A 2022-es Samsung megjelenítőkben már élvezhetjuk a HDR10+ Gaming előnyeit

A koreai gyártó által felturbózott szabvány először a gyártó jövő évi tévéiben és monitorjaiban teszi tiszteletét.

A Samsung még októberben, saját fejlesztői konferenciáján jelentette be a HDR10+ szabvány tovább gondolását, ami HDR10+ Gaming néven kerül majd be a gyártó megjelenítőibe. Azt persze előre nem részletezte a Samsung, hogy pontosan mely modellek kapják meg az említett technológiát, hiszen ezek nagy része csak az év eleji CES-en fog bemutatkozni, az viszont biztos, hogy monitorok mellett több Neo QLED tévé is a HDR10+ Gaminggel a fedélzetén kerül majd a boltok polcaira.


(forrás: SDC21) [+]

Amelyik eszköz dobozán meglátjuk a HDR10+ Gaming plecsnit, annál biztosra vehetjük majd, hogy a termék támogatja majd a VRR-t, vagyis változtatható frissítési frekvenciát, méghozzá egészen 120 Hz-ig, továbbá a tone mapping tekintetében a forrásoldali eredmény direkten megjeleníthető, illetve az automatikus HDR kalibráció is a repertoárja részét fogja képezni. Utóbbinak köszönhetően a tévé vagy a monitor képes lesz lekommunikálni az adott forrással, hogy pontosan milyen típusú HDR kijelzővel van dolga, ami ennek megfelelően optimalizálja majd a kiküldött képet.


[+]

Ehhez persze kompatibilis játékokra és eszközökre is szükség van, előbbivel kapcsolatban pedig a Samsung már ezerrel dolgozik azon, hogy a fejlesztők implementálják a funkciót legújabb játékaiba, utóbbi terén viszont egyelőre csak az NVIDIA tűnik partnernek (amely vállalat megerősítette, hogy a GeForce GTX 16, illetve RTX 20 és 30 széria tagjai jövőre egy új meghajtó telepítése után támogatni fogják a HDR10+ Gaminget), mivel az AMD-nek van egy saját rendszere ugyanerre FreeSync Premium Pro néven, amit már támogatnak az egyes játékok és kijelzők.

A konzolokra vonatkozó támogatásról nincs hír, de nem kizárt, hogy ezek nem érdeklik a Samsungot, hanem a PC mellett inkább a játékstreamingre fókuszálnak, ezzel kapcsolatban pedig nemrég olyan pletykák is felröppentek, hogy a koreaiak saját platformot indítanának Tizen operációs rendszert futtató tévéiken. Ezt a tényt talán az is erősíti, hogy amíg az LG sorra jelenti be a különböző streaming platformok natív támogatását saját tévéin, addig a Samsung látszólag nem töri magát, hogy elérhetővé váljanak ezek az alkalmazások a Tizen rendszeren. Amennyiben a gyártónak tényleg vannak ilyen tervei, azokról remélhetőleg hallunk majd a hamarosan induló CES-en, ami a Samsung tévéit és monitorjait illetően az év egyik legfontosabb eseményének számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés