Saját tervezésű ARM magokra ugrik az Ampere

A Siryn kódnevű fejlesztés ráadásul a TSMC 5 nm-es node-ján készül.

Az Ampere az előző év közepén mutatta be az Altra Q sorozatú szerverprocesszorait, nemrég pedig leleplezték az Altra Max M sorozatot, ami már 128 maggal fogja ostromolni a szerverpiacot. Régóta tudni ugyanakkor, hogy a következő nagy ugrást a Siryn kódnevű fejlesztés képviseli, amely már a TSMC 5 nm-es node-ján készül.

A fentieken túl az új dizájnról eddig nem mesélt az Ampere, de most egy kicsit árulkodtak a rendszerrel kapcsolatban, és a legnagyobb változás az aktuális felhozatalhoz viszonyítva az lesz, hogy egyedileg tervezett ARM magokat kap. Ez logikátlannak tűnik az ARM Neoverse dizájnjai mellett, de valójában van abban ráció, amit a cég csinál, ugyanis a Neoverse magok még az általuk célzott területek tekintetében is általánosabb felépítést kínálnak, aminél egyedi tervezéssel, bizonyos részpiacokra hatékonyabb alternatívát is lehet hozni. Márpedig az Ampere a nagyobb, felhőalapú kiszolgálókat biztosító cégeket táncolja körbe, vagyis az ügyfeleik számára megéri célirányos fejlesztéssel előállni.

Mindez egyébként nem egyedi az ARM-os szerverprocesszorokat tervező vállalatoknál, többek között a terület legnagyobb versenyzőjének számító Marvell is az egyedi szerverekre fókuszál. Ettől persze az Ampere koncepciója némileg eltér, viszont a cél láthatóan a felhőalapú rendszerek kiszolgálása. És ez a döntés még hasznos is lehet, mert hiába is célozná a szerverpiac többi részét a vállalat, ha ezek a területek egyszerűen magából az ARM architektúrából nem kérnek. Éppen ezért a specializálódásnak komoly jelentősége van. Egyedül az ARM szenved ebből hátrányt, mert a tervezőcégnek pont az lenne az érdeke, hogy mindenhova Neoverse magok kerüljenek, ezzel pedig erre optimalizált kódok szülessenek, amivel be lehetne majd törni idővel a szerverpiac összes területére, de ha a partnerek csak a saját érdeküket tartják szem előtt, és emiatt különcködnek, akkor ezt a célt nagyon nehéz lesz elérni.

Az Ampere számára azonban a fentiek lényegtelenek, megvannak a saját ügyfeleik, ezek biztosítanak számukra egy szűkebb piacot, és jelenleg ennek kiszolgálására törekednek, ami üzleti szempontból egy biztonsági játék, de ha a saját befektetésekre levetítve megéri a specializálódás, akkor igazából nincs gond.

Arról már sajnos kevesebbet tudni, hogy a Siryn kódnevű fejlesztés hány egyedi ARM magot kínál, és az egyéb részegységekre vonatkozó felépítés is titok még, de a partnerek a következő év elején megkaphatják a mintákat. Vélhetően ekkortájt fog majd részletesebben beszélni a dizájnról a cég, a megjelenést pedig a következő esztendő második felére jósolják. Utóbbi izgalmakat jelent, mert hasonló időben jöhet az Intel Sapphire Rapids, illetve az AMD Genoa platformja is, amelyeknek így egyfajta extra ellenfél lesz az Ampere Siryn, igaz csak a teljes piac egy kisebb területén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés