Hirdetés

Gooseberry miniszámítógép – málna után egres ízű ARM rendszer

A Raspberry PI hobbiszámítógép vitathatatlanul nagy hullámokat korbácsolt az apró számítógépek iránt érdeklődők tengerében, mely hullámokat egyre több más gyártó is próbálja meglovagolni. Először a VIA jelentette be saját megoldását (APC), majd többek között a múlt héten bemutatott Odroid-X is hasonló céllal született, bár ez utóbbinak nem csak vételára, de teljesítménye is többszöröse a Raspberry PI-nél tapasztaltakkal.


[+]

Most viszont a szegmensben egy újabb versenyző jelentkezett Gooseberry néven, amely nem titkoltan a Raspberry PI-nek kíván konkurenciát állítani. A középpontban álló ARM Cortex A8 processzor 1 GHz-en ketyeg, amely a gyártó állítása szerint 1,5 GHz-re is feltornázható, bár Android operációs rendszer esetén 1,2 GHz felett már nem garantált a stabilitás. A lapkában Mali-400 grafikus egység lapul, így alapvetően némi játékról sem feltétlenül kell lemondani. A rendszermemória méretes is kétszeres (512 MB) a málnás szerkezethez képest, valamint 4 GB háttértár is integrálásra került, amely természetesen egy microSD memóriakártyával szabadon bővíthető.


[+]

A nyomtatott áramkör alapterülete valamivel nagyobb, a vékony felépítésre azonban a jelek szerint nagyon ügyeltek, eme törekvés a csatlakozók tekintetében viszont némi kompromisszumot von maga után. Így például normál méretű megoldások helyett csak mini USB és mini HDMI aljzat fért fel a lapra, mellettük egy 3,5 mm-es jack fejhallgató kimenet és a külső áramforrás csatlakozója sorakozik. További érdekessége, hogy a fedélzeten három fizikai gomb (power és hangerő szabályozó) is helyet kapott. Ethernet aljzat sem látszik a képeken, cserébe IEEE 802.11b/g/n kompatibilis vezeték nélküli adapter felel a hálózati kommunikációért.


[+]

A Gooseberry egyelőre csak Android 4.0-val kompatibilis, de a tervek szerint a jövőben Ubuntu és Arch Linux is érkezik. Vételára 40 angol font (kb. 60 dollár) lesz, szállítása néhány héten belül esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés