NVIDIA: ez a játékpiac jövője!

Az NVIDIA ígéretéhez híven bemutatta a játékpiac jövőjét a saját szemszögükből, ami gyakorlatilag a nappali meghódítását célozza meg. Erre a rendkívül jövedelmező piacra a vállalat azóta szeretne betörni, amióta kiderült, hogy egyetlen új generációs konzolban sem jutottak szerephez. A legegyszerűbb módja tehát a szegmens letámadásának, ha csinálnak egy saját konzolt.

A Shield Console nevű eszköznek két célja van. Egyrészt megteremteni az alapot a nappali meghódításához, másrészt felkínálni a vállalat felhasználóbázisának a PC-s játékokkal való kapcsolatot a GRID felhős szolgáltatáson keresztül, méghozzá úgy, hogy ne legyen szükségük PC-s hardvert vásárolni.

A Shield Console alapja az Android TV operációs rendszer lesz, de az NVIDIA kiegészítéseivel, így lényegében az aktuális Shield tablet funkcionalitását kapja meg, csak éppen tévékhez optimalizált felhasználói felület és vezérlés mellett. A konzolban természetesen Tegra X1 SoC található, a rendszermemória mérete pedig 3 GB lesz. Az adatok tárolására alapból 16 GB-nyi tárhely áll rendelkezésre, de ez opcionálisan bővíthető egy microSD memóriakártyával.

A vékonyka, 25 x 210 x 130 mm-es konzolon HDMI 2.0-s interfész áll rendelkezésre, és ezen keresztül köthető a tévére. Természetesen a 4K-s felbontás elérhető, illetve 4K-s filmet is képes lejátszani. A hálózati kapcsolatról Gigabit Ethernet gondoskodik, aminek komoly jelentősége van, illetve a gépben található IEEE 802.11ac-s Wi-Fi (2x2 MIMO), valamint Bluetooth 4.1-es modul is. A további portok szempontjából két USB 3.0 és egy micro USB 2.0 áll rendelkezésre, emellett a mellékelt távirányítóhoz szükséges vevőegység is integrálásra került. Utóbbi egyébként kompatibilis a Logitech Harmony termékcsaláddal, ha valaki az alapfunkcióknál többre vágyna. A Shield tablethez használható Shield gamepad természetesen a csomag része, ahogy egyébként a 40 wattos külső tápegység is.

A Shield remote távirányító meglehetősen egyszerű dizájnt képvisel, de a hangalapú keresés lehetősége mellett ez is elég. Emellett az eszköz egy 3,5 mm-es jack aljzatot is kap, így a fejhallgató is csatlakoztatható hozzá.

A csomag legfontosabb része a játék, mégpedig a GRID felhős platformon keresztül. Az NVIDIA szerint megkérdőjelezhetetlen, hogy ez a jövő, így a Shield Console alapvető szolgáltatásának számít. Magáról a koncepcióról már írtunk korábban egy cikket, így a felhős játék alapvetően nem számít újdonságnak, de az NVIDIA szerint a GRID jobb élményt kínál. Többek között a felhőben leképzett Full HD-s tartalomból a felhasználó másodpercenként 60 frissítést, azaz képkockát kap, továbbá a képtömörítés is a HEVC formátumot használja, ami a korábbi H.264-nél jobb lehetőségeket teremt. A késleltetés az NVIDIA mérései szerint 150 ezredmásodperc körül lesz.

Az NVIDIA GRID platformon belül jelenleg több mint 50 játék érhető el, és a vállalat szerint ez a szám az év végére el fogja érni a 100-at. A zöldek ebbe rendkívül sok erőforrást fektetnek, így alapvető prioritás, hogy a fontosabb PC-s címek elérhetők legyenek a GRID platformon belül. A GRID egyébként kétféle előfizetés mellett lesz elérhető. Az alap korlátozott grafikai minőséget és kevés ráfizetés nélkül elérhető tartalmat kínál, míg GRID+ csomag drágább lesz, de ezért cserébe több játék játszható ráfizetés nélkül és magasabb a grafikai minőség. A konkrétumokról azonban a részleteket csak később tudhatjuk meg.

Természetesen maga a Shield konzol is képes a játékok futtatására a felhő segítsége nélkül is. Ebből a szempontból a Shield tableten elérhető tartalom adott, de az NVIDIA gőzerővel dolgozik azon, hogy más játékokat is portoljanak a fejlesztők a masinára. Többek között az előadás során bejelentették, hogy jön a Borderlands: The Pre-Sequel, a The Talos Principle, a Resident Evil 5, a Doom 3 BFG Edition, illetve a Crysis 3.

A Shield Console májusban lesz elérhető 199 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés