Mire telepíthető a Windows 8.1 előzetese?

A Windows 8 meglehetősen alacsony minimális hardverigénnyel rendelkezett, így viszonylag sok felhasználó elégedett volt ezzel kapcsolatban, hiszen az egészen idős processzorokkal is működött a rendszer. Persze voltak olyan minimális igényei, mint a PAE (fizikai címkiterjesztés), az NX processzorbit és az SSE2 utasításkészlet támogatása, de ezeket a tíz éves processzorok is támogatják, tehát abszolút vállalható követelményeket szabott meg a Microsoft egy 2012-es operációs rendszerrel kapcsolatban.

A Windows 8.1-es frissítés már nem ilyen kedvező, mivel a fentiek mellett pár új igénye van, ami sok felhasználót megzavarhat. A 64 bites verzió alapvető követelménye a CMPXCHG16b és a LAHF/SAHF utasítások támogatása a processzor oldaláról. Ezek kapcsán a legfőbb gond, hogy nem közismert dolgokról van szó, így a legtöbb felhasználó nem tudja annyira egyszerűen behatárolni, hogy mely processzorok felelnek meg a minimum igényeknek. Az AMD termékek oldaláról még a gyártóspecifikus PrefetchW utasítás is követelmény, de ez igazából nem lényeges, mivel mindegyik 64 bites AMD processzorban megtalálható, tehát ennek támogatása nem okozhat gondot.

A CMPXCHG16b és a LAHF/SAHF utasítások már komolyabb fejfájást jelentenek, ugyanis a régebbi 64 bites AMD és Intel processzorok ezeket nem támogatják.

Az AMD oldaláról azok a termékek nem felelnek meg a célnak, melyekhez első generációs DDR memória társítható, azaz ide tartoznak a Socket 754, 939 és 940 tokozású CPU-k, de kivételt képeznek a későbbi D, E és F steppingre épülő megoldások, melyek már megfelelnek a követelményeknek.

Az Intel esetében picit bonyolultabb a helyzet, mivel rengeteg Pentium 4 és D processzor nem kompatibilis. A Socket 478-as tokozású megoldások helyből ki vannak zárva, míg az LGA775-ös processzorok esetében Cedar Mill és Presler kódnevű megoldások támogatják a fenti funkciókat, illetve a Prescott modellek közül a G1 revíziós opciók. A Netbrust architektúránál újabb termékekkel nem lesz gond.

A régebbi processzorokra a Windows 8.1 32 bites változata továbbra is telepíthető, így ebből a szempontból a Windows 8 minimum igénye megmaradt.

A grafikus vezérlők oldalán is vannak szoftveres gondok. Az AMD és az NVIDIA gondolt a Windows 8.1-re, így az előbbi linkeken beszámoltunk a cégek megfelelő meghajtóiról. Az Intel kényelmesen állt hozzá a támogatáshoz, így a cég nem kínál olyan drivert, ami a Windows 8.1 előzetesének újításait valamilyen formában is kihasználja. Egyelőre az Intel IGP-vel rendelkező gépek esetében nem ajánlott az előzetes frissítés telepítése, mivel problémás lesz a betűk megjelenítése már a felhasználói felületen is, emellett a teljesítmény sincs rendben. Itt ugyanez igaz a szoftveres átkapcsolással működő notebookokra is, melyek rendelkeznek dedikált GPU-val. A Radeonokra és a GeForce-okra ugyan van driver, de az Intel IGP-k aktuális támogatása ezekkel még nem működőképes, így a játékok szempontjából a sebesség kiábrándító lesz, már ha a program egyáltalán elindul. Itt mindenképp szoftveres gondokról van szó, így ez később korrigálva lesz.

A Microsoft figyelmezteti a felhasználókat, hogy az Intel Atom Z2760-as rendszerchippel rendelkező Windows tabletekhez egyáltalán nincs semmilyen támogatás. A Windows 8.1 előzetes kiadása ugyan települ, de az integrált grafikus vezérlő szabványos grafikus adapterként lesz kezelve, vagyis nem használható majd lényegében semmire. Persze az Atom eddig sem képviselt megfelelő minőséget, így ezt a szintet legalább következetesen hozza.

A fentiek mellett tehát elmondható, hogy nem érdemes mindenkinek belevágni a Windows 8.1 előzetesének telepítésébe. Ha elvi síkon megfelel a PC processzora, akkor mindenképp úgy ajánljuk az új operációs rendszer kipróbálását, ha csak AMD vagy NVIDIA grafikus vezérlő van a gépben, melyekre az első driverek mellett egyelőre kevés a panasz. Ha ez nincs meg, akkor érdemes egy picit várni a telepítéssel, amíg elkészülnek a megfelelő gyártói driverek.

Azóta történt

Előzmények