2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Hírek » Életmód rovat

Újfajta audioprocesszor a Creative-tól

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: ExtremeTech

Ősszel érkeznek az első X-Fi chipre alapozó hangkártyák.

Az ExtremeTech bemutatta a Creative következő generációs X-Fi (Xtreme Fidelity) hangprocesszorának működési elvét. Az új chip minden tekintetben jelentős előrelépést hoz a hét éve meg-megújított EMU10Kx architektúrához képest; gyártástechnológiáját és órajelét tekintve még a grafikus processzorokkal is összevethető.

Az Audigy 2 ZS audiovezérlőjéhez képest az X-Fi lapka tranzisztorszáma 11-szer több, ami még a logikai kapuk tekintetében is 8-szoros növekedést hoz, számítási teljesítménye pedig több mint 24-szeresen haladja meg elődjének képességeit. Az X-Fi chipben a tranzisztoroknak csupán 40 százaléka (kb. 20 millió) dolgozik aritmetikaiművelet-végrehajtó egységekben (ALU), a többi a menedzsment vagy a különféle regiszterek és más memóriák számára szükséges.

 

Audiochip X-Fi Audigy (EMU10K2.5)
Tranzisztorszám 51 100 100 4 600 100
Logikai kapuk száma 1 613 658 200 000
Gyártástechnológia 130 nm, 1,2 Vcore 180 nm, 1,8 Vcore
Órajel 400 MHz 200 MHz
Számítási teljesítmény 10 340 MIPS 424 MIPS

Forrás: ExtremeTech

A Creative mintegy három és fél éve kezdte meg a fejlesztést, így az X-Fi elsőként PCI interfésszel fog megjelenni, de a PCI Express elterjedése láttán a vállalat természetesen az új csatolót is felvette útitervébe.

A hangprocesszor számítási teljesítményének nagy részét (mintegy 70 százalékát) a mintavételezési frekvenciák átalakítására (sample rate conversion, SRC) fordítja. Ez azért szükséges, mert a PC-k világában a hanganyagok 44,1 és a 48 kHz-es mintavételezése is gyakori. Az EMU10Kx audioprocesszorok eddig csak 48 kHz-es belső mintavételezési frekvenciát támogattak, ami azt jelentette, hogy a 44,1 kHz-es jeleket a feldolgozáshoz először át kellett alakítani 48 kHz-essé, majd visszakonvertálni az eredeti formátumba.

A műveletre fordított számítási kapacitás jelentős fokozásával az X-Fi lényegében veszteségmentes átalakítást tesz lehetővé, illetve mindkét mintavételi frekvencia kezelésére képessé válik. Ez a fejlődés gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a hangminőség esetében nem a hangprocesszor, hanem a digitális-analóg, illetve analóg-digitális áramkörök jelentik majd a szűk keresztmetszetet.

Bonyolultabb kérdés a 96 kHz/24 bit precizitás támogatása, illetve általában a sűrűbb mintavételezésű jelek kezelése. A 96 kHz/24 bites feldolgozást az X-Fi teljeskörűen támogatja, ehhez egyrészt a Creation Mode nevű üzemmód áll rendelkezésre (pl. DVD Audio lemezek lejátszásakor), másrészt a sávokra darabolás (band splitting) lehetősége biztosított. Ez utóbbi révén maximum négy 48 kHz-es sávra osztható a beérkező nagyobb mintavételezésű jel, a megfelelő műveletek mindegyik sávon külön-külön elvégezhetők, majd az egész a legvégén újra egyesíthető.

A Creative képviselői szerint az eljárás nincs hallható hatással a kapott hangminőségre. A módszer sokkal kíméletesebb a chip erőforrásaihoz, mint a nagyobb mintavételezési értékek natív támogatása, márpedig ez közvetlen hatással van a gyártási költségekre, s így a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek árára is – az X-Fi ugyanis az Audigy termékek árszínvonalát célozza meg, pontosabban: ezt is megcélozhatja a konkrét kiviteltől függően.


Forrás: ExtremeTech

Az új lapka újfajta mikroarchitektúrára épül. Az Audio Ring nevű felépítés lehetővé teszi, hogy a jelekhez a processzor bármelyik egysége gyorsan hozzáférjen, majd szükség szerint azt a többi egység rendelkezésére bocsássa. A minták tárolásához a hangprocesszor viszonylag nagy, 2 MB-os SDRAM puffert igényel, de akár 64 MB kapacitású memória is helyet kaphat a kártyákon. A rugalmas kialakítás nem véletlen, a Creative az új architektúrát különböző termékeiben jó pár évig szeretné alkalmazni.

Maga a digitális jelprocesszor (Quartet DSP) rész két SIMD (single instruction, multiple data) egységet tartalmaz, és négy szál egyidejű végrehajtására képes, támogatva egész és lebegőpontos számokon végzett műveleteket is. Teljesítménye 1200 megaflop, nem számítva a címszámítással és adatmozgatással járó többletmunkát. Ami a szoftveres hátteret illeti, a Creative OpenAL alkalmazásprogramozási interfészének felragyoghat a csillaga, különösen, hogy a hírek szerint – a tervezett ütemezést tartandó – ez az API lesz az audio-API a Longhornban. Üröm az örömben, hogy a gyártónak meg kell győznie a fejlesztőket, hogy implementálják az X-Fi képességeit kihasználó funkciókészletet annak ellenére is, hogy a konkurensek nem élnek vele.

Elképzelhető, hogy a legérdekesebb újfajta termékek nem is a Creative-tól érkeznek, hanem az architektúrát tervező E-Mutól. A Creative mindenesetre eddig nem jelentett be kereskedelmi termékeket, ám megerősítette, hogy ősszel piacra kerülnek X-Fi-alapú eszközök.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.