Orvosolták a Raspberry Pi egyik leginkább kritizált pontját

Hirdetés

A Raspberry Pi „hobbiszámítógép” már nem különösebben szorul bemutatásra, hihetetlenül alacsony, mindössze 25-35 dolláros árcédulájával és egyre növekvő támogatottságával pillanatok alatt komoly népszerűségre tett szert magánszemélyek körében és az oktatásban is. Igazából akkora igény mutatkozott, amelyet a mai napig sem képesek teljes mértékben kiszolgálni, de a türelmesen várakozók most elnyerik méltó jutalmukat.

A Raspberry Pi Foundation számos visszajelzést kapott a rajongóktól, hogy némi felárért cserébe az A és B modell mellett szívesen vennének egy C modellt is, azonban a készítők ragaszkodtak az alacsony árhoz, hogy az eszköz tényleg világszerte és bárki számára könnyen elérhető legyen. Az igények között azonban az egyik kívánság kiemelkedően gyakran előfordult, amely nem másra, mint a memória karcsú kapacitásának növelésére vonatkozott. A B modell 256 MB-tal rendelkezik, amely megfelelő optimalizáció esetén sok esetben bőségesen elég lehet, de vannak olyan projektek, ahol ez sajnos elégtelennek bizonyult. Például ha egy hatékony, általános célú számítógép lelkének szánjuk a málnás deszkát, akkor már néhány alkalmazás párhuzamos futtatása is drámai sebességromlást okozhat.

a régi B modell ...
a régi B modell ... [+]

Éppen ezért a gyártó úgy döntött, hogy a B modell memóriáját 512 MB-ra duplázza, ráadásul teszi mindezt a vételár emelése nélkül, vagyis továbbra is 35 dollárt kérnek érte. Akik eddig boldog tulajdonosok voltak, most valószínűleg keserű szájízzel tekintenek az általuk birtokolt „régi” modellre, valamint bizonyára azok sem repesnek a boldogságtól, akik még az előző verzióra adták le rendelésüket. Utóbbi csoport számára viszont jó hír, hogy a folyamatban lévő, de még nem teljesített megrendeléseket automatikusan frissítik, vagyis innentől kezdve minden kiszállított B variáns fedélzetén 512 MB memória található.

... és az új B modell
... és az új B modell [+]

Persze jogosan felmerülhet a kérdés, hogy bekapcsolás nélkül hogyan lehet megállapítani a memória méretét, hiszen a kapacitásbővítésen kívül semmilyen változtatást nem végeztek az apró gépen. Ehhez csupán a középtájékon található Samsung memóriachipre kell pillantani, a hosszabb karakterláncból a 2G vagy 4G felirat vehető ki, előbbi a 2 Gbitet (256 MB), utóbbi pedig 4 Gbitet (512 MB) jelöli.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés