Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    válasz tom_tol #63929 üzenetére

    Tényleg rengeteg elfoglaltságom van, ha nem annyira urgent, akkor máskor keresgélek inkább. A felvetéseid közül amire nagyjából emlékszem: A tünetesekkel ellentétben - akik a fertőződéstől számítva ~48 óra múlva kezdenek fertőzni, az 5. és 8. nap között fertőznek leginkább - a tünetmentesek, ha szuperfertőzők, akkor egyenletesebb a kibocsátás a jellemzően 5-6 napos intervallumban. A "hogyan vizsgálták"-ra nem emlékszem, hogy lett volna leírás, vagy utalás, bár a studyk egy részét csak a konklúzióra fókuszálva olvasom (fordítom, mert gyenge az angolom). Szuperfertőzők tünetesek és tünetmentesek között is hasonló arányban, kb >10%-ban vannak/lehetnek, de a tünetesek a hétköznapokban máshogy élnek, ezért a szuperterjesztők között magasabb lehet a tünetmentesek aránya. (ráadásul a kiskorúak között több a tünetmentes és jelentősen kevesebbet is tesztelnek közülük, így kisebb a tapasztalati megerősítés is)

    Sok - nem érdekszféra által rendelt - tanulmány készített sorrendet a fertőzési gócokról, más más sorrendet állapítottak meg, de jellemzően ezeket emelték ki (nem sorrend)
    - éttermek (kocsmák, szórakozóhelyek)
    - edzőtermek
    - iskolák, óvodák
    - éneklős zárttéri helyszínek (koncertek, kórusok, lagzik stb)

    (természetesen a védekezési protokollok módosíthatják az eredményeket)

    Összegezve: sokan senkit nem fertőznek meg, sokan csak kevés embert és kevesen pedig sokat.

    Ezekre emlékszem nagyjából.

    (február óta mindent elolvasok és megnézek, ami szembejön, ahol kissé kétkedem, ott utánajárok, a "vírusrealista", "járványszkeptikus" őrültek és szélhámosok marhaságait általában hamar felismerem és skipelem már... Átlag napi 3-5 órát fordítok a témára, így fotelszakértőnek talán már feketeöves vagyok, de sok tégla hiányzik az alapokból, ezért sokszor nekem is csak a tanulmányok elfogadása és ezekből fakadó hit marad, de nem szoktam szégyenben maradni, ha biológussal, orvossal, vagy valamelyik kapcsolódó témakörben kutatóval társalgok, így picivel magabiztosabbá kezdek válni, aminek pozitív és negatív hozadéka is van)

    (mondjuk ennyi idő alatt egy-két linket is kereshettem volna :D )

Új hozzászólás Aktív témák