Hirdetés

Az Intel chipset terveiről: go DDR!

Az Intel chipset tervei szinte naponta változnak, egy dolog azonban fix bennük (persze csak az utóbbi időben): szó sem esik a Rambusról és az RDRAM-ról. Mint arról már hírt adtunk, az Intel eltörölte a Tulloch kódnevű, PC1066-os RDRAM-ot és 533 MHz-es QDR FSB-t támogató chipsetjét, melyet jövő nyáron dobott volna piacra (és itt már 4 bankos RDRAM chipeket vártak, ami elvileg jelentősen olcsóbb lett volna, mint a mostani RDRAM... ez lett volna tehát az "áttörési pont"). A Tulloch helyett jön majd a Tehama-E, ami 533 MHz-es QDR FSB mellett továbbra is a régi, "jól bevált" PC800-as RDRAM-ot használja (azaz aszinkron kezeli majd a memóriát, -33 százalékos "turbó" mellett). A Tehama-E amúgy gyakorlatilag ugyanaz, mint a mostani Tehama (i850), és ez lesz az Intel utolsó RDRAM-os chipsetje!

A Brookdale-D (i845 DDR) jövő januárban rajtol, és onnantól DDR-nek áll a világ. A Brookdale-E már az 533 MHz-es QDR FSB híve lesz, míg a Brookdale-G integrált "high performance" grafikus magot is tartalmaz (+ AGP 8X, ICH-4, stb). Van azonban két, jelenleg is fejlesztés alatt álló chipset, ami igen érdekesnek tűnik:


  • Granite Bay: ez a chipset jövő év közepére van tervezve (kizárt, hogy akkor jelenlen meg...), és kifejezetten high-end lapokra szánják. A memóriavezérlő egy kétcsatornás DDR266-os implementáció, 4.2 GB/sec sávszélességgel és alacsony késleltetéssel. 533 MHz-es QDR FSB-hez, 8X-os AGP-hez, ICH-4-es South Bridge-hez, soros ATA-hoz és USB 2.0-hoz tervezik.
  • Springdale: ez a chipset 2003 második felében esedékes (tehát az infók fele sem lesz igaz :D), kétcsatornás DDR-II memóriavezérlővel bír, ICH-5-ös South Bridge-gel, tehát wireless (drótnélküli) LAN-nal és 3GIO technológiával felvértezve. A Springdale elvileg egy mainstream chipset lesz.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés