Szivárognak az adatok az AMD Genoa platformjáról

Az EPYC termékcsaláddal kapcsolatban jól értesült ExecutableFix Twitter felhasználó osztotta meg a részleteket.

Az AMD Milan platformjáról már majdnem mindent tudni, így a szivárgások tekintetében is egyre inkább a következő generációs Genoa kerül a középpontba. A friss részleteket ExecutableFix osztotta meg a Twitteren, aki az EPYC termékcsaláddal kapcsolatban igen jól értesült szokott lenni. A PROHARDVER! olvasóinak persze nem mindegyik információ számít újdonságnak, hiszen némelyiket már december második felében megírtuk, így a 96 darab Zen 4-es processzormag, az AVX-512 támogatása, illetve a 12 darab CPU chipletre bontott felépítés eddig is ismert volt.

Friss adat viszont a 12-csatornás memóriavezérlő, ami az 5,2 GHz-es effektív órajelen üzemelő DDR5 memóriákat támogatja, emellett 128 darab PCI Express 5.0-s sáv is része lesz az új IO hubnak. Utóbbiakból a kétutas konfigurációkban 160 darab használható fel szabadon. Mindez egy 6096 tűs Socket SP5 nevű, LGA típusú tokozásra kerül.

Az energiaigény tekintetében az AMD 320 wattra emeli a legerősebb dizájnok TDP fogyasztási keretét, amit opcionálisan 400 wattos szintig lehet majd emelni a cTDP paraméterezésnek hála. Ebből látszik, hogy a TSMC 5 nm-es node-ján készülő CPU chipletek igen hatékonynak számítanak, hiszen az alapértelmezett fogyasztással kalkulálva egy mag kijön 3,34 wattból, ami a Rome platform csúcsmodelljénél mérhető 4,375 watthoz viszonyítva előrelépés. Persze ez csak egy adat a sok közül, önmagában nem sokat jelent.

A fentiekhez további adatlék, hogy egy ideje már kering a gyártópartnereknél az AMD Accelerated Processing Platform kifejezés, ami a Genoa platformhoz kötődik. Információink szerint a negyedik generációs EPYC termékcsaládhoz vásárolhatók lesznek olyan CDNA 2 architektúrára épülő gyorsítók, amelyeket Infinity Fabric kapcsolaton keresztül lehet bekötni a rendszerbe. Ennek hatására az egymással összekötött AMD CPU-k és AMD GPU-k memóriakoherens módon olvashatják és írhatják egymás gyorsítótárait, illetve memóriáit. Az Accelerated Processing Platform valószínűleg a képesség marketingneve lesz.

A jelenlegi útiterv szerint az AMD a Genoa platformot a következő év első felében tervezi kiadni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés