Windows blog: megérkezett a Windows 8 és RT

A Microsoft tartotta magát ígéretéhez, így a mai napon végre megjelent az új Windows operációs rendszer, mely elsősorban abból a szempontból különleges, hogy a vállalat nem csak az x86-os és AMD64-es processzorarchitektúrákat, hanem az ARM-os megoldásokat is támogatja. Ezt azonban a Microsoft nem azonos rendszerrel teszi, így a hagyományos PC-s vonalra a Windows 8 érkezik, míg az ARM-os SoC-okat használó termékekre a Windows RT való. Utóbbi különálló csomagként nem is lesz megvásárolható, de ez alapvetően nem gond, mivel az ARM-ra jellemzően nem építhető olyan számítógép, melyet a felhasználó saját maga rakhat össze.

A Microsoft az operációs rendszer fejlesztését egészen új irányba terelte, így a fő szempont az érintésre érzékeny kijelzőkhöz megfelelő, kényelmes vezérlési forma kialakítása volt. Ez az elképzelés már önmagában is radikális módosítást jelzett előre, melyet végül a vállalat a Modern UI, azaz a modern felhasználói felület segítségével oldott meg. A korábban Metro felületnek hívott felhasználói interfész kiváltja az előző Windows operációs rendszerek Start menüjét, ami a hagyományőrző PC-s rétegnek még nem tetszik, de a változás szükségszerű volt, hiszen a Windows 7 nagyon nehézkesen vezérelhető érintésérzékeny megjelenítőről.

A Modern UI egyébként a Windows Phone 7 csempéinek az alapötletét lopja el, ami kellően jól működik az érintésvezérlés tekintetében, így elmondható, hogy a Microsoft jó munkát végzett. Szerencsére a PC-s réteg számára megmaradt a jól megszokott hagyományos munkaasztal is, noha a Start menü likvidálása mindenképpen feketepontot ér. Funkcionalitás szempontjából a Windows 8 abszolút nem kínál kevesebbet, mint a Windows 7, viszont mindenképpen meg kell szokni az új felületet, és ezzel az újszerű vezérlési formát.

Az új Windows persze nem csak a külső stílusjegyek szempontjából változott, ugyanis az operációs rendszer komoly előrelépés a Windows 7 amúgy sem gyenge sebességéhez és képességeihez képest. A bootidőt elképesztő mértékben sikerült csökkenteni, emellett a legnagyobb fejlődés talán az, hogy mostantól nagyon komoly szerep jut a grafikus vezérlőknek; az új rendszer szinte mindent hardveresen gyorsít a grafikus felhasználói felület megfelelő sebessége érdekében. Ennek mikéntjéről korábban már beszámoltunk, ahogy a szintén új DirectX 11.1-es API-ról és a WDDM 1.2-es felületről is írtunk egy részletes cikk formájában.

A Microsoft a termékskálát is jelentősen egyszerűsítette, így az új Windowsból csupán négy verzió lesz. Ezek főbb képességei zömében megegyeznek, de nyilván több helyen eltérésre is lehet számítani, amit az alábbi táblázat részletez:

Az új Windows operációs rendszer verzióinak eltérései
Típus Windows RT
Windows 8
Windows 8 Pro
Windows 8 Enterprise
Integrált Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) van - - -
x86/AMD64 támogatása -
van van van
ARMv7 támogatás van - - -
Eszköz titkosítás korlátozott - van van
Storage Spaces támogatás
- van van van
Windows Media Player
- van van van
Hagyományos munkaasztal
korlátozott van van van
Alkalmazás támogatás
Windows Store korlátlan korlátlan korlátlan
Hyper-V kliens - - van van
Domain csatlakozás - - van van
BitLocker és BitLocker To Go - - van van
Csoport házirendek - - van van
Távoli asztal (kiszolgáló) - - van van
Bootolás VHD lemezképről - - van van
AppLocker támogatás - - - van
Windows To Go - - - van
DirectAccess támogatás - - - van
BranchCache támogatás - - - van
RemoteFX virtualizálás - - - lehetséges

Az összes új Windows verzió megkapja az új Internet Explorer 10-es böngészőt, mely integrálja a Microsoft ingyenes felhőszolgáltatását, a SkyDrive-ot.

A Windows 8 a már meglévő számítógépekre kedvezményesen telepíthető: azok a felhasználók, akik Windows 7 operációs rendszerrel előtelepített számítógépet vásároltak 2012. június 2-át követően, mindössze 4500 forintnak megfelelő euróért juthatnak hozzá a Windows 8 Pro változathoz. Az ajánlat 2013. január 31-ig érvényes, melyre az alábbi oldalon lehet regisztrálni. Azok a felhasználók, akik korábban vásárolt, eredeti Windows 7, Vista vagy XP rendszerrel rendelkeznek, szintén kedvezményesen frissíthetnek Windows 8 Pro rendszerre. A Windows 8 Pro frissítés letölthető verziójának promóciós ára 9000 forint, míg a nagyobb elektronikai áruházláncokban kapható, telepítő DVD-t is tartalmazó kiadásának ajánlott végfelhasználói ára 17 990 forint.

Kedvezmények nélkül a Windows 8 26 000 forint, míg a Windows 8 Pro 38 000 forint körüli áron szerezhető be (OEM licenc keretében), függetlenül attól, hogy 32 vagy 64 bites változatról van szó.

Abu85 és Legendd

Azóta történt

Előzmények