Hirdetés

VIA VAB-800 ARM-os beágyazott rendszer Pico-ITX méretben

A VIA rengeteg időt töltött az x86-os beágyazott rendszerek világában, de a kategóriában vitathatatlan előnyökkel rendelkező ARM platformot sem kerülhette el sokáig, így az utóbbi időben azzal próbálkoznak, hogy sokéves tapasztalatukat átültessék az új architektúrára. A VIA VAB-800 láttán kijelenthetjük, hogy egészen jó úton haladnak.


[+]

A VAB-800 egy apró, Pico-ITX szabványú egység formájában öltött testet, amelynek kiterjedése mindössze 10 x 7,2 cm, így elhelyezése nem igazán fog gondot okozni, funkcionáljon beágyazott rendszerként vagy akár autóba épített számítógépként. A középpontban egy egymagos Freescale Cortex-A8 SoC található, ennek órajele 800 MHz vagy 1 GHz lehet. Ez talán a rendszer leggyengébb pontja, de a tervezett feladatkör ellátásához bizonyára elégséges. A rendszermemóriával szerencsére nem fukarkodtak, ugyanis 1 GB került a lapra, valamint akár 64 GB kapacitású eMMC háttértárral is igényelhető lesz majd, így külső adathordozó nélkül is tökéletesen életképes lesz a szerkezet.


[+]

Hasonló megoldásokhoz képest komoly előnyt jelent a SATA 3 Gbps-os csatlakozó, melynek köszönhetően bármilyen szabványos HDD/SSD a rendszerbe illeszthető, ezzel komolyabb mennyiségű adatnak helyet adva. Csatlakozói között két videokimenet (D-Sub, mini HDMI) sorakozik, amelyek egyszerre két kijelző meghajtására is képesek, rajtuk kívül 10/100 Mbps-os Ethernet aljzat és 2 x USB 2.0 port látható. Persze az alaplapi kivezetések között számos egyéb lehetőség adott, mint például két COM port, 2 x LVDS port, audió ki- és bemenetek, valamint még 2 x USB 2.0 kapu. Működése legfeljebb 5 wattos fogyasztást von maga után, ráadásul -20 és +70 °C között zokszó nélkül teszi a dolgát, 24/7-es folyamatos üzemmód mellett is.


[+]

A VIA VAB-800 indulásakor Android, Ubuntu és Windows Embedded Compact 7 operációs rendszerekkel lesz kompatibilis, azonban megjelenési dátumot és vételárat nem közölt a gyártó.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés