QNAP blog: QTS, több mint egyszerű operációs rendszer

Fontos a jó hardver egy NAS-ban, de egy jó szoftveres háttér nélkül semmit sem érne.

Szinte bármilyen PC-ből lehet szervert varázsolni, akár még egy asztali Windows operációs rendszerrel szerelt gépből is, amennyiben a megfelelő szoftverek rendelkezésünkre állnak, de ez se nem gyors, se nem kényelmes, ráadásul van még egy sor buktató, hogy az egységességet ne is említsük. Ma már elérhetőek a nyílt forráskódú NAS operációs rendszerek is, amelyek az otthoni NAS-építők számára jelenthetnek megváltást, de a készen vásárolt gyári NAS-ok, mint a QNAP termékei már kulcsrakész megoldást kínálnak. Ezekkel szinte gyerekjáték a beüzemelés és maga az üzemeltetés is, míg ugyanez a házilag megépített eszközöknél gyakran rengeteg időt emészt fel – utánajárás, építés, telepítés és minden procedúra, amit egyébként egy ismert gyártónál készen kapunk.


[+]

A szoftveres oldal egyáltalán nem elhanyagolandó téma, mivel a NAS lelke a hardver, de agya a szoftver, ráadásul azon túl, hogy a hardverek működtetéséért és egyes szolgáltatások, alkalmazáskiszolgálók működéséért felelős, az összeköttetést is meg kell teremtenie a felhasználóval. Első körben lássuk, mit is kell tudnia egy NAS-ra szabott operációs rendszernek hardverkezelés és szolgáltatás terén!

Az alapvető rutinokon felül elsődlegesen a belső tárolók kezelése a legfontosabb (amelyek HDD-k mellett ma már SSD-k is lehetnek), amiben többlemezes eszközök esetében benne foglaltatnak a különféle RAID tömbök és vékony-vastag kötetek is. Ezenfelül több NAS SSD gyorsítótárazást is felkínál, valamint külső tárolók illesztésére is van lehetőség, akár eSATA, akár USB porton, hálózati oldalról pedig az iSCSI opció is ide sorolható, így ezekről mind-mind gondoskodni kell. A másik igen fontos funkció a hozzáférés-szabályozás, a felhasználók, felhasználói csoportok, valamint a jogok és megosztások, a biztonság és a tárhelykvóták kezelése.


[+]

Kiszolgáló oldalról fájl- és szolgáltatásmegosztást, illetve különféle szerverfunkciókat kell megvalósítani. Ilyen a helyi hálózaton a Samba/CIFS/NFS, távolról az FTP/TFTP és HTTP, melyhez kapcsolódóan szükség lehet SQL szerverre is. Fontos a kiszolgáló mélyebb elérhetősége is, itt jön a képbe a Telnet/SSH páros, illetve az állapot-visszajelzés (SNMP/Syslog) is. Erre jönnek rá az úgynevezett többletszolgáltatások, a biztonsági mentések, szinkronizálás a felhős kiszolgálókkal, Radius, iTunes/DLNA, Syslog, VPN szerverek és akár a különféle "Station"-ök, mint  QNAP esetében a Konténer és Virtualizációs és biztonsági kamerákat kezelő állomás, illetve egyéb multimédiás kiszolgálók.

Gyári operációs rendszerből sokféle van, kvázi minden gyártó saját maga által fejlesztett rendszerrel dolgozik, így a QNAP is, hogy a fenti lehetőségeket mindenki saját elképzelése szerint aknázza ki. Az általuk dédelgetett QTS-ben rengeteg munka van, ami meg is látszik azon, hogy a felhasználók általában kedvelik. Egyrészt azért, mert függetlenül attól, hogy a legolcsóbb vagy a legdrágább modellt vesszük meg, mindegyikben ugyanazt az egységes szoftveres hátteret kapjuk, folyamatos frissítéssel, maximum az alkalmazásokban vannak különbségek a hardverek tudásától függően. Másrészt kiemelkedik a tömegből egyszerűségével és átláthatóságával, hiszen nem bonyolultabb, mint egy bármilyen ablakos operációs rendszer, legyen az Windows, MacOS vagy Linux, és bármilyen böngészőből elérhető, tehát abszolút platformfüggetlen.


[+]

Noha a QTS (ami valójában a QNAP Turbo NAS System szavak kezdőbetűiből áll össze) is Linux-alapú, ami első hallásra sokakat megijeszthet, de nem kell konzolablakokat vizionálni, a QNAP tervezői maximálisan a grafikus felületre helyezték a hangsúlyt. Amellett, hogy áttekinthető és felhasználóbarát, funkcióit tekintve éppen annyira korlátozott, hogy ne tudjunk kárt tenni a rendszerben, de a NAS funkciók számára elegendő legyen, ugyanakkor ezzel párhuzamosan van annyira szabad, hogy ne konfigurációs fájlokat kelljen túrni a beállítások módosításához, hanem minden elérhető legyen a grafikus kezelőfelületen, sőt ma már mobilról is. Mindez a QTS-ben megvalósul, így a kezdő felhasználóval is képes elhitetni, hogy ért ahhoz, amit csinál. A kulcsszó tehát az UX (felhasználói élmény) és a centralizált asztali menedzsment, de a komolyabb beavatkozások lehetősége sincs kizárva, SSH-n keresztül adott a konzol elérhetősége, ha valakinek erre lenne igénye. Emellett a mobilos (iOS, Android) adminisztrációról és egyes szolgáltatások közvetlen eléréséről is gondoskodtak.

A blog következő bejegyzéseiben a QTS kezelőfelületével ismerkedünk meg, majd a szolgáltatások rejtelmeiben fogunk elmerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények