Több szerverplatformot is bekészített az AMD a következő évekre

A Milan után jön a Genoa, a Trento és a Turin, majd később a szabad konfigurálhatóság.

A hónap közepén írtunk arról, hogy a készülő, új generációs EPYC sorozat, vagyis az AMD Milan platformja milyen előnyöket kínál majd az aktuális generációhoz viszonyítva, a háttérben viszont már készülnek a még újabb fejlesztések, amelyekből meglepő módon több lesz a vártnál.

Hirdetés

Régóta tudni, hogy a Milan platform utódjának a Genoa tekinthető, de egy ideje már a Trento kódnév is folyamatosan feltűnik. Utóbbit nem igazán lehet hova rakni, hiszen a korábbi útitervekben a Turin szerepelt a Genoa után, és ez információink szerint azóta sem változott meg. Az elmúlt napokban azonban számos friss adat került a gyártópartnerek elé, amelyek egy része természetesen ki is szivárog, és ez alapján kezd körvonalazódni, hogy mi várható az EPYC sorozaton belül.

A Milan platform nyilvánvaló, a nagyobb megrendelőknek már szállítják az egyes, EPYC 7003-as sorozatú CPU-kat, és a tömegpiac is elérheti majd ezeket a következő év elejétől. Ezt a fejlesztést valóban a Genoa platform fogja váltani majd 2022-ben, amely új tokozásra épít, bevezeti a DDR5 és a PCI Express 5.0 támogatását, új I/O lapkát kap, illetve a TSMC 5 nm-es node-ján készülő CPU chipleteken belül a Zen 4 magok fognak dolgozni.

A Genoa esetében megmarad a nyolcmagos felépítés a chipletekre, de ezekből már 12 darabot is lehet a tokozásra helyezni, így 96-magos processzorok hozhatók létre. Ez vélhetően egy biztonsági megfontolás, mivel így az AMD igencsak kicsi CPU chipleteket fog majd gyártani a TSMC 5 nm-es node-ján, ami erősen kedvezhet a kihozatalnak. A Zen 4 egyébként a Zen 3 továbbfejlesztésének számít, és elsődlegesen a magon belüli cache-rendszer, illetve a SIMD motorok módosulnak. Valószínű, hogy bevezetésre kerül az 1 MB-os L2 gyorsítótár, valamint az AVX-512 is. Mindemellett a HBM2 fontos szerepet játszhat majd a Genoa platformon belül, így az egyes CPU chipletek már a tokozáson belül is jelentős memóriakapacitást kaphatnak, komoly memória-sávszélességgel.

A Trento egy érdekes fejlesztés, mivel még a Zen 3 magokat használja. Emiatt sem lehet a Genoa utódja, ahogy azt korábban több média is feltételezte. Úgy tudjuk, hogy ez a rendszer speciális igények kiszolgálására készült, de arról nincs adat, hogy ez egészen pontosan mit jelent.

A Turin platform leghamarabb a 2023-as esztendő második felében érkezhet, és ez a Genoa utódjának számít, de alig lehet róla tudni valamit. Ezen a szinten azonban megjelent az útitervben egy érdekes szó, méghozzá a chipletszintű konfigurálhatóság. Információink szerint ez azt jelenti, hogy lesznek ugyan előre kialakított processzorok, de a nagyobb megrendelők megmondhatják, hogy az I/O lapka mellé hány CPU, GPU, FPGA és ACAP chipletet kérnek a tokozásra. Ilyen formában az adott környezethez szabható a megrendelés. Ez kvázi a semi-custom üzletág leegyszerűsítve, vagyis az AMD saját fejlesztésű lapkákkal dolgozik, tehát szigorú értelemben nincs egyedi tervezésű megoldás, de a legózás lehetőségét már megadják a megrendelők számára. Ez a szintű testre szabhatóság viszont a 2024-es év előtt nem lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés