A Tegra 3 ott lesz a Microsoft Build konferencián

A Microsoft a következő héten tartja meg a Build konferenciát, és nem nehéz kitalálni, hogy a Windows 8-ról lesz elsősorban szó. Az új operációs rendszer legnagyobb újítása, hogy támogatja az ARM architektúráit is, így a redmondi óriáscég, PC-s piacon kvázi egyeduralkodó terméke egyre több mobil masinán lehet jelen. A hírek szerint a rendszer egy Samsung tableten fog futni, melyben egy NVIDIA Tegra 3-as SoC lesz. Ennél több adat a mobil gépről nincs, de nemrég megírtuk, hogy a zöldek komolyan veszik a Windows 8-as drivereket a Tegra esetében, így a Microsoft választása nem meglepő.

Hirdetés

A Tegra 3-as rendszerről már meglehetősen sokat lehet tudni, hiszen a vállalat a Computexen már részletezte a Kal-El kódnevű lapka képességeit, továbbá számos játékkal is készülnek a jobb eladhatóság érdekében. A Tegra 3 esetében természetesen elsődlegesen az Android a prioritás, hiszen a Windows 8 még legalább egy évig biztosan nem lesz elérhető, így az NVIDIA számára egy új lapka is belefér, mire kiadásra kerül a Microsoft új operációs rendszere. A hírek szerint a zöldek a Wayne kódnéven futó a Tegra 4-et tervezik a Windows 8-hoz, de ennél pontosabb adat jelenleg nincs. Annyi viszont biztos, hogy Jen-Hsun Huang bízik abban, hogy 2012 vége előtt megjelenthet egy Windows 8-ra épülő Tegra SoC-ot tartalmazó tablet.

Az ARM a Microsoft számára fontos szempont, ugyanis a tabletpiacon az x86-os processzorok nem igazán tudják megvetni a lábukat. A Strategy Analytics elemzése szerint az első negyedévben leszállított tabletek 95%-ában valamilyen ARM SoC dolgozott, és a Windows 8 megjelenése ezt a piacot nyitja meg a Microsoft számára. Persze a helyzet más oldalról is megközelíthető, ugyanis az Intel és az AMD pont azért nem tud jelen lenni a tabletpiacon, mert az Android x86-os portja a jelenlegi állapotában gyenge próbálkozásnak is kevés, így a Windows 8 megjelenésével, az ARM-os rendszerek két kemény konkurenst is kapnak. Természetesen a Microsoft számára teljesen mindegy, hogy az adott tablet ARM-os, vagy x86-os processzort tartalmaz, a lényeg számukra, hogy Windows 8 legyen rajta.

A TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáját használó Tegra 3 egyébként lényegében kész van, így a hivatalos bejelentés bármikor megtörténhet. Vélhetőleg az NVIDIA az első termék elkészülésére vár. A legfrissebb hírek szerint ez októberben, vagy legkésőbb novemberben megtörténik.

Az NVIDIA rövidtávú terveiben egy új lapka is feltűnik, mely elsősorban az olcsóbb okostelefonokba kerülhet be. A cég jelenleg a tabletpiacon jó pozíciót foglal el, ugyanis a Strategy Analytics elemzése alapján a nem Apple által gyártott tabletek piacán 34,4%-os részesedést szereztek az első negyedévben, és vélhetőleg ez a szám a második negyedévben nőt, bár erről a független piackutató vállalat még nem közölt pontos adatokat. Az okostelefonok esetében azonban más a helyzet. A Tegra 2 főleg felsőkategóriás termékekbe kerül, ami azt jelenti, hogy a teljes piacot tekintve a vállalat részesedése nem éppen magas. Éppen ezért az NVIDIA-nak szüksége van egy olyan fejlesztésre, ami bekerülhet az olcsóbb okostelefonokba is, és a hírek szerint ez a lapka már készül is. Az X-bit labs információi szerint a termék a Grey kódnévre hallgat, és a megcélzott szegmens igényeit figyelembe véve integrált 3G, 4G, illetve más kommunikációs hálózatot támogató modemet tartalmaz. Ezen a ponton a vállalat vélhetőleg a nemrég felvásárolt Icera technológiáira épít. A Grey SoC-ról egyelőre nincs több adat, így a teljesítménye is kérdéses, de az első okostelefon 2012-ben épülhet a termékre – természetesen Android operációs rendszerrel megtámogatva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés