A PowerColor limitált szériás csúcs-Navija egy kicsit közelebbről

A hétvége folyamán rendesen megszaporodtak a sorszámozott Radeon RX 6800 XT Red Devillel kapcsolatos infómorzsák, a tuning kérdéskörét sem mellőzve.

A napokban jelent meg cikkünk a PowerColor november 25-én, egyelőre kérdéses áron debütáló Radeon RX 6800 XT Red Devil Limited Editionjéről, de akkor még 1-2 képen és némi madárjósláson kívül nem állt módunkban egyébbel szolgálni – ez a tarthatatlan állapot a végéhez ért, ugyanis időközben érdemi információk láttak napvilágot.


(forrás: ComputerBase twitter) [+]

Most már tudjuk, hogy a vezérlőt DrMOS-szal megtoldott, 14+2 fázisos VRM-mel, polimer kondenzátorokkal és szellőzőrésekkel ellátott (fém) backplate-tel szerelik, az energiaellátás két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül történik és korlátozott, 1000 darabos példányszámban készül. A GPU 2090 MHz-es Game, valamint 2340 MHz-es boost frekvenciával, továbbá 16 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR6 memóriákkal dolgozik, a dobozban elhelyezett extrák között pedig Red Devil mintázattal díszített billentyűsapkákat is találhatunk klaviatúránk számára.

(forrás: ExtremeIT YouTube) [+]

Nem csupán az izmos, 7 hővezető csövet használó hűtés egyes elemei pislákolnak fel a sötétben, hanem az I/O részleg két DisplayPortja és magányos HDMI-je, illetve USB Type-C aljzata sem nélkülözi a világítást, ami az éjszakába nyúló játékmaratonok során egyszer-egyszer jól jöhet majd – itt jegyeznénk meg zárójelben, hogy a nem limitált kiadású PowerColor Radeon RX 6800 és 6800 XT-k hátulján a Type-C helyett egy harmadik DisplayPort fog trónolni.

(forrás: ExtremeIT YouTube) [+]

Az ExtremeIT nevű, thaiföldi gyökerű YouTube csatornának sikerült beszereznie egy mintadarabot, amit a kartonból való előbányászást követően gyakorlatilag rögvest izzasztani kezdtek. A GPU-t először 2800 MHz-re lőtték be, ám mivel a több alkalommal fellépő jelvesztés miatt ez nem bizonyult stabilnak, a jóval konzervatívabb (és az első, referenciadizájnos Fire Strike rekord esetében már felbukkanó) 2650 MHz lett a befutó. Itt már problémamentesen zajlott minden, sőt, még a memóriákat is sikerült az effektív órajelüknél fürgébbre fogni, ami 17,2 GHz-et jelent a maga 550 GB/s-os sávszélességével.

(forrás: ExtremeIT YouTube) [+]

Egy-két játék is becsúszott a tesztdélutánba, viszont a legérdekesebb talán a 3DMark Fire Strike teszt volt, amelyben az 1,58 kilogrammot nyomó kártya 56 756 grafikus pontot produkált 1080p-s beállítással, relatíve közel kerülvén az (akkor még) aktuális, LUCKY_NOOB-féle 59 606 pontos csúcshoz. Hozzátennénk, hogy azért csak a grafikus és nem az összpontszámot nézzük (ami amúgy 39 950 pont lett a Vörös Ördöggel), mert a VGA-kat hajtó masinák specifikációi közt jelentős különbségek vannak, azt ellenben kijelenthetjük, hogy folyékony nitrogén közbeiktatásával már nem lehet olyan messze az a 2,9-3 GHz-es álomhatár.


(forrás: ExtremeIT YouTube) [+]

A háromslotos, háromventilátoros, igencsak bitang hűtő egyébként külön dicséretet érdemel, hiszen a 2,6 GHz fölé kúszó órajel mellett 55-56 °C-on tartotta a GPU-t, persze 100 százalékon pörgő légkavarókkal, de az alapértelmezett profilban sem nagyon mászott a "higanyszál" 65 °C fölé. Kis szépséghibája a történetnek, hogy az ExtremeIT videóját sajnos eléggé hamar priváttá tették, így ezzel kapcsolatban nem tudunk érdemi linket biztosítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés