Van vagy nincs DirectX 11.1 a Windows 7-re?

Kevesebb mint egy hete írtunk arról, hogy egyelőre nem lesz DirectX 11.1 Windows 7 és Vista alá. A napokban azonban megjelent egy előzetes frissítés a legfrissebb szervizcsomaggal rendelkező Windows 7 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerekhez, mely a DirectX 11.1-es jelzővel hívja fel magára a figyelmet. A felhasználók körében tehát alapvető kérdések merülnek fel, hogy mi is ez a KB2670838-as csomag, és mit ad hozzá az előbb említett rendszerekhez.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a médiában jellemzően megjelent részleges DirectX 11.1 támogatás jól hangzik, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Az új funkciók nagy többsége továbbra is Windows 8 vagy RT operációs rendszert igényel. Az új csomag szimplán egy kiegészítés az Internet Explorer 10-hez. Utóbbi telepíthető a legfrissebb szervizcsomaggal rendelkező Windows 7 és Server 2008 R2 operációs rendszerekhez, és a KB2670838-as kiegészítés éppen ezért az Internet Explorer 10-zel együtt települ, de igény szerint külön is felhasználható, ha a felhasználónak nem lenne szüksége az új Internet Explorerre.

A csomag elsősorban a DirectX 11.1, a Direct2D, a DirectWrite és a DXGI 1.2 felület frissítéseit tartalmazza. A hivatalos leírás szerint a DirectX 11.1 futtatási környezet csak egy része lesz elérhető. Ezen a ponton ne gondoljon senki DirectX 11.1-et használó játékokra, ugyanis a Microsoft sem tette ezt. A változás lényegében azért kell, hogy az Internet Explorer 10 kellően gyors legyen az elterjedt Windows 7 alatt is. A frissített Direct2D ugyanis a DirectX 11.1-re épül, így muszáj volt bevezetni egy olyan futtatási környezetet, amely képes az új funkciókat kezelni, és ezzel hatékonyabban futtatni a GPU-val gyorsítható webes tartalmak megjelenítését a Microsoft új böngészőjében. A csomag konkrétan tartalmazza az ID3D11Device1, az ID2D1Factory1, az IDWriteFactory1, az IDXGIFactory2, az IWICImagingFactory2 és az ID3DUserDefinedAnnotation funkciókat, és a hozzájuk tartozó paraméterek támogatását. Azok a módok azonban, amelyek WDDM 1.2 felületet igényelnek nem támogatottak.

További extra a DirectX 11-es erőforrások jobb együttműködése a Direct2D és DirectWrite API-kal, valamint a D3D11_FEATURE_DATA_D3D9_OPTIONS struktúra támogatása, mely a DirectX 11.1-es futtatási környezetben leírja az adott grafikus driverben elérhető Direct3D 9-es szintek képességeit.

Summázva a leírtakat a KB2670838-as csomag alapvető frissítéseket tartalmaz, amelyek egyébként kétségkívül rendkívül hasznosak, így természetesen minden további nélkül ajánljuk a telepítését. Fontos azonban, hogy ettől a Windows 7 és Server 2008 R2 nem kapta meg a DirectX 11.1-et, vagyis ha érkezik egy olyan játék, amely kihasználja az új grafikus API-t, akkor ahhoz mindenképpen Windows 8 vagy RT operációs rendszer szükséges. Az Internet Explorer 10 viszont profitál a fentebb részletezett csomagból, ami már önmagában kedvező a felhasználóknak, illetve később a többi böngésző is kihasználhatja az frissítés előnyeit.

Azóta történt

Előzmények