Egyelőre nem lesz DirectX 11.1 Windows 7 és Vista alá

A Windows 8 és RT megjelenése után elkezdődtek azok a találgatások, melyek az új funkciók Windows 7 és Vista alá való portolásáról szóltak. Elméletben az új WDDM 1.2 felület, és a hozzá kapcsolódó funkciók, illetve API-k átültethetők a korábbi operációs rendszerekre, de mindig nagy kérdés, hogy a Microsoft megteszi-e ezt. A DirectX 10 és az első WDDM felület bemutatkozásánál már átélhettük ezt a szigort, hiszen elvi síkon a Windows XP-re is megoldható lett volna a támogatás, noha kétségtelen, hogy rengeteg munkával járt volna, így a legújabb technológiák a Windows Vista kiváltságai maradtak.

Hirdetés

A Windows 8 és RT hasonló cipőben jár, hiszen rengeteg új technikát vezetett be, megemlítve itt a DirectX 11.1 és a Unified Video API-t, valamint a WDDM 1.2-höz kapcsolódó szolgáltatásokat. A Microsoft egyik szakembere a vállalat saját fejlesztői fórumán megerősítette, hogy jelenleg nem tervezik a WDDM 1.2 felület Windows 7 és Vista operációs rendszerekre való portolását, így az ehhez kapcsolódó, előbb említett API-k csak a legújabb Windowson lesznek elérhetők.

A fentiekből kitalálható (és a Microsoft is megerősítette), hogy egyelőre a WARP is csak a legújabb Windows operációs rendszeren fog működni. Erről kevesebb szó esik, pedig fontos újítás. Röviden elmondható, hogy a WARP egy nagy teljesítményű emulátor a C++ AMP programokhoz. A rendszer támogatja a többmagos processzorokat, valamint az SSE2, SSE3 és SSE4.1 utasításkészleteket. A WARP lényegében arra való, hogy a felhasználó DirectCompute 5.0-t támogató grafikus processzor nélkül is képes legyen futtatni a C++ AMP programokat. Tulajdonképpen a WARP emulál egy grafikus processzort. A rendszer hátránya az emulációból eredő lassabb sebesség mellett a dupla pontosság támogatásának hiánya, de igazából utóbbinak nincs jelentősége, hiszen kicsi az esélye, hogy egy C++ AMP alkalmazás ezt igényelje.

A Microsoft természetesen meggondolhatja magát az új szolgáltatások és funkciók Windows 7 és Vista operációs rendszerre történő implementálásával kapcsolatban, de kicsi az esélye, hogy ez megtörténik, mivel rengeteg munkával járna.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés