Szupererővel támad az NVIDIA Tegra 3

Az NVIDIA az ünnepekre készülve bejelentette a harmadik generációs Tegrát, mely a Kal-El kódnevű SoC-ra épül. A szimplán Tegra 3-nak nevezett termék a TSMC 40 nm-es LPG gyártástechnológiáján készül, amit korábban sokan megkérdőjeleztek, de végül nagyszerű döntésnek bizonyult, hiszen a 28 nm-en készülő konkurensek idén biztos nem startolnak el. A lapka méretéről és a tranzisztorszámról a vállalat nem beszélt, de úgy tudjuk, hogy az újdonság nagyjából 80 mm²-es kiterjedésű, ami a Tegra 2 49 mm²-es méretéhez viszonyítva nagynak tűnik, de alapvetően elfogadható kompromisszum belekalkulálva, hogy alacsonyabb csíkszélességen biztos nem jelent volna meg ebben az évben.

A Tegra 3 alapvetően öt ARM Cortex-A9-es magot tartalmaz. Ez csöppet sem szokványos megoldás, de az úgynevezett Variable SMP architektúra a mobil piacon nagyon jó szolgálatot tehet. A Kal-El ereje lényegében itt jön elő, ugyanis a négymagos terméket egy ötödik segédmag egészíti ki, mellyel a rendszer képességei menedzselhetővé válnak. Ez a szolgáltatás teljesen automatikus, vagyis a Variable SMP funkciók a felhasználó tudta nélkül aktiválódnak, és a hardver, illetve pontosabban a firmware dönt a magok bekapcsolásáról. A menedzsment felméri az adott munkafolyamat igényeit, és beállított teljesítménystátuszok közül azt választja ki, amelyik a legjobban illik a terheléshez.

Négy különböző Variable SMP mód fordulhat elő a Tegra 3 terhelése során. Ha a terméket magas általános terhelés éri, mint például egy játékprogram futtatása, akkor mind a négy főmag aktiválódik, és ezek maximum 1,3 GHz-en üzemelnek. Átlagosabb terhelés mellett már csak két mag lesz aktív, de a beállítható maximális órajel nem változik. Ilyen eset például a webböngészés Flash tartalmakkal az oldalon. Számos weboldal azonban nem tartalmaz Flasht, vagy más megterhelő tartalmat, így ilyenkor egyetlen főmag dolgozik, és az órajel ebben a módban elérheti az 1,4 GHz-et is, ami értelemszerűen egy szálon nagyobb teljesítményt jelent. Az ötödik, maximum 500 MHz-es órajelen üzemelő segédmag aktiválásával mind a négy főmag letiltásra kerül, így a fogyasztás nagyon alacsony lesz. Ez mód többnyire akkor fordul elő, ha az adott termék aktív készenléti állapotban van, vagy esetlegesen zenehallgatás, illetve videolejátszás történik. Természetesen a példák kiragadott, úgymond speciális esetek, hogy érteni lehessen a Variable SMP elméleti működését, valójában azonban a munkafolyamatok nem ilyen egyszerűek, így a különböző módok között állandó váltás is történhet, ha az a megfelelő élmény biztosításához szükséges. Arról sajnos nincs pontos adat, hogy a segédmag és a főmagok közötti váltáshoz mennyi idő szükséges, de valószínűleg pár mikroszekundumon belül történik meg a adott munkafolyamat átadása, így a felhasználó ebből nem érez semmit.

Az architektúra oldaláról tekintve mindegyik processzormag az ARM Cortex-A9-es fejlesztésére épül. A négy főmag 1 MB-os megosztott L2 gyorsítótárral rendelkezik, továbbá az NVIDIA a Tegra 2 után áttért az ARM NEON motorjára, ami egy, speciálisan a H.264 vagy az MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelésére kifejlesztett lebegőpontos egység. Utóbbit egyre több konkurens implementálja, így logikus lépésnek tekinthető beállni a sorba. A memóriavezérlő szempontjából továbbra is marad a 32 bites szélességű csatorna, de ez nem jelenti azt, hogy nem történt fejlesztés az elődhöz képest, ugyanis a Tegra 3 már támogatja az 1066 MHz-es LPDDR2, valamint az 1500 MHz-es LPDDR3 memóriákat is. Ennek megfelelően az elérhető memória-sávszélesség jelentősen nő, hiszen a Tegra 2 maximum a 600 MHz-es LPDDR2, valamint a 667 MHz-es DDR2 lapkákat támogatta.

NVIDIA Tegra 3 SoC
NVIDIA Tegra 3 SoC [+]

Az integrált grafikus vezérlő szintén gyorsult, de továbbra is az ULP GeForce nevet viseli. Az alapokat tekintve az újdonság a Tegra 2-ben alkalmazott megoldás továbbfejlesztésének tekinthető. Az apróbb módosítások mellett a legfőbb különbség, hogy a vállalat megduplázta a pixel shader egységek számát, így az összesen 12 darab feldolgozóból négy a vertex, míg nyolc a pixel és a blend számításokra van kialakítva. A támogatott API-k esetében nem változik semmi, így az elődhöz hasonlóan az OpenGL ES 2.0, illetve az OpenVG 1.1 kezelése biztosított, továbbá a technikai képességek tekintetében sem történt előrelépés, így rendszer az ötszörös CSAA élsimítást támogatja, valamint a 16-szoros anizotropikus szűrés sem akadály. A videók dekódolásának teljesítménye is jelentősen javult. A platform 40 Mbps-os H.264-es kódolású videót is képes akadásoktól mentesen lejátszani, akár 1920x1080-as felbontásban. Az NVIDIA a saját fejlesztésű képfeldolgozó processzor (ISP) teljesítményét is nagyjából a kétszeresére növelte az elődhöz viszonyítva. Természetesen a HDMI 1.4-es kimenet támogatása megoldott, illetve a hangprocesszor számára a nyolccsatornás térhangzás sem probléma.


[+]

A Tegra 3 érdekessége, hogy a magasabb TDP osztály és a gyorsabb tempó mellett is átlagosan kevesebbet fogyaszt a Tegra 2-nél. Ennek mértéke erősen függ a feladattól, de 15 és 60% között lehet a megtakarítás. Előfordulhat persze olyan szituáció, ahol a Tegra 2 fogyaszt kevesebbet, de a legtöbb esetben nem ez lesz a jellemző. Az NVIDIA szerint egy-egy termék akár 12 órás üzemidőre is képes lehet, de ez nyilván nagyon függ a terheléstől és az alkalmazott akkumulátor kapacitásától.


[+]

A többszálú feldolgozásra optimalizált programok esetében a Tegra 3 bizonyos, hogy nem talál legyőzőre, mivel a konkurensekhez képest a két extra mag komoly előnyt jelent. Az IGP esetében már más a helyzet. A teljesítmény több mint megfelelő, de az Apple A5 és a Samsung Exynos 4210 IGP-je nagyon erősnek tűnik. Utóbbi talán fogható, de az előbbi SoC PowerVR SGX 543MP2 konfiguráció alkalmaz, ami brutálisan erős. Az NVIDIA ennek megfelelően más oldalról közelíti meg a kérdést, és a készülő játékok esetében inkább a fizika számításokat erőltetik az Androidra portolt PhysX motorral, hogy a többmagos processzor erejére építsen az adott alkalmazás, ahol a Tegra 3 igazán jól érzi magát.

Készülő játékok a Tegra 3-ra
Készülő játékok a Tegra 3-ra [+]

A másik szempont a Tegra 3 esetében a szolgáltatás. A vállalat komoly erőforrásokat összpontosít az eddig megjelent játékok grafikájának feljavításán, többnyire olyan effektekkel, melyek az ULP GeForce programozható blend egységeire építenek, vagy olyan algoritmusokkal, amelyek erősen kihasználják a négy mag erejét. Röviden összefoglalva olyan extrák beépítésén fáradoznak, amelyek csak a Tegra 3-ra építő termékeken érhetőek el. Példaként előkerült a Riptide, a Shadowgun és a Sprinkle, mely játékoknak készül Tegra 3-hoz optimalizált változata is.

A Shadowgun és a Riptide Tegra 3-hoz igazítva A Shadowgun és a Riptide Tegra 3-hoz igazítva
A Shadowgun és a Riptide Tegra 3-hoz igazítva [+]

Sprinkle: szebb vízeffekt és füst a Tegra 3-on
Sprinkle: szebb vízeffekt és füst a Tegra 3-on [+]

A fentiek mellett 15-nél is több játék áll fejlesztés alatt a Tegra 3-hoz igazítva. A legérdekesebbnek talán a Glowball tűnik, melyről az alábbi videó ad ízelítőt:

Természetesen ezzel az extrák még nem értek véget, ugyanis az NVIDIA gondoskodott az elterjedt gamepadok támogatásán, így a Tegra Zone-ra felkerült játékok esetében egy Tegra 3-as masinából igazi mobil konzolt lehet kreálni. További extra, hogy HDMI 1.4-es összeköttetést használva a sztereó 3D-t támogató kijelzőkön mindez 3D-ben is élvezhető.

Tegra 3, mint mobil konzol ... 3D-ben is Tegra 3, mint mobil konzol ... 3D-ben is
Tegra 3, mint mobil konzol ... 3D-ben is [+]

Az első Tegra 3-ra építő termék az ASUS Eee Pad Transformer Prime lesz, mely hamarosan bemutatásra kerül. Az NVIDIA azonban megjegyezte, hogy jövőre több tablet és csúcskategóriás okostelefon is épít majd az új fejlesztésre.

ASUS Eee Pad Transformer Prime NVIDIA Tegra 3-mal
ASUS Eee Pad Transformer Prime NVIDIA Tegra 3-mal [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés