tool-ok legújabb verzióját, akkor pedig különösen mindegy a distro...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#27027) Frawly válasza milangfx (#27024) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Általában. Mert pl. Fedora, Manjaro vonalon elég frissek a csomagok. Nyilván ha a csomagfrissesség fontos, akkor nem Debian, Mint, CentOS irányban kell nézelődni, de talán az Ubuntu sem annyira jó ötlet.

Ennek ellenére felteheti a Kali-t, mert fel lehet tenni, meg desktopnak is beállítható, csak kezdőnek nem ezt érdemes elsőnek a gépére felrakni.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27028) ubyegon2 válasza Frawly (#27027) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Nyilván ha a csomagfrissesség fontos, akkor nem Debian, Mint, CentOS irányban kell nézelődni, de talán az Ubuntu sem annyira jó ötlet.

Már jó párszor szóba került, de csak leírom, a Debiant ne tedd be ilyen kontexusban a többi közé, mert félrevezető és már fárasztó is eléggé ezt olvasni. Nekem is van fenn Debianom és épp csak alig frissebb nála az Arch-vonal. (értelemszerűen frissebb persze)

(minap beraktam valahová az inxi kimenetét, mennyivel frissebb a Debian a friss Ubuntu/Mint-nél)

no offense, but....

(#27029) Frawly válasza ubyegon2 (#27028) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Most lehet frissebb, mert nemrég jött ki a 9-es ág, de úgy, ahogy egyre inkább nem frissülnek benne a csomagverziók, úgy fognak elavulni egyre jobban. Emlékeim szerint, mikor én váltottam Archra, akkor a Debian 7-ben még valami 3.10-es kernel volt, mikor az Arch már 4.4-en nyomta, meg a 12-es Mesa helyett 17-es volt benne, és még folytathatnám a sort. Azért ez nem kis különbség frissességben.

Általában még a Mint is frissebb nála, pedig az is LTS.

Persze lehet SID-del is használni, de oh wait, akkor mi lesz az előnye az Arch ellenében?

A Debian a CentOS-sel és a Salakkal együtt az legkonzervatívabbak közé tartozik disztróügyileg. Ez tény. A három közül a CentOS-ben a legrégibbek a csomagok, pl. a CentOS 7-ben szintén 3.10-es a kernel (igaz Red Hat backportokat tartalmaz, de akkor is 5 éves), és még a CentOS 6 is támogatott, amiben még még 2.6.3x-es, ami 9 éves ág! Igaz nem is az egyszeri usernek szánt desktop distró, nem erre a célra készítik, annak ellenére, hogy itt a PH-n is van két emberke, aki desktopra használja, igaz ők nem kezdők.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27030) ubyegon2 válasza Frawly (#27029) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Próbáltam sugallni, de nem ment át, a Debianra nem érvényes, amit írsz, úgy talán érvényes lenne, ha azt írnád, a Debian stable! (nem véletlenül írom oda mindig a Buster szót)

Ez nem Arch, hogy van egy változat és szevasztok. :D

Hogy mi az előnye így az Arch-csal (bocs, ezt biztosan nem jól írtam) szemben? Az, hogy Debian. :DD

Én is kérdezhetném, mi az előnye az Arch-nak, ha a Debian ennyire rugalmas?

[ Szerkesztve ]

no offense, but....

(#27031) Lenry válasza ubyegon2 (#27030) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

De, jól írtad
"Arch-csal" - idegen szavak esetén a toldalék a kiejtéshez hasonul

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#27032) Siriusb válasza ubyegon2 (#27030) üzenetére


Siriusb
(PH! kedvence)

Te vagy a tiszteletreméltó kivétel, aki helyesen tud írni. :)

(#27033) BoB válasza Lenry (#27031) üzenetére


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#27034) ubyegon2 válasza Siriusb (#27032) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

& Lenry

Köszi a megerősítést! :) Próbálok helyesen írni, mert anno még belénk verték, hogy ez a minimum az általános iskolában! Efelett már nagyon durva, ha valaki nem ír helyesen, persze lehetnek kis eltérések, mert az utóbbi 20-30 évben rengeteget változott a helyesírás. :U

(az sem szégyen, ha valaki bizonytalan valamiben és utánanéz)

[ Szerkesztve ]

no offense, but....

(#27035) Frawly válasza ubyegon2 (#27030) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Igen, de mikor simán Debianról van szó, akkor a stable-t érti mindenki alatta, nem a testinget. Azt viszont nem értem, hogy mit értesz azon, hogy a Debian ennyire rugalmas. Ezt a jelzőt én semmiképp nem használnám rá.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27036) colomb2 válasza ubyegon2 (#27034) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Én direkt nem szoktam helyesen írni az ilyeneket. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#27037) ubyegon2 válasza Frawly (#27035) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Ezt a jelzőt én semmiképp nem használnám rá.

Akkó' te ne használd! :D (ha nem ismered a jelzőt, akkor keresni kell helyette valami alternatívát)

(#27036) colomb2

;] Az is egy módszer. Én már csak azért is fidelek erősen, mert a Tg kipenderítésem előtt is valami ilyen téma miatt volt gondom. Persze, hogy kikelek az ellen, ha valaki másokat felügyelget és írása alapján félanalfabéla!

[ Szerkesztve ]

no offense, but....

(#27038) sh4d0w válasza ubyegon2 (#27037) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Jó, hát az is szép, amikor egy szakmai vitába beleugat egy ármester, miközben szemmel láthatóan fingja sincs a témáról.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#27039) ubyegon2 válasza sh4d0w (#27038) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Van ez a self predestination érzés sok emberben, ha már oda került.....

Az is jó, amikor Linuxos cikket átirat a Konnektor valakivel saját ízlés szerint.

[ Szerkesztve ]

no offense, but....

(#27040) Apollyon válasza ubyegon2 (#27039) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Olyan nincs. A korrektor max. a cikkírót kéri meg, hogy 1-1 részen javítson, vagy rakjon be képet stb., de nem irat át senkivel semmit. Illetve a korrektor átírhat a cikkben egy-egy részt, hogy nyelvtanilag helyes legyen, de amúgy nem nyúlhat bele. Lektorálás viszont nincs, a cikkíró maga felel az írásáért.

Másrészt, a korrektor kollégák közül én vagyok kb. egyedül aki linuxer, és az, hogy ki milyen cikket kap, hogy korrektúrázza, totál random. Amióta korrektor vagyok, kb. 1-2 linuxos cikket kaptam, de igazából nincs megadva, hogy ki milyen témához ért, a lényeg, hogy nyelvtanilag tutira stimmeljen az írás ha a címlapra kerül. De még így is lehet benne hiba, mivel itt emberi tényezők vannak. :)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#27041) ubyegon2 válasza Apollyon (#27040) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de szerintem Te is csak a magad nevében nyilatkozhatsz. ;)

Ez a hsz, ami okot adhat némi szkepticizmusra az általad leírtakkal kapcsolatban.

no offense, but....

(#27042) Dißnäëß


Dißnäëß
(senior tag)

Sziasztok,

jó kis miniflame vagy inkább agyalás megy itt frissesség stb. ügyekben. :)

Próbálgattam az évek alatt nem egy VPS-t, volt, amelyik jó volt bizonyos célra, volt, amelyik kicsit lassúcska, hiába volt közel hozzám és jó sávval, szóval még mindig a dedikált szerver hasít a legjobban. Legalábbis volt vagy 2 évig egy dedikált négymagos desktop vasam anno a Victor Hugo-ban, nagyon stabil volt és a saját 6-8 VPS-em is rajta tök jól mentek, klassz sebességgel, szerettem. Gigabyte alaplappal, sima otthoninak épült vas, semmi HP/Dell/Supermicro meg ECC meg ilyenek. De ez "régen" volt.

-------

Erre a szerveresdire keresnék valamit, a tanulás is vezérel, éles cuccot nem tennék rá egyelőre (és ha igen később, azt normális szerver vasra, HA konfigban, nem otthoni célra szánt ASUS-ra).

OS-re lövök, de nem szeretném az egész életem VM-ek, Clusterek és ilyesmik nyomkodására "elpazarolni" , szóval valami webes control panel felületet is szeretnék hozzá.

- CentOS ? + cPanel ? (de ez tudtommal csak konténerekig megy, OpenVZ kernel, én meg ennél lehet, jobban akarnék szeparálni)
- Debian + Xen Project ?
- Bármi egyéb ajánlás ?

Illetve a mágikus kérdés, hogy stabilitás vs. frissesség - host szempontból nézve, ami több teljes értékű vagy félpara vagy para vagy konténert lát el, mennyire érdemes a frissesség paraméterre gyúrni ? A túl friss disztrókban és csomagokban lehetnek még ki nem derült bug-ok (valószínűbben előfordulva legalábbis), míg túl öreg disztró és csomag szett lehet, a hardvert nem szereti majd.

Továbbá nem hardcore, inkább tanulás jellegű még mindig a dolog, ennek fényében egy desktop Ryzen konfig mennyire lehet életképes ? Ez a sok fizikai mag ahogy jön lefele lassan földi halandónak is elérhető ársávba, tetszik.

Egyelőre rahedli hobbi cuccnak szánnám a gépet. Hosting-olni ezt-azt, közös tárhely haverommal VPN-en keresztül, email hegyek több domain-el, hobbi oldalak, mittomén, mindenféle ökörködésre, ami által közben mélyedek ebbe-abba, mikor mibe.

Meguntuk a felhőket, tiszta ég jön. Hozzuk át a domain-eket is GoDaddy-től svájcba, konszolidálunk, tisztogatunk, van mit.

Minden rosszat el tudok képzelni magamról, de hiába.

(#27043) bambano válasza Dißnäëß (#27042) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

szerintem maradj a windowsnál.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#27044) Vladi válasza Dißnäëß (#27042) üzenetére


Vladi
(Topikgazda)

Most akkor tanulás, vagy mi a cél?

Ha saját szervert üzemeltetsz, akkor felejtsd el a webes vezérlést. Dönts el mit akarsz, utána vegyél 20 káért egy használt laptopot, tegyél fel egy alap centos-t vagy debiant gui nélkül, menj be rá ssh-n és kezd el terminálba megcsinálni a dolgokat. Csillió tutoriál van hozzá.

Ha kész és tudod amit akarsz, akkor vegyél vasat, tedd valami szerverterembe és kész.

A mini flémeket meg itt felejtsétek el, a franc se akar itt topikgazdázni. Legyetek fegyelmezettek. :P

[ Szerkesztve ]

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#27045) sh4d0w


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Long live the Linux!

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#27046) milangfx válasza sh4d0w (#27045) üzenetére


milangfx
(őstag)

(#27047) Frawly válasza Dißnäëß (#27042) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Én is csak Xen, VMware vSphere-ről tudok, ami webes felületű, igaz aki használja, az szidja, mint a bokrot, hogy valami Java-alapú hulladék, ami egyik böngészőben megy, a másikban nem, meg lassú, mint a bűn. Persze cool, szép, színes, de a VM-ezéshez a webes felület nem sok mindent ad pluszba. Annyi előnye valóban van, hogy egy helyről tudod adminisztrálni a virtuális gépeket és áttekinteni az állapotukat, de az is csak akkor lényeges, ha sok VM-et futtatsz egyszerre.

Ha csak tanulási céllal nyomogatod, akkor bármelyik normálisabb mai desktop proci jó valami SSD-vel. Akár egy kisebb Ryzen, vagy FX, vagy i5-i7 szintű is, a hardveres virtualizációs is mindegyik támogatja már, csak ne Tesco gazdaságos Celeron meg Atom legyen. Ha nagyon hardcore-ban nyomod, akkor a virtuális gépezés az isten hardverét is meg tudja enni, ilyen 2×28 magos 56 szálas Xeon, 128 GB RAM-os erre kihegyezett szerverkonfigokat is, ha kellően sok vagy kellően vaskos/intezíven használt VM-ek vannak rajta. Ezért az ilyen célra szánt régi szervereket is sokszor kiselejtezik inkább sok évesen.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27048) Dißnäëß válasza Vladi (#27044) üzenetére


Dißnäëß
(senior tag)

Á nem, kösz, inkább Windows. Egy nagyon konstruktív kolléga azt mondta, hiszek a jóindulatában, igazi lelkes jóakaratú magyar, szeretem az ilyet.

Szerintem semmi nem ment át abból, mit akarok. (Hogy ki miatt, hagyjuk, simán vállalom egyébként). :U Eddig amúgy nonstop ssh-n túrtam végig és még a tűzfal is saját volt, legalábbis a csomagszűrő része.

Van egy Core2-es laptopom, pont 20-at ér, 4G-vel, most Ubuntuval. Egész jó, mondjuk az Intel GMA egy hulladék benne. De hogy ezt kéne betennem egy DC-be, izé :DDD

Köszönöm, köszönöm, szuper topic. Csak így tovább !

Minden rosszat el tudok képzelni magamról, de hiába.

(#27049) Frawly válasza Dißnäëß (#27048) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Ez a 4 giga RAM-os Kórduó kicsit soványka hozzá, de ha tanulás a cél, és nem futtatsz egyszerre túl sok VM-et, meg azok egyenként lájtos alaprendszerek, akkor miért ne. Mondjuk azért egy erősebb Core i procival, 16 GB RAM-mal jobb lenne próbálkozni, ma már az sem luxus, főleg, ha valami régebbi generációs, DDR3-as konfig. De hát mindenki abból főz, ami van neki. Persze valószínű csak poénból írtad, de miért ne.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#27050) Lenry válasza Dißnäëß (#27048) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

nem rosszindulat, egyszerűen csak nem látjuk, hogy mit akarsz.
nagyjából minden hozzászólásod egy nem létező problémára keres valami bonyolult megoldást "tanulás" felkiáltással.

döntsd el, hogy mit szeretnél?
ne ilyen tág dolgokat mondj, hogy "rendszerüzemeltetni akarok!".

ha van egy problémád, egy konkrét problémád, abban tudunk segíteni.
=> ezt akarom megoldani, ezzel a céllal, így próbáltam, itt állt meg a tudomány, mit b*sszak vele, hogy jó legyen?
erre való ez a topik.
lehet, hogy még ekkor sem tudunk segíteni, mert bármennyire is szerteágazó tapasztalattal rendelkeznek az idejáró kollégák, mindenhez nem értünk.

Hosting-olni ezt-azt, közös tárhely haverommal VPN-en keresztül, email hegyek több domain-el, hobbi oldalak, mittomén, mindenféle ökörködésre, ami által közben mélyedek ebbe-abba, mikor mibe.
na, ez meg az, amire mégis mit kellene mondanunk?

tldr: értékeljük a lelkesedésedet, csak nem tudunk vele mit kezdeni

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.