Igazán átfogó tesztprogramot fejlesztett a magyar Kishonti Informatics

Úgy néz ki, hogy 2013-ban a tesztprogramok új irányba menetelnek, így a hardverek sebességének felmérése mellett előtérbe került, hogy a különböző platformok eredményei összehasonlíthatók legyenek. Külön öröm számunkra, hogy a magyar Kishonti Informatics is készült egy ilyen alkalmazáscsomaggal, mely a GLBenchmark és DXBenchmark 2.7 jelzést viseli, és nem számít, hogy az adott gépen Windows 8, RT, Phone 8, Mac OS, iOS, Linux, vagy Android operációs rendszer fut, a hardverek sebessége összemérhető.

A tesztsorban a fő elem a T-Rex HD jelenet, ahol egy kroszmotoros, kötélidegekkel megáldott hölgyemény beleakad egy dinoszauruszba, majd menekülőre fogja, vagy a sebességből ítélve inkább csak játszik az őshüllővel. Ezt a jelenetet pár szintetikus teszt egészíti ki. Tekintve, hogy az új tesztprogram igen széles termékspektrumot fed le, nem érdemes világmegváltó effekteket várni, de összehasonlítva az új 3DMark Ice Storm tesztjével azt kell mondanunk, hogy a GLBenchmark és DXBenchmark 2.7 szebb. Ebben valószínűleg nagy szerepe van annak, hogy az élesebb textúrák mellett a Kishonti Informatics parallax mappingot is használt, ami a kiszáradt talajon tényleg elég jól néz ki. A PC-s játékosok ettől már nem fognak elájulni, de a mobil szinten bizonyosan rácsodálkozik majd a felhasználó. Emellett az árnyékolás is feldobja az összképet.

A tesztprogram esetében a DXBenchmark 2.7 természetesen a Windows 8, Phone 8 és RT operációs rendszerekhez készült, így a DirectX 11.1-es API a D3D_FEATURE_LEVEL_9_3 szinten működik, így shader modell 3.0-t támogató hardverre van szükség. A GLBenchmark 2.7 Mac OS és Linux verziója az OpenGL 3.0-s API tudását kamatoztatja, míg az Android és iOS operációs rendszerek esetében az OpenGL ES 2.0-t használták fel a fejlesztők. Az egész teszt úgy van megtervezve, hogy a különböző API-kon és szoftveres környezeteken is megegyezően működjön.

A GLBenchmark és DXBenchmark 2.7 az átlagfelhasználóknak ingyenesen használható. A Windows 8 és RT, valamint a Windows Phone 8 verzió letölthető a Windows Store-ból, míg a 2.3.3-as vagy jobb Androidhoz készült változatot a Google Play-en kell keresni. Az iOS operációs rendszerre a program egyelőre elbírálás alatt van, így hamarosan felkerül az Apple App Store-ba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés