R.I.P. RDRAM!!!

Ezt pedig csak akkor teheti meg, ha az 533 MHz-es QDR FSB-s, high-end Northwood P4-eseit valamilyen más platform szolgálja majd ki. Kizárásos alapon, valamint nem túl nagy találékonysággal megtippelhetjük, hogy a DDR SDRAM-ról van szó. A hardverben utazók régóta regélik, hogy a DDR SDRAM kezdi teljesítményben is utolérni az RDRAM-ot, de erre többnyire az volt a válasz, hogy az RDRAM-ban is van tartalék (van is, egyébiránt). Az Intel mindenesetre úgy döntött, hogy összességében neki nem éri meg a móka, és törölte a Tulloch-projektet. A high-end memória eztán tehát náluk is a DDR SDRAM lesz (kérdés, hogy mi lesz a low-end, mert a DDR RAM-ok nagyjából annyiba kerülnek, mint az SDR SDRAM-ok, viszont kevesebbet fogyasztanak, stb.). A Tulloch törlése természetesen a jövő nyárra tervezett Tehama-E-nek sem tesz jót (533 MHz FSB, RDRAM, ICH-4 = USB 2.0, serial ATA, stb.)... bár tervek szerint a Tehama-E (850-es chip + ICH-4) jön a képbe a törölt Tulloch helyett, a gyártók skeptikusak.

Azonnal reagáltak is a bejelentésre, mondván, hogy ezesetben fokozatosan csökkentik i850-es lapjaik termelését, míg végül jövő nyárra teljesen elfelejtik a kérdést.

Az RDRAM-ot persze már sokszor temettük, sokszor voltunk úgy, hogy "most már tutira végük [Rambusnak]", ám ez eddig egyszer sem jött be. Most sem feltétlen, de tény, hogy ismét egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a lassan 3 éve tartó nyögve-nyelés rút véget érjen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés