Házon belül fejlesztett hardvereket kap a Microsoft Azure

A redmondi vállalat egy CPU-val és egy AI feladatokra szabott gyorsítóval újít.

A Microsoft stratégiájának kiemelten fontos része az Azure, amely természetesen a vállalat AI szolgáltatásainak is az alapja lesz, de nem feltétlenül külső forrásból megvásárolt hardverekkel, ugyanis a cég az Azure Ignite rendezvényel leleplezett egy saját fejlesztésű CPU-t, illetve AI-ra szabott gyorsítót.

A CPU a Cobalt 100 nevet kapta, és 128 darab, ARMv9-es Neoverse N2 mag található benne, 12-csatárnás, DDR5-ös memóriavezérlő társaságában. A lapka alapjaiban a Neoverse CSS Genesis platformra épít, ami nagymértékben egyszerűsíti a megrendelő számára a tervezést, így a fejlesztés hamarabb piacra dobható. A Microsoft dizájnja két CSS Genesis alrendszerre épít, vagyis blokkonként 64 maggal lehet számolni. A másik fejlesztésnek számító AI gyorsító Maia 100 névre hallgat, de sajnos igen kevés információt tudni róla.

[+]

Mindkét lapka a TSMC-nél készül, a híresztelések szerint 5 nm-es node-on, ugyanakkor a Microsoft nem tervezi a fejlesztések kereskedelmi forgalmazását, csak saját célra használnák fel őket. A szóban forgó hardveres alapok kiépítése 2024-ben esedékes.

Előzmények

Hirdetés