Rosszul jár a Windows 8 órája tuningolt Intel CPU mellett

A HWBOT egy érdekes problémára hívta fel a világ figyelmét a Windows 8 operációs rendszerrel kapcsolatban. A tuningosok számára fontos oldal bejelentette, hogy az új operációs rendszeren problémák adódhatnak a teszteredményekkel, ugyanis a RTC, vagyis a Windows 8 belső órája pontatlanul jár tuningolt Intel processzorok mellett. A gond valamiért nem érinti az AMD processzorokat, de ennél is furcsább, hogy az operációs rendszer órájának működése akkor is jó, ha egy AMD termékre való Windows 8 telepítés után a konfigurációt Intelre cseréli a tesztelő. Ez nyilván nagyon körülményes dolog, így a tuningosok nem fogják használni, de egyértelművé teszi, hogy a hiba a szoftverben van.

A Windows 8 órája egyébként tuning nélkül tökéletesen működik az Intel termékeken is. Tuning mellett azonban beállításfüggő, hogy a rendszer mennyire lesz pontatlan, illetve maga a jelenség nem is mindig jön elő. A HWBOT a saját tesztkörnyezetében egy gyors tuning során 5 perces időkeretben 18 másodperces késést mért ki, ami természetesen jelentős eltérés. A tesztek szempontjából a különbség azért fontos, mert rengeteg tesztprogram az RTC-n méri az időt, vagyis a Windows 8 órájának, bizonyos beállításokkal tuningolt Intel CPU-k melletti pontatlansága számottevően befolyásolja a végleges eredményt.

A tesztprogramok fejlesztői is vizsgálódnak és a Futuremark hivatalosan is közölte, hogy a Windows 8 órája csak akkor lehet pontatlan, ha a tuning az Intel termékek buszórajelének menet közbeni megváltoztatásával történt, csupán a szorzó módosításával végzett túlhajtás sosem befolyásolja az óra pontosságát. A vállalat ugyanakkor átnézi a saját adatbázisát, és a problémás eredményeket nem minősített státuszba helyezi, továbbá a jövőben a rendszer automatikusan képes lesz felismerni a hibát, így az érintett eredményeket nem fogja listázni a hivatalos pontszámok között. A Futuremark kiemelte, hogy a 3DMark eredmények szempontjából a különböző médiák által kimért adatok tiszták, ami eleve nem volt kérdéses, hiszen ezek rendszerint tuning nélküli eredmények.

A HWBOT az esetet még vizsgálja, de a Windows 8 kapcsán limitációkat vezetnek be az Intel termékek tuningjára vonatkozóan, annak érdekében, hogy az óra pontatlanságára vonatkozó gondokat kiszűrjék, így ne születhessenek hibás eredmények. Gyakorlatilag a közösség úgy döntött, hogy a jövőben minden Intel rendszerekkel született Windows 8-as eredményt blokkolnak. Ezt tulajdonképpen nem probléma megtenni, hiszen alapvetően a Windows 7 is megfelel a tuningosok számára, egyedül az új 3DMark futtatása jelent problémát, ami Windows 8-at követel, így ezzel kapcsolatban még nincs döntés. Nyilván a Windows 8 itt nem hagyható ki, így valamiféle megoldást mindenképp találni kell a gondra, az ugyanis nem elég jó, ha csak AMD-s processzorral lehet beküldeni 3DMark eredményeket.

Az ügy kapcsán érdekességként kiderült, hogy a Windows 8 más algoritmust használ a valós idő mérésére Intel és AMD platform esetében. A miértekre senki sem tudja a választ, de az Intel rendszerek megkapták az új RTC modult, míg az AMD és a VIA hardverei a régit használják. Ez arra is magyarázatot ad, hogy az AMD miért nem érintett, illetve az AMD-re telepített Windows 8 Intelre helyezése azért ad jól működő órát, mert a telepítéskor kiválasztott RTC modul nem cserélődik le. A megoldás innen egyszerűnek tűnik, így talán a Microsoft számára érdemes az Intel termékekre is a régi RTC modult használnia, mivel az új láthatóan nem üzemel jól.

Az Intel egyébként jó ideje Motorola MC146818B kompatibilis rendszert használ a valós idő mérésére, amivel évek óta nincs semmi probléma, így a Microsoftnak kellene orvosolnia a fenti hibát. Arról azonban nincs adat, hogy ezt megteszik-e, mivel a tuning nem tekinthető a termékek rendeltetésszerű használatának, így az órajelemelés hatására keletkező hibákra senki sem vállal semmilyen garanciát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés