Sokoldalú hangkártyát kap a Raspberry Pi

A Raspberry Pi platform szinte számtalan lehetőséget kínál különféle projektek megvalósításához, aminek nagy szerepe van a DIY (csináld magad) közösségnek is. Ennek megfelelően a tenyérszámítógéphez készült már korábban is olyan megoldás, amivel komolyabb megszólalást lehetett kicsikarni az apró platformból (például a HiFiBerry), mint amire alapból a dedikált 3,5 mm-es jack kimeneten keresztül képes, de az Raspberry Pi atyjának tekinthető element14 ennél is többet szeretne.

A Wolfson Audio segítségével közösen készítették el az egyszerűen csak "Wolfson Audio Card for Raspberry Pi" névre keresztelt kártyát, mely az "alaplap" P5 csatlakozósorára kapcsolódik (ennek megléte a kompatibilitás feltétele és csak az újabbakon található meg), és nem csak kimenetekkel szolgál. A 33 dollárba kerülő, fixfunkciós jelfeldolgozó blokkokat és programozható DSP-t felvonultató Wolfson WM5102 hangkodekre épülő kártya ugyanis a számos csatlakozón felül (vonalszintű analóg jack és digitális S/PDIF ki- és bemenet, fejhallgató és mikrofon kombó aljzat headsetekhez) integrált sztereó MEMS mikrofon modult (WM7220) és kétwattos, D-osztályú erősítővel hajtott csatlakozósort is magáénak tudhat, tehát erősítést nélkülöző hangszórók közvetlen megszólaltatására is képes.


[+]

Azon túl tehát, hogy a hangkártya a hangminőség terén előrelépést jelent az alap megoldáshoz képest, a bemeneteknek és a mikrofonoknak hála jelentősen kibővíti a platform tudását – főleg, ha a mikrofon képességeit egy kameramodullal is párosítjuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés