Már a következő EPYC sorozat is kaphat egy kis szeretetet a Xilinxtől

Az Accelerated Processing Platform, illetve az egyedi tervezés leegyszerűsítése lehet az AMD következő nagy dobása.

A hónap elején írtunk arról, hogy szivárognak az adatok az AMD Genoa platformjáról. Mivel az aktuális Milan kódnevű generáció már megjelent, így nem meglepő, hogy a fejlesztések tekintetében minden figyelem az új sorozatra irányul. Ennek viszont egyenes következménye, hogy egyre több információt kapnak meg a partnerek, amelyek egy részét nem sikerül eltitkolni.

Hirdetés

A legfrissebb adatok szerint Genoa platform 12 darab CPU chipletje a TSMC 5 nm-es eljárásán készül majd, míg az IO hub gyártása szintén átkerül a TSMC-hez, de 7 nm-es node-ra. Ennek köszönhetően az IO lapka annak ellenére is kisebb kiterjedésű lesz az elődjénél, hogy sokkal több részegység kerül bele.

A másik friss információ az előzőleg megírt hírben már megemlített Accelerated Processing Platformhoz kapcsolódik. Erről eredetileg annyit tudtunk meg, hogy negyedik generációs EPYC termékcsaládhoz vásárolhatók lesznek olyan CDNA 2 architektúrára épülő gyorsítók, amelyeket Infinity Fabric kapcsolaton keresztül lehet bekötni a rendszerbe. Ennek hatására az egymással összekötött AMD CPU-k és AMD GPU-k memóriakoherens módon olvashatják és írhatják egymás gyorsítótárait, illetve memóriáit. Mára viszont kiderült, hogy ez csak a kezdetet jelenti, később érkeznek majd olyan Xilinx gyorsítók is, amelyek szintén Infinity Fabric kapcsolat mellett kommunikálhatnak a host CPU-val, kihasználva ennek az összeköttetésnek az előnyeit. Tulajdonképpen emiatt összeolvasztja a szoftveres hátteret az AMD és a Xilinx, amiről már szintén írtunk részletesebben.

A Genoa platformmal ilyen szempontból az AMD megindíthat egy furcsa irányt, amivel olyan rendszerek is tervezhetők, ahol az EPYC processzorhoz Infinity Fabric interfészen keresztül kapcsolódnak Instinct gyorsítók, illetve Xilinx FPGA-k, valamint ACAP-ok. Ezek a részegységek memóriakoherens módon olvashatják és írhatják egymás memóriáit, és a HIP C++ nyelven keresztül egységes módon lesznek programozhatók. A lényeg itt az, hogy mindig az a hardver futtassa az adott feladatot, amelyikre a legjobban illik. Ebből az is látszik, hogy az AMD miért vásárolja éppen fel a Xilinxet, gyakorlatilag a két cég termékei nagyon jól kiegészítik egymást.

Úgy tudjuk, hogy az Accelerated Processing Platform a Genoa kódnevű fejlesztés esetében még nem igazán megy el az integráció irányába, de a következő dizájnoknál jelentősen kiterjed majd az egyedi konfigurálás lehetősége. Lényegében a megrendelő megválaszthatja, hogy az IO hub mellé hány CPU, GPU, FPGA és ACAP chipletet igényel, és az AMD olyan konfigurációban szállítja le az adott EPYC-et. Ennek az előnye, hogy nem kell több évre előre leszervezni az AMD-vel, hogy milyen egyedi dizájnra lehet szükség, hanem az elérhető komponensekből összelegózható az egész. Ez a megrendelőnek is kedvezőbb, hiszen könnyebben tud a kész hardverek képességeivel számolni, illetve az AMD is gyorsabban tud reagálni az egyedi igényekre, elvégre új lapkát nem terveznek, csak a meglévőket teszik rá a tokozásra, méghozzá úgy, ahogy azt az ügyfél kéri.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés