Itt a Rambus, hol a Rambus?

A legutóbbi áremelkedéseknek köszönhetően a PC800-as RDRAM már csak 20-25 százalékkal drágább, mint a DDR SDRAM. Ez pedig már nem számottevő különbség, és valljuk be, az RDRAM elleni legerősebb érv - a Rambus cég praktikáit figyelmen kívül hagyva - az ára volt. Mert a technológia nem rossz, manapság úgy is minden a gyors, egyszerű felépítésű, soros megoldások felé halad, ez pedig a RAM piacon az RDRAM-ot jelenti (az SDRAM a maga 64 bites szószélességével és felépítésével minden, csak nem "soros"). Nem evidens tehát a meccs, legalábbis furcsa, hogy a legtöbb szabványban a soros implementáció győzedelmeskedik (Serial ATA, a mostani "Parallel" ATA helyett, USB 2.0, stb.), a RAM-oknál viszont fordított a helyzet. De - mint tudjuk - a piac nagy úr...

A PC1066-os RDRAM-ok mindenesetre - a Rambus szerint - már az ajtónkon kopogtatnak, és ezt bizonyítandó már PC1200-as modulokat is demonstráltak. A PC1066-os RAM-okat egyébként az 533 MHz-es (QDR) FSB-s Pentium 4-esekhez társítanák, hiszen ebben az esetben mind a rendszerbusz, mint a RAM sávszélessége 4.2 GB/sec. Nem rossz...

A PC1066-os RDRAM-ok másik újdonsága a már régóta beígért 4i bankos elrendezés lesz (4 independent banks), ami elvileg egy jelentős költségcsökkentő tényező. Sajnos mindezek ellenére arra számíthatunk, hogy kezdetben a PC1066-os RDRAM-ok durván dupla annyiba kerülnek majd, mint PC800-as testvéreik.

A Rambus következő lépése a 32 bit széles RAM-ok bevezetése lenne, ami gyakorlatilag egy kétcsatornás (2 x 16 bit) implementáció magán a modulon (a'la QBM a DDR RAM-oknál). A Rambus szerint ez minimális költségnövekedéssel járna, ugyanakkor az alaplapgyártók egyszerűbb designt használva is tudnának lapokat tervezni köré!

Mindez szép, csak egyetlen bökkenője van: az Intel - elvileg - végleg dobta a Rambust, és az utolsó chipsetje, ami támogatja az RDRAM-okat a Tehama-E lesz (Intel 850E): 533 MHz-es (QDR) FSB, PC800/PC1066 RDRAM. A Rambus szerint még sincs veszve minden: állítólag a VIA és a SiS is lát fantáziát az RDRAM-ban. Ez utóbbi már meg is kezdte az RDRAM-os, SiS 658-as chipset tervezését!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés