Gusztusos csúcs-Navi kerekedett ki az XFX receptjéből

A némi gyári tuningon átesett RX 6900 XT fémházas hűtése a látványosan visszafogott dizájn jegyében született.

Az XFX bemutatta legújabb, RDNA 2 architektúrás csúcskártyáját, a Speedster Merc 319 Radeon RX 6900 XT Ultra Gaminget, ami a teljesítményén kívül leginkább az elegánsan robusztus, "anyagból van" érzetet keltő, háromventilátoros hűtésével tűnik ki a tömegből.


[+]

A háromslotos, 340 mm hosszú vezérlőt 14+2 fázisos VRM-mel szerelik, miközben GPU-jának game, illetve turbó órajele a 2015 és 2250 MHz-es referenciaértékekről 2105, valamint 2340 MHz-re lett emelve, de ahogy azt már megszokhattuk, a 16 GB-nyi GDDR6-os VRAM 16 GHz-es effektív frekvenciáját nem babrálták a mérnökök. A alumíniumházas blokk 7 darab (6 mm-es átmérőjű) hővezető csővel dolgozik és nem csupán a GPU-val, de a memória chipekkel érintkező felülete is réz és a hővezető padokkal sem bántak csínján a tervezők.

A NYÁK hátoldaláról természetesen nem maradhatott le a szellőzőrésekkel jól megtűzdelt (fém) takarólemez, ami belső végére tekintélyes méretű kivágást kapott, így a harmadik (amúgy dupla golyóscsapágyas) légkavaró keltette fuvallat nagy része akadálymentesen haladhat át a lamellák között. Természetesen a félpasszív üzemben kicsúcsosodó intelligens vezérlés támogatása sem hiányzik, szóval alacsony terhelésen teljes némaságra számíthatunk a nagyvadtól.

Az energiaellátás három helyett két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón (és persze a PCI Express sínen) keresztül valósul meg és a dupla BIOS-szal érkező megoldás I/O részlegén a két 1.4-es DisplayPort, továbbá a 2.1-es HDMI kimenet mellett egy USB Type-C konnektor is a tiszteletét teszi.

A nem éppen kétpálcás VGA ára 1100 dollár, de hazánkban erre még alsóhangon rájön az ÁFA, a vám és a(z egészséges) kereskedői profit – már ha egyszer eljutunk arra a pontra, hogy meg is lehet vásárolni. Ha ez sikerülne, az xfxsupport.com-on regisztrálva 3 éves garancia lesz a jussunk, bár ez elvileg csak az Egyesült Államok vagy Kanada területén beszerzett példányokra vonatkozik; majd meglátjuk, hogy a hazai kereskedések mit virítanak ezen a téren.

  • Kapcsolódó cégek:
  • XFX

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés