QNAP blog: megosztási lehetőségek

Bemutatjuk, milyen módszerekkel tudják a NAS-ok megosztani a rajtuk lévő adatokat.

A NAS egyik óriási előnye a hagyományos, számítógépbe telepített adattárral szemben, hogy a rajta tárolt adatokat sokkal rugalmasabban tudja megosztani. Ahhoz, hogy más számítógépről, mobil eszközről vagy mondjuk médialejátszóról, tévéről elérhessük a képeket, filmeket, nem kell bekapcsolni egy külön számítógépet, hiszen hálózati adattáron ott van minden fontos, ami ehhez kell.

Mindennek az alapja az UPnP (Universal Plug and Play), ennek segítségével szinte bármilyen hálózatra csatlakozó eszköz rátalál a NAS-ra, és innen már óriási a tárháza a különböző adateléréseknek. Alapvető dolog az asztali PC-ről vagy notebookról (Samba) elérés, és a legtöbb QNAP NAS-nál az Apple számítógépei sincsenek kizárva (a Bonjour protokol révén), a médialejátszókat pedig a jól ismert DLNA és további streamelési megoldások várják.

A következő szintet az FTP jelenti, ahol már nagyszerűen testre szabható, hogy ki milyen azonosítóval léphet be, milyen tárterületekhez férhet hozzá. A QNAP sokoldalú QTS operációs rendszerében az FTP hozzáférést az egyes felhasználók adatlapján lehet bekapcsolni, az FTP konfigurációs részen pedig a kapcsolatok száma, sávszélessége, a felhasználható porttartomány és a passzív FTP paraméterei adhatóak meg.


[+]

Az átlagfelhasználók számára sokkal barátságosabb kezelőfelülete a NAS-on tárolt adatoknak a QNAP File Station nevű alkalmazás. Ez a böngészőablakban futó, de Andorid és iOS alatt akár külön appként is telepíthető szoftver olyasmi, mint az operációs rendszerek fájlkezelője. Láthatjuk a könyvtárszerkezetet, a fájlokat különböző nézet és csoportosítás szerint, másolhatjuk, mozgathatjuk őket, kedvencek listát készíthetünk és szűrhetünk, kereshetünk. A képek megjelenítése, a zenék és a támogatott formátumú videók lejátszása szintén működik a File Stationön keresztül, bár erre vannak külön alkalmazásai a QNAP-nak, melyekkel később foglalkozunk majd. A Media Streaming kiegészítő segítségével egy gombnyomással átküldhetjük a hálózatra csatlakozott médialejátszóra vagy tévére a kiválasztott multimédiás tartalmat.


[+]

Érdekes képesség a direkt megosztás is, ami internetre kapcsolt NAS esetében működik. Itt egy gombnyomással kapunk megosztásra szolgáló linket a kiválasztott fájlhoz, de közvetlen Facebook, Twitter, Google Plus és más közösségi oldalra posztolás is lehetséges. Szintén hasznos lehetőség az ISO fájlok mentése és megosztása, így a lassan, de biztosan korrodálódó CD vagy DVD gyűjteményünket ISO fájlok formájában elmenthetjük a NAS-ra, ahol nem csak biztonságban lesznek, hanem a hálózaton vagy interneten keresztül le is játszhatjuk őket.


[+]

A következő kényelmi fokozatot a Qsync szinkronizálás jelenti, ami Dropbox, Google Dirve vagy One Dirve jellegű szolgáltatást biztosít a belső hálózaton. A beállított könyvtárakat és állományokat automatikusan szinkronizálja a hálózati tárolón és a szolgáltatást futtató Windows vagy OS X alapú számítógépeken, illetve Androidot vagy iOS-t használó mobil eszközökön. Ezen felül pedig kihasználhatjuk a NAS nyújtotta felhasználókezelést is, aminek köszönhetően az egyes mappák jogosultsága felhasználói szinten állítható. Létrehozhatunk egyedi csoportokat, ha pedig a NAS internetre van kötve, minden Qsync trükk elérhetővé válik a világhálón keresztül is. Természetesen a verziókövetésről sem feledkeztek meg, akár hatvannégy módosított verzió is elraktározható egy-egy állományból.


[+]

Az egészben pedig az a legjobb, hogy a felsoroltak, és sok egyéb más nem igényel különösebb telepítgetést és konfigurálást, a QNAP NAS-okon szériában fel van telepítve. Csak a felhasználói fiókokat és megosztási szabályokat kell belőnünk, és már készen is vagyunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények